News Flash:

Opt sculpturi ale lui Brancusi, expuse timp de un an la muzeul Guggenheim

12 Martie 2017
193 Vizualizari | 0 Comentarii
muza
Opt sculpturi ale lui Brancusi, printre care „Muza”, „Adam si Eva” si „Miracolul”, aflate acum in depozitele Muzeului Solomon R. Guggenheim, vor fi expuse in perioada 17 martie 2017 -3 ianuarie 2018, informeaza Institutul Cultural Roman de la New York, citat de News.ro.

Muzeul american, a carui cladire a fost proiectata de arhitectul Frank Lloyd Wright si inaugurata in 1959, doreste prezentarea sculpturilor realizate in lemn si marmura.

Lucrarile lui Brancusi care vor fi expuse sunt: „The Sorceress (La sorcière)/ Vrajitoarea”, 1916-1924; „King of Kings (Le roi des rois)/ Regele Regilor”, cca. 1938; „Muse (La muse)/ Muza”, 1912; „Adam and Eve (Adam et Eve )/ Adam si Eva”, 1921; „The Miracle (Seal [I]) (Le Miracle)/ Miracolul (Foca[I])”, 1930-1932;  „Flying Turtle/ Testoasa zburatoare”, 1940-1945; „Watchdog (Chien de garde)/ Cane de paza”, 1916; „Oak base/ Soclu de stejar”, 1920.

„In primele decenii ale secolului XX, Brancusi a creat un corpus de lucrari inovatoare, prin care a schimbat traiectoria sculpturii moderne. Pe parcursul acestei perioade, el a trait si a lucrat la Paris (...) Brancusi a devenit parte integranta a acestor dezbateri, atat prin relatiile sale cu alti artisti ca Marcel Duchamp, Fernand Léger, Amedeo Modigliani si Henri Rousseau, precum si prin propria sa opera de pionierat. Aspiratia de a exprima esenta subiectelor sale prin forme simplificate si predilectia sa pentru traditii artistice diferite de cele ale Europei Occidentale l-au condus la noi abordari stilistice. In plus, modul sau personal de a-si prezenta operele, punand accentul, in egala masura, pe lucrarea sculptata, dar si pe soclu, precum si pe interconexiunea dintre lucrari, in relatie directa una cu alta, in loc de a fi concepute ca entitati independente, a inaugurat noi modalitati de percepere si intelegere privind natura obiectului de arta”, scrie pe site-ul muzeului.

La mijlocul anilor 1950, Muzeul Solomon R. Guggenheim sub conducerea lui James Johnson Sweeney in perioada respectiva, a inceput colectionarea lucrarilor lui Brancusi.

„La vremea cand Sweeney isi incepea  mandatul de director, colectia era axata pe pictura «non-obiectiva». Sweeney a extins in mod semnificativ politica de achizitii a muzeului si catre alte genuri si tehnici, si, in special, catre sculptura. Interesul  Muzeului Guggenheim fata de Brancusi pe parcursul acelor ani a mers dincolo de  prioritatile sale de colectionare a operelor: in 1955, muzeul a organizat si a gazduit prima expozitie majora a lui Brancusi”, apare pe acelasi site.

Expozitia se inscrie in strategia ICR New York de celebrare, in 2017, a 141 de ani de la nasterea, respectiv de comemorare a 60 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brancusi, dar si pe agenda de diplomatie publica si culturala a Ministerului Afecerilor Externe, potrivit site-ului News.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

sculpturi brancusi muza miracolul new york paris
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1502 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013373 (s)