News Flash:

Opera lui Johannes Vilhelm Jensen

20 Ianuarie 2015
761 Vizualizari | 0 Comentarii
Johannes V. Jensen s-a nascut in 1873 la Farso in Himmerland (Iutlanda) in familia unui medic veterinar. Studiaza mai intai medicina, dar o abandoneaza curand pentru a se consacra literaturii. In primele sale romane (exemplu Einar Elkar ) descrie atmosfera bolnavicioasa ce domnea in Danemarca - dar si in Europa - sfarsitului de veac. Propria lui sanatate morala, influentata si de frecventarea operei unor Whitman si Kipling, il ridica insa deasupra acestui climat in nuvelele care vor alcatui ciclurile succesive de Povestiri din Himmerland, in care celebreaza natura si locuitorii regiunii natale.

Dupa lungi peregrinari, mai intai prin Statele Unite in calitate de corespondent de presa (1896) si Franta (1899), publica Renasterea gotica, in care atribuie raselor "gotice", adica anglo-saxone si germanice, meritul oricarui progres material si tehnic al omenirii.

Vezi si Opera lui Ion Caraion


Intre 1902 si 1903 face o calatorie in jurul lumii iar in 1913 un lung popas in Extremul Orient si, din nou, in Statele Unite. Opera sa de capetenie, marele ciclu romanesc cuprins sub titlul global Lunga calatorie, este de fapt o istorie a umanitatii, incepand din epoca glaciara pana la descoperirea Lumii Noi de catre Columb si vremurile progresului tehnic american. Reia aici teoriile rasiale si evolutioniste (expuse dealtfel si in diverse eseuri, ca Estetica si evolutia, Evolutia si morala), exaltand cuceririle pe care le-a facut umanitatea, nu datorita culturii, ci in pofida ei, si devenind, cum il va caracteriza critica, "unul dintre profetii industrialismului". Mai scrie apoi si alte romane (printre care Gudrun), care apar concomitent cu publicarea, in continuare, a povestirilor si legendelor din Himmerland.

Vezi si De ce a fost condamnat de comunisti Georg Scherg?


Adversar fatis al crestinismului, Johannes Jensen ar fi vrut sa reinvie serbarile epocii pagane, volumul sau Anotimpuri cuprinzand si cateva canturi menite sa substitue canticele bisericesti. Printre operele sale cele mai originale se numara micile eseuri in proza reunite sub titlul Mituri, din care noua culegeri se succed intre anii 1907 si 1940.

Dupa ce, intre 1940 si 1943, in anii intunecosi ai razboiului, Premiul Nobel pentru literatura nu se atribuie, primul care va fi distins cu aceasta suprema recunoastere internationala odata cu ivirea zorilor pacifici, in 1944, este Johannes Jensen. Moare in 1950.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

himmerland whitman kipling franta renasterea gotica anglo-saxone
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1744 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013666 (s)