News Flash:

Operatiunea Frühlingserwachen

29 Octombrie 2013
1871 Vizualizari | 0 Comentarii
Operatiunea Frühlingserwachen (Reinvierea de primavara) (Unternehmen Frühlingserwachen), cunoscuta si ca Ofensiva Lacul Balaton, (6 – 16 martie 1945) a fost ultima ofensiva majora lansata de Germania Nazista in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Aceasta ofensiva a fost lansat de germani in mare secret pe 6 martie 1945 in Ungaria in regiunea lacului Balaton, ca parte a luptelor de pe frontul de rasarit. In aceasta regine se aflau unele dintre ultimele zacaminte de petrol la care mai avea acces Germania Nazista. .
Operatiunea Frühlingserwachen a implicat mai multe mari unitati germane retrase de pe frontul de vest, dupa esecul Ofensivei din Ardeni, printre acestea aflandu-se si Armata a 6-a SS Panzer.
Planul german de atac impotriva Frontului al 3-lea Ucrainean de sub conducerea generalului Fiodor Tolbuhin era foarte ambitios. Armata a 6-a SS Panzer comandata de generalul Sepp Dietrich trebuia sa fie varful de lance al atacului german. Germanii trebuiau sa inainteze dintr-o zona de la nord de lacul Balaton pe un front larg. Armata a 6-a SS Panzer trebuia sa strapunga liniile Armatei a 27-a sovietica spre linia Dunarii. Dupa ce ar fi atins aliniamentul fluviului, o parte a Armatei a 6-a ar fi trebuit sa-si schimbe directia de atac spre nord. Aceasta coloana, care ataca pe directia nord, trebuia sa strapunga liniile Armatei a 6-a de tancuri de garda sovietica si mai apoi sa se deplaseze in continuare spre nord pentru a recuceri Budapesta. Orasul fusese cucerit de sovietici pe 13 februarie 1945. Cea de-a doua coloana a Armatei a 6-a SS trebuia sa se indrepte spre sud, sa se deplaseze de-a lungul Canalului Sio si sa faca jonctiunea cu unitatile Grupului de Armate E. Gupul de Armate E trebuia la randul lui sa atace prin Mohács si, deplasandu-se spre nord, sa faca jonctiunea cu Armata a 6-a SS. Daca manevra ar fi avut succes, ramura sudica a atacului Armatei a 6-a SS si Grupul de Armate E ar fi incercuti Armatele sovietice a 26-a si a 57-a.
Armata a 6-a SS trebuia sa angajeze lupta cu Armata a 26-a sovietica, in timp ce Grupul de Armate E o incercuia. In mod asemanator, Armata a 2-a Panzer, care ataca dintr-o zona de la sud de lacul Balaton, trebuia sa angajeze lupta cu Armata a 57-a sovietica. Armata a 3-a maghiara trebuia sa atace in zona de nord a operatiunii si sa se indrepte spre vest spre Budapesta.
Ofensiva a fost declansata conform planificarii pe 6 martie 1945. Atacul dat de Armata a 6-a SS Panzer a avut in primele randuri cele mai bune unitati germane, precum Divizia Leibstandarte Adolf Hitler. In ciuda terenului puternic noroios, germanii au inregistrat initial un mare succes, luand unitatile sovietice prin surprindere. In scurta vreme insa, sovieticii au reusit sa opreasca ofensiva germana.
Pe 14 marite, Operatiunea Frühlingserwachen se afla in impas. In acel moment, Joseph Goebbels facea o insemanre in jurnalul sau, prin care recunostea esecul operatiunii. In ciuda inaintarii initiale puternice a Armatei a 6-a SS, Armata a 2-a Panzer nu a obtinut rezultatele asteptate, iar ramura nordica a atacului Armatei a 6-a s-a impotmolit reapid. Grupul de Armate E, atacata din spate de partizanii iugoslavi condusi de Josip Broz Tito, nu a reusit macar sa se apropie de Mohács.
Pe 16 martie 1945, sovieticii au contraatacat cu toata forta. In numai 24 de ore de la declansarea contraatacului, fortele sovietice i-au respins pe germani inapoi pe pozitiile de plecare.[1]
Pe 22 martie 1945, germanii, depasiti numeric si dotati doar cu putine blindate in stare de functionare, au fost obligati sa se retraga pentru a pregati noi pozitii defensive in vestul Ungariei. Ofensiva sovietica a continuat.
Pe 30 martie 1945, Frontul al 3-lea Ucrainean a traversat frontiera maghiara si a intrat in Austria.
Pe 4 aprilie 1945, Armata a 6-a SS Panzer era in regiunea capitalei austriece, pregatindu-se pentru atacul sovietic – Ofensiva Viena. Fortele sovietice – Armatele a 4-a de tancuri de garda, a 6-a de tancuri de garda, a 9-a de tancuri de garda si a 46-a erau in plin proces de incercuire a capitalei austriece. Ofensiva Viena a trupelor sovietice s-a incheuiat pe 13 aprilie, odata cu cucerirea orasului.
Pe 15 aprilie, resturi ale Armatei a 6-a germane luptau inca la nord de Graz impotriva Armatelor a 26-a si a 24-a sovietice, iar in sud, resturile Armatei a 2-a Panzer luptau in regiunea Maribor Armatei a 57-a sovietice si a Armatei I bulgara.
Intre 16-25 aprilie, Armata a 3-a maghiara a fost distrusa in apropierea Budapestei de Armata a 46-a sovietica, aflata in mars spre Viena si Bratislava.
Unele subunitati maghiare au supravietuit luptelor de la Budapesta si au continuat lupta alaturi de germani. De exemplu, pe 30 aprilie, Divzia Szent László figura inca in cadrul Armatei a 2-a Panzer.
Aproape inevitabil, Operatiunea Frühlingserwachen a fost un esec al Armatei germane. In ciuda succeselor initiale, aceasta operatiune a fost un exemplu perfect al hotararilor militare din ce in ce proaste ale lui Hitler in perioada de sfarsit a razboiului. Operatiunea a avut inca din faza de planificare obiective mult prea indraznete. Nu numai ca trebuia recucerita Budapesta, dar trebuiau aparate si campurile petroliere de la Nagykanizsa. In plus, Hitler spera ca ofensiva germana sa impinga Frontul al 3-lea Ucrainean inapoi pe aliniamentul Dunarii, ceea ce ar fi oprit inaintarea generala sovietica in Ungaria.
Generalii germani sperasera ca trupele de elita si importantele cantitati de echipamente si provizii pe care Hitler le directionase pentru Operatiunea Frühlingserwachen sa fie folosite in alte zone ale frontului mai primejduite. Generalii au incercat sa-l convinga pe Hitler sa foloseasca aceste resurse mai degraba pentru apararea Germaniei. In ciuda tuturor argumentelor logice ale militarilor, Hitler a insistat sa declanseze un atac prin care spera gresit sa distruga intreg frontul de sud sovietic fara a avea un sprijin aerian si cu rezerve insuficiente de combustibil. Mai multe saptamani inainte de declansarea Operatiunii Frühlingserwachen, frontul de vest din regiunea Rhineland a fost slabit de transporturile de trupe si armament spre Ungaria.
Din punct de vedere strategic, Operatiunea Frühlingserwachen nu a avut nicio influenta asupra sfarsitului celui de-al doilea razboi mondial. La nivel tactic, operatiunea a pus in evidenta calitatile de lupta ale unei armate germane, capabile inca de actiuni ofensive. Dar in acelasi masura, a demonstrat si slabiciunile generale ale aceleiasi armate, respinse de Armata Rosie dupa numai 24 de ore de contraofensiva.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ungaria hitler
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1836 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019045 (s)