News Flash:

Opiniile istoricilor straini despre Garda de Fier

24 Septembrie 2013
2200 Vizualizari | 0 Comentarii
1) “Garda de Fier este adesea clasata pe aceeasi linie cu fascismul si national-socialismul, dar ea nu a fost nicidecum o copie a acestor doua miscari politice, ci a crescut din propriile ei radacini. Ea nu avea catusi de putin de a face cu numeroasele copii ale fascismului si national-socialismului ivite in alte tari si nu poate fi pur si simplu comparata cu ceea ce s-a produs in vremea ei, in Germania si Italia. Categoriile politice din Europa Centrala si de Vest nu i se potrivesc.
Ea nu era totalitara ci autoritara, ceea ce este cu totul altceva, nu era agresiv-nationalista, ci conservativ-nationala, chiar si pe taramul cultural; nu era de extrema dreapta in sensul unei politici reactionare sau chiar de sustinere a capitalismului, ci era social-reformatoare; ea nu se intemeia, ca fascismul si national-socialismul, pe mica burghezie, pe functionarime si pe moserii de dupa Primul Razboi Mondial, ci inainte de toate pe taranimea romana si pe tineretul intelectual, pe studentime.
Mai mult decat orice, ea se deosebea de miscarile care guvernau Italia si Germania, printr-o religiozitate crestina, aproape de misticism. Codreanu avea mai mult profilul unui profet religios decat al unui sef de partid. Cei care-l urmau il venerau ca pe un sfant”. (Walter Hagen, Frontul Secret, 1952)
2) “Garda de Fier nu e o liga, si inca mai putin un partid. Ea nu seamana intru nimic cu exemplele de organizatii politice franceze sau straine pe care le ofera istoria contemporana: este o miscare absolut originala, telul ei primordial si ratiunea ei de a exista fiind inaltarea spirituala si morala a omului, crearea unui om nou, in ruptura cu omul democratic actual, care e individualist si egoist. Este incercarea cea mai onesta si mai potrivita de a scoate la iveala in fiecare ins eroul originar care doarme in el, sufocat de poleiala omului de rand, a omului banal, searbad, ce suntem in general, adica antinomicul eroului care am putea fi”. (Paul Giraud, Codreanu et la Garde de Fer, 1940)
3) “Legiunea Arhanghelului Mihail, intemeiata in 1927, era creatia exclusiva a lui Corneliu Zelea Codreanu, un om plin de pasiune politico-religioasa.
In afara de multe idei comune – in special aversiunea hotarata impotriva bolsevismului – erau deosebiri fundamentale fata de national-socialismul din Germania, cu care Miscarea Legionara a fost adesea asemuita. Diferit era in primul rand caracterul profund crestin al Miscarii romanesti. Antisemitismul acesteia era de natura religioasa si nationala, nu rasista.
Cu purtatorul de fapt al propagandei antisemite din Romania, profesorul Cuza, Codreanu nu avea nici o legatura. Aceasta a fost unul din principalele motive pentru care reuniunea grupului Cuza-Goga nu s-a realizat.
Obiectivul lui Codreanu era inlaturarea pseudo-democratiei din Romania si reinnoirea statului roman printr-o conducere autoritara, inradacinata solid in crestinismul ortodox. Principiile Miscarii izvorau, fara indoiala, dintr-un profund patriotism authentic”. (Andreas Hillgruber, Hitler, regale Carol si maresalul Antonescu, 1954)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

walter hagen frontul secret paul giraud andreas hillgruber
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1818 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019054 (s)