News Flash:

Orchestra Rosie sau cercurile de rezistenta antinazista

27 Ianuarie 2014
2129 Vizualizari | 0 Comentarii
Orchestra Rosie (Die Rote Kapelle) a fost numele creat de Gestapo pentru doua cercuri de rezistenta antinazista in teritoriile ocupate de al treilea Reich in al doilea razboi mondial. Gestapoul a utilizat numele Orchestra Rosie ca sa desemneze grupul Schulze-Boysen/Harnack, o miscare de rezistenta anti-Hitler din Germania, miscare care a avut legaturi internationale in tari precum SUA, Uniunea Sovietica si altele. Gestapoul a folosit acelasi nume pentru a denumi grupurile de spioni comunisti, inclusiv grupul lui Leopold Trepper.
Desi reteaua rezistentei berlineze Schulze-Boysen/Harnack nu era controlata de sovietici, ci era o initiativa independenta, eticheta eronata gestapovista a fost preluata in mai toate cartile postbelice de istorie. Numele "Rote Kapelle" ("Orchestra Rosie") este datorat obiceiului serviciilor de contrainformatii germane de a porecli spionii-operatori radio cu aliasul "cutii muzicale", iar pe agentii lor de pe teren ca "muzicieni". "Rosu" era eticheta pentru "comunist". Guvernul nazist a infiintat Sonderkommando Rote Kapelle ("Detasamentul Special Orchestra Rosie") cu scopul precis de a distruge reteau rezistentei conduse de Trepper.

Vezi si Legendara retea Lucy sau cum a fost Hitler vandut lui Stalin 
A existat un grup sovietic de spionaj coordonat de agentul sovietic Leopold Trepper. Alexander Gurewitsch alias Kent, un agent al retelei Trepper, a plecat la Berlin pe 29 octombrie 1941 pentru a incerca sa stabileasca legaturi cu miscarea de rezistenta Schulze-Boysen/Harnack. Acesta a fost singurul moment in care s-a stabilit un contact intre cele doua retele de spionaj. Trepper nu s-a deplasat niciodata la Berlin si nu a intalnit niciodata vreun membru al miscarilor de rezistenta de acolo.
Grupul lui Trepper facea rapoarte despre concentrarile de trupe germane in teritoriile sovietice ocupate de nazisti, despre rezultatele atacurilor aeriene asupra Germaniei, despre productia germana de avioane si despre transporturile de combustibil. In Franta, se lucra cu miscarea de resistenta comunista aflata in ilegalitate. Agentii acestui grup au reusit sa intercepteze convorbirile telefonice din Paris ale Abwehrului.
Suzanne Spaak, o militanta socialista nascuta in Belgia, s-a alaturat retelei pariziene a grupului Trepper dupa ce a fost ingrozita de comportamentul ocupantilor nazisti din tara ei de origine.
Pana in cele din urma, Abwerul a reusit sa localizeze prin triangulatie aparatul de transmisie al lui Johann Wenzel, un agent al grupului Trepper din Belgia, si l-au arestat. Wenzel a acceptat sa lucreze ca agent dublu si sa-si tradeze sefii din retea.
Bazandu-se pe informatiile lui Wenzel, contraspionajul german a fost capabil sa decodifice un mesaj Morse pe care la trimis Kent la Berlin. Abwerul a reusit sa-l areteze pe Schulze-Boysen si pe sotia lui pe 30 august 1942, iar pe Arvid Harnack si sotia sa in luna septembrie a aceluiasi an, impreuna cu alti 106 mebri ai rezistentei.
Se crede ca unii dintre cei arestati au cedat in timpul torturii si aproape toti cei acuzati ca ar fi fost membri ai asa-numitei "Orchestre Rosii" au fost condamnati la moarte si, mai apoi, executati. Trepper a fost prins si a fost fortat sa fie agent dublu, pana in momentul in care a fugit si s-a alaturat Rezistentei franceze, in randurile careia a luptat pana la eliberarea Parisului.
Operatiunile grupului Trepper au fost eliminate in intregime pana in primavara anului 1943. Cei mai multi dintre agenti au fost executati, inclusiv Suzanne Spaak care a fost ucisa in inchisoarea Fresnes cu numai 13 zile inaintea de eliberarea din 1944.

Vezi si Cei mai mari spioni sovietici 
Contrainformatiile germane au folosit de asemenea numele "Orchestra Rosie" pentru a denumi un grup angajat in rezistenta pura impotriva regimului nazist. Acest grup era o retea de prieteni format in jurul lui Harro Schulze-Boysen, un ofiter de informatii din Ministerul Aerului, si Arvid Harnack din Ministerul economiei. Aflati pe toate treptele societatii, membrii acestui grup – comunisti si conservatori, evrei, catolici sau atei – erau uniti de dorinta de a lupta impotriva regimului nazist care le incalca drepturile lor cetatenesti. Neobisnuit pentru acele timpuri si unic in randurile retelelor de rezistenta antinazista germane, acest grup era format din femei in proportie de 40%, femei care lucrau cot la cot cu barbatii. Cea mai in varsta persoana arestata avea 86 de ani, iar cea mai tanara, 16. Printre cei arestati s-au aflat producatorul teatral Adam Kuckhoff si sotia sa Greta Kuckhoff, decriptorul din divizia de comunicatii a Wehrmachtului Horst Heilmann, scriitorul Günther Weisenborn si ziaristul german John Graudenz, care fusese mai inainte expulzat din Uniunea Sovietica pentru ca scrisese articole negative despre foametea din perioada colectivizarii, olarul Cato Bontjes van Beek, pianistul Helmut Roloff si multi altii.
Principalele activitati ale grupului Schulze-Boysen au fost strangerea de informatii despre atrocitatile naziste si distribuirea de foi volante impotriva lui Hitler si mai putin spionajul propriu-zis. O parte din campania de informare a inclus dezvaluirea secretelor naziste tarilor straine, in mod special prin contacte personale cu membrii personalului diplomatic al ambasadei SUA si printr-o legatura mai putin directa cu guvernul sovietic. A aparut o problema cand, in afara de contactul stabilit de Kent, au fost parasutati agenti sovietici in Germania pentru a lua legatura cu membrii miscarii de rezistenta. Venirea lor a fost descoperita de Gestapo. Mai inainte de declansarea operatiunii Barbarossa, Schulze-Boysen a luat legatura cu ambasada sovietica. Totusi, cand sovieticii au incercat sa-i recruteze pe membrii rezistentei antifasciste in randurile serviciilor rusesti de spionaj, acestia au refuzat. Ei incercau sa-si apere independenta politica si erau in aceiasi masura ingrijorati de actiunile dictatorului Stalin.
Serviciile de contraspionaj germane au ales sa eticheteze grupul Schulze-Boysen cu numele de Orchestra Rosie pentru a-si justifica actiunile impotriva activistilor germani antinazisti. Aceasta eticheta a fost aplicati multor alti oameni. Rudolf von Scheliha, care avea ca sarcina de serviciu la Ministerul de Externe sa monitorizeze presa straina in legatura cu atrocitatile naziste, i-a iritat pe sefii Gestapoului prin cererea de detalii despre atrocitatile care s-au petrecut de fapt, astfel devenind o tinta a serviciilor secrete. Gestapo a pretins ca ar fi interceptat un mesaj despre venirea unui agent NKVD care avea sa colaboreze cu von Scheliha. Von Scheliha a fost arestat, condamnat la moarte si executat prin spanzurare pe 22 decembrie 1942, impreuna cu luptatorii din grupul lui Harnack si Schulze-Boysen. Executia lui Hilde Coppi a fost amanata pana cand bebelusul ei a fost intarcat, dupa care a fost spanzurata.
Dupa razboi, Helmut Roeder, procurorul din procesul impotriva Orchestrei Rosii, a fost pus sub acuzatie pentru rolul lui in acea afacere judiciara si, in apararea sa, el a inventat o poveste despre o importanta organizatie sovietica de spionaj, identificata cu Orchestra Rosie. Roeder a ajuns sa fie informator al CIC. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

orchestra rosie gestapo antinazista hitler germania spioni comunisti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1311 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012632 (s)