News Flash:

Opera lui Octav Bancila

4 Februarie 2015
3928 Vizualizari | 0 Comentarii
Octav Bancila
Octav Bancila a fost fiul lui Vasile Bancila si al Profirei, nascuta Neculce, descendenta a cronicarului. Ramas orfan la virsta de patru ani, si-a petrecut copilaria in casa surorii mai mari, Sofia, casatorita la Iasi cu Ioan Nadejde, unul dintre fondatorii revistei Contemporanul.

Octav Bancila a urmat scoala primara si doua clase la Liceul „Stefan cel Mare”, dupa care in 1887, s-a inscris la „Scoala de Arte Frumoase” din Iasi. Anii de studii la aceasta scoala, unde i-a avut profesori pe Gheorghe Panaiteanu-Bardasare si C.D. Stahi, i-au dat posibilitatea sa-si insuseasca o serioasa pregatire profesionala. Intre 1894–1898, si-a continuat studiile la „Academia de Arte Frumoase” din München. In Germania a avut ocazia sa lucreze in atelierele pictorilor Haschbe si Lenbach, realizind si expozitii personale cu lucrarile create in acea perioada. Apoi se duce in Italia, unde studiaza operele lasate de Renasterea italiana.

Vezi si Doua statui din bronz celebre ar fi putut fi realizate de Michelangelo

Afis electoral cu lista de candidati ai Partidului Socialist pentru alegerile legislative din 1920, lista condusa de Leon Ghelerter si din care mai faceau parte Gheorghe Grigorovici si pictorul Octav Bancila.

Vezi si Mesajul secret ascuns intr-un tablou vechi de 200 de ani

Intors la Iasi, Octav Bancila s-a afirmat cu toata vigoarea talentului sau in primele decenii ale secolului al XX-lea, intr-o epoca de puternice framantari sociale. Si-a inchinat cei mai avantati ani din viata – mai ales intre 1905–1916 – cauzei muncitorimii si taranimii. In numeroase lucrari, ca Muncitorul (1911), Grevistul, Intrunire (1914), Pax (1915), el a zugravit chipul muncitorului. De asemenea, el a consacrat temei taranesti numeroase tablouri. Rascoalele din 1907 i-au inspirat 15 lucrari, dintre care amintim: Inainte de 1907, 1907, Executia, Recunoasterea, Inmormintarea, Dupa rascoale, Historia. A infatisat si alte laturi ale vietii taranilor, legate de munca si de momentele de repaos in mijlocul naturii, dar opera sa cuprinde si portrete, peisaje, flori si naturi statice.

Octav Bancila a fost profesor de desen si caligrafie la Scoala Normala „Vasile Lupu” (1901) si la Gimnaziul „Stefan cel Mare”, iar in perioada 1916-1937 a fost numit profesor la „Scoala de Belle Arte” din Iasi. In perioada 1908-1935 si-a prezentat lucrarile in cadrul unor expozitii deschise la Iasi si Bucuresti, singur sau alaturi de alti mari artisti ai vremii, Gheorghe Petrascu, Jean Alexandru Steriadi, Paul Verona, Ion Mateescu. In anul 1942 a participat la expozitia colectiva a Salonului Moldovei, unde a primit Premiul National.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Octav_Bancila1
octav bancila vasile bancila iasi ioan nadejde contemporanul m nchen
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1663 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015391 (s)