News Flash:

Opera literara a lui George Eliot

9 Iunie 2015
646 Vizualizari | 0 Comentarii
Mary Anne (Mary Ann, Marian) Evans, AFTF29 mai bine cunoscuta sub pseudonimul George Eliot (n. 22 noiembrie 1819, Nuneaton/Warwickshire - d. 22 decembrie 1880, Londra), a fost o romanciera din Anglia. Ea a fost una dintre scriitorii fruntasi ai erei Victoriene, romanele ei fiind caracterizate de o analiza realista a societatii englezesti provinciale din acea epoca.

Ea si-a ales un pseudonim barbatesc, spunea ea, pentru a fi sigura ca operele sale vor fi luate in serios. Ea si-a ales un pseudonim barbatesc, aidoma lui George Sand si altor scriitoare din epoca respectiva, deoarece femeile scriitoare nu aveau succes la public la fel ca barbatii. Pana in perioada moderna, in care a trait si a scris Virginia Woolf, ele au resimtit efectele acestor prejudecati. Un alt factor a fost dorinta de a-si apara viata privata departe de atentia publica si de a preveni scandalurile care urmau sa apara daca va iesi la iveala relatia sa cu George Henry Lewes, care era casatorit pe atunci.

Eliot a scris romanul Middlemarch, unde prezinta istoria unui numar de straini din Anglia in ajunul Reformei din 1832. Personajele principale, Dorothea Brooke si Tertius Lydgate sunt constransi de asteptarile lor nerealizabile, dar si de societate conservativa. Romanul este remarcabil printr-o adanca analiza psihologica si portrete sofisticate.

Vezi si Viata nestiuta a marilor scriitori ai Romaniei

De-a lungul carierei sale Eliot scrie perspicace despre viata politica. De la „Adam Bede” si pana la „Moara de pe Floss” si „Silas Marner”, Eliot prezinta viata „outsiderilor” politici si persecutiile din orasele mici. Nici un autor dupa Jane Austen nu a fost atat de constient social si atat de ager la demascarea ipocriziei boierilor. „Felix Holt, the Radical” si „The Legend of Jubal” au fost pur politice; criza politica este la originea lui „Middlemarch”. Cititorii din epoca Victoriana laudau cartile sale pentru depictarea societatii rurale, pe care ea o cunoscuse in copilarie, si remarcand, dupa cum ii spunea si lui Wordsworth, ca mai multa atentie se acorda detaliilor mondene a vietii de la tara. Eliot, totusi, nu se identifica pe sine insusi cu taranii.

Vezi si Tinerete si primele opere ale lui Federico García Lorca


Elementele religioase din opera sa, de asemenea, datoreaza mult educatiei sale; trairile lui Maggie Tulliver din „Moara de pe Floss” prezinta multe asemanari cu dezvoltarea tinerei Mary Anne Evans. Cand Silas Marner este convins ca instrainarea sa de la biserica, inseamna si instrainarea de la societate, viata autoarei este iarasi oglindita in refuzul ei de a merge la biserica. Ea ajunge la cele mai mari asemanari autobiografice in „Looking Backwards”, parte din ultima sa opera tiparita „Impressions of Theophrastus Such”. Aproape de anii cand scrie „Daniel Deronda”, vanzarile lui Eliot scadeau, iar ea disparea din atentia publicului. Nu i-a ajutat nici biografia, scrisa de catre sotul ei dupa moartea ei, care a descris o femeie extraordinara, aproape sfanta. In secolul 20 ea a fost sustinuta de o noua generatie de critici, mai remarcabila fiind Virginia Woolf, care a numit „Middlemarch” „unul dintre putinele romane englezesti scris pentru oameni maturi” Variatele filme si adaptari televizate ale cartilor sale au reintrodus-o pe Eliot publicului larg.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mary anne pseudonimul george eliot romanciera anglia victoriene
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1883 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013972 (s)