News Flash:

Opera lui Vincentiu Babes, unul din membrii fondatori ai Academiei Romane

21 Ianuarie 2015
1434 Vizualizari | 0 Comentarii
Vicentiu Babes
In anul 1860 Vincentiu Babes redacteaza brosura „”Chestiunea limbilor si nationalitatilor din Austria scrisa de catre un roman”, care a facut furori in cercurile politice ale monarhiei si l−a propulsat instantaneu pe scena politica.

Vincentiu Babes a fost unul din membrii fondatori ai Academiei Romane la 1 aprilie 1866. A facut numeroase rapoarte asupra multor chestiuni istorice si de literatura folcloristica, intre care amintesc pe acela asupra lui Avram Iancu de Aron Crainic, dovedind ca e un bun cunoscator al miscarilor sociale din 1848 si al istoriei poporului roman. De asemenea, a contribuit la lucrarile diferitelor comisii.

Vezi si Iubea Eminescu Ortodoxia romaneasca?

In chestiunea dictionarului sustinea impreuna cu colegii ardeleni «forma clasica in limba noastra», adica mentinerea unor terminatii in una, dar era in contra abuzului lor.

Vezi si Activitate literara a lui Alecu Donici

Tot in 1866, la Viena, a fost infiintat - de catre fratii Mocioni - si pus de la inceput sub directia lui Vincentiu Babes, ziarul „Albina”. Ziarul a aparut timp de zece ani si a fost o scoala de jurnalism pentru multi gazetari romani. In paginile ziarului au publicat Iulian Grozescu, Pavel Vasici-Ungureanu, Simion Mangiuca, Mihai Eminescu, V. A. Urechia, Visarion Roman, Gruia Liuba Murgu si multi altii. Vincentiu Babes a fost mult timp editorul publicatiei, care avea ca scop declarat de a sustine cauza romaneasca chiar in capitala imperiului, unde posibilitatile de informare erau cele mai bune, contactul cu cercurile politice cel mai usor de facut si unde se putea feri de ostilitatea maghiara, a carei tendinte politice le combatea.

Vincentiu Babes a colaborat la numeroase gazete, dar cea mai mare parte din activitatea sa gazetareasca a desfasurat-o in paginile „Albinei”. Dupa ce s-a retras din viata politica s-a dedicat studiilor istorice. A scris o istorie bisericeasca, ramasa in manuscris.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cercurile politice scena politica academiei romane avram iancu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1739 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020809 (s)