News Flash:

Opera lui Denis Diderot

8 Aprilie 2015
2340 Vizualizari | 0 Comentarii
Denis Diderot (n. 5 octombrie 1713, Langres (Champagne-Ardenne); d. 31 iulie 1784, Paris) a fost un filosof si scriitor francez.

Nascut la Langres, Diderot a fost o figura complexa a iluminismului francez, avand o influenta majora asupra spiritului rationalist al secolului al XVIII-lea. Diderot a primit o educatie iezuita si a renuntat la o cariera in drept, dedicandu-se studiului si scrisului. In 1745, impreuna cu D'Alembert, Diderot a inceput sa editeze Encyclopédie, un proiect celebru, care i-a inclus aproape toti scriitorii francezi iluministi importanti.

Vezi si Opera poetului roman Virgil Carianopol

Una din piesele sale, Le Père de famille (Tatal de familie, 1758), a fost considerata prototipul "dramei burgheze". Dintre celelalte opere ale sale, La Religieuse (Calugarita, 1796) – roman psihologic, Jacques le fataliste (Jacques fatalistul, 1796), precum si satira Le Neveu de Rameau (Nepotul lui Rameau) au devenit binecunoscute.

Vezi si Joachim du Bellay, intemeietorul scolii poetice La Pléiade

De asemenea, Diderot este apreciat si pentru scrierile sale filozofice: Pensées philosophiques (Cugetari filozofice, 1746) si Lettre sur les aveugles (Scrisoare despre orbi, 1749). Diderot a avut o contributie fundamentala in domeniul criticii moderne de arta, cu ale sale Salons (Saloane), articole pe care le-a publicat in ziare, incepand din anul 1759. Corespondenta vasta a lui Diderot descrie o imagine obiectiva a epocii sale. El a avut o influenta semnificativa asupra generatiilor urmatoare de ganditori din Franta, Germania si Anglia.

Diderot a descris masina de calcul inventata de Blaise Pascal, descrisa in Oeuvres de Pascal (1779), dar mecanicii nu au reusit sa reconstruiasca aceasta masina pentru a fi utilizabila, desi a fost bine conceputa.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

denis diderot filosof scriitor francez iluminismului francez
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1571 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014031 (s)