News Flash:

Operatiunea Edelweiss, cum se planuia obtinerea controlului regiunii Caucaz

9 Septembrie 2013
1112 Vizualizari | 0 Comentarii
Principala forta de atac in aceasta operatiune era formata din Armata 1 Panzere (comandata de Ewald von Kleist), Armata 4 Panzere (Colonel-General Hermann Hoth), Armata 17 (-General Richard Ruoff), parte din flota aeriana 4 (Wolfram Freiherr von Richthofen) si, nu in ultimul rand, Armata 3 Romana, condusa de generalul Petre Dumitrescu. Aceaste forte (alcatuing Grupa de armata A) era sprijinita in Est de Grupa de arlmata B, comandatii de Feodor von Bock si restul flotei aeriene 4 (compusa, in total, din 1000 de aparate). Fortele terestre, acompaniate de 15.000 de muncitori din industria petroliera, erau formate din 167.000 de soldati si 1130 de tancuri.
Generalul Petre Dumitrescu a comandat, in timpul razboiului, Corpul I de Armata, Armata 1 si Armata 3. In fruntea Armatei 3, generalul Dumitrescu lupta in vara lui 1941 pentru eliberarea Bucovinei de Nord. In 1942, participa la ofensiva din Caucaz, iar soldatii sai cuceresc peninsulele Taman si Novorossiisk. Ulterior, trupele sale sunt trimise la Stalingrad, unde vor fi decimate de contraofensiva sovietica din noiembrie 1942 – februarie 1943. In 1943, este numit la comanda Armatei 6 Germane. generalul Dumitrescu e trecut in rezerva in septembrie 1944. In mai 1946 se numara printre acuzatii unui proces al criminalilor de razboi, dar va fi achitat din lipsa de probe. El moare la inceputul anului 1950, scrie historia.ro.
Pentru valorificarea resurselor din Caucaz, in Germania au fost infiintate mai multe firme petroliere precum Ost-Öl sau Karpaten-Öl. Acestea primesc, in exclusivitate, concesiuni pe 99 de ani pentru exploatarea resurselor petrolifere din Caucaz. Cu acest scop, un numar mare conducte au fost trimise spre Caucaz; la sfarsitul razboiului, acestea vor ajunge sa fie folosite de Uniunea Sovietica. In plus, a fost infiintat un comitet special de inspectie condus de Lt-General Nidenfuhr, care sa supravegheze operatiunile industriale.
Pentru apararea zonei petrolifere (germanii se temeau de sabotaje sovietice), ea a fost pusa sub apararea unei unitati SS si a unui regiment cazac.
Neutralizand contraatacul sovietic din directia Izium-Barvenkovsk, fortele germane au pornit un atac direct asupra Cauaczului. Pe 23 iulie, orasul Rostov-pe-Don, supranumit „Poarta Caucazului”, capituleaza, lasand germanilor cale libera.
Cu toate acestea, ofensiva germana va incetini dupa ce ajunge in muntii caucazieni, si nu reuseste sa-si atinga toate obiectivele stabilite pentru acel an. Ulterior, dupa victoria sovietica de la Stalingrad, fortele germane din Caucaz vor trece in defensiva si vor pierde, in cele din urma, pozitiile castigate in vara anterioara.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

operatiunea edelweiss panzere caucaz
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1653 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013023 (s)