News Flash:

Omul zilei - Ion I.Mota

5 Iulie 2013
2030 Vizualizari | 0 Comentarii
La 5 iulie 1902 s-a nascut la Orastie, Ion I.Mota, a fost un om politic roman, unul dintre fondatorii Legiunii Arhanghelul Mihail, cunoscuta si ca Miscarea Legionara
A fost fiul preotului si publicistului Ioan Mota (unul dintre liderii romanilor din Transilvania in lupta de eliberare nationala de sub ocupatia ungureasca).
Urmeaza clasele primare la Orastie, dupa care se inscrie la liceul "Fogimnazium" din Sibiu precum si la "Gheorghe Lazar" din Bucuresti. Este nevoit sa-si intrerupa studiile din cauza invaziei germane din primul razboi mondial, si se retrage la Iasi impreuna cu Armata Romana. Dupa incheierea pacii, Ion Mota revine la Bucuresti si isi continua studiile in cadrul liceului "Sfantul Sava" unde isi ia bacalaureatul. Beneficiind de o bursa de stat in toamna anului 1920 pleaca la Paris, la Sorbona, unde urmeaza dreptul si stiintele politice, si ia cu succes toate examenele. Dupa un an de la plecare, in toamna lui 1921 se reintoarce in tara si se inscrie la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Cluj. Isi continua studiile la Facultatea de Drept a Universitatii din Iasi, de unde in anul 1924 impreuna cu Corneliu Zelea Codreanu, pleaca la studii in Franta la Grenoble, unde obtine licenta in drept. La 24 iunie 1927 impreuna cu Corneliu Zelea Codreanu si ceilalti camarazi cunoscuti sub numele de "Grupul Vacarastenilor" pun bazele la Iasi a "Legiunii Arhanghelul Mihail".
Cu acordul lui Corneliu Zelea Codreanu, in 1936 a plecat sa lupte in Razboiul civil din Spania, impotriva fortelor comuniste. A cazut in lupta in 13 ianuarie 1937 la Majadahonda, langa Madrid, alaturi de camaradul sau Vasile Marin. A fost inmormantat la Mausoleul Mota-Marin de la "Casa Verde" din Bucuresti. Tot aici au fost reinhumate si osemintele Capitanului Corneliu Zelea Codreanu, asasinat impreuna cu alti 13 conducatori legionari din ordinal regelui Carol al II-lea, in noaptea de 29/30 Noembrie 1938. Dupa venirea la putere a comunistilor, s-a produs un mare act de sacrilegiu, mausoleul a fost distrus cu buldozerele, iar ramasitele pamantesti ale celor ingropati acolo au fost aruncate in mare tainã intr-o groapa comuna, ramanand nedescoperita.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, un grup de legionari din exil a luat initiativa de a ridica o cruce in locul in care a murit Ion Mota. In 1970, cu sprijinul statului spaniol, chiar pe locul in care au murit cei doi camarazi, legionarii au construit un mausoleu monumental, unde , in fiecare an, la 13 ianuarie se tine o ceremonie de comemorare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

om politic fondatorii miscarea legionara iasi armata romana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1672 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018641 (s)