News Flash:

Organizarea politica a geto-dacilor

7 Septembrie 2014
3378 Vizualizari | 0 Comentarii
Geto-dacii traiau organizati in triburi si uniuni de triburi conduse de sefi militari care aveau drept centru de resedinta o asezare fortificata numita dava.

Istoricii si sociologii vorbesc despre forme de "monarhie federala" la Daci, in perioadele cand mai multe triburi se uneau sub conducerea unui singur sef militar. Dar nu de "stat" in sensul grec, roman sau actual al cuvantului, deoarece nu exista date care sa atesteze institutii permanente de coordonare sau de arbitrare a obstilor, de guvernare a societatii sau de administrare a teritoriului.

Vezi si Imparatul Galeriu, "olteanul" care i-a razbunat pe daci

In mod curent, functiile de coordonare, de arbitrare, de guvernare si de administrare erau exclusiv si direct implinite de sefii fiecarui trib in parte. Dacii ca popor puteau intruni armate puternice, construi cetati sau poduri, dar numai ocazional, pentru a pregati o actiune militara. Sarbatorile si cultul erau alte ocazii de a intruni multimi si triburi diferite, dar si aici formele de organizare colectiva dispareau odata incheiate festivitatile.

Vezi si Memoria veacurilor din "Tara Dacilor" de la Sibiel

Dupa Herodot, societatea dacilor era impartita in trei categorii care se regasesc sub diferite forme si denumiri la alte popoare de limbi si origini indo-europene : Polistii, regi-preoti, intermediari intre lumea divina si lumea pamanteana ; Tarabostii, nobili care luptau calare, aducand la lupta propriile arme si proprii cai ; si Comatii, tarani care luptau pe jos, cu arme aduse de Polisti si Tarabosti. Polistii si Tarabostii purtau traditional barba si parul scurt (astfel si sunt reprezentati pe columna traiana si pe arcul lui Constantin) ; Comatii isi puteau rade barba si lasa parul lung, de unde si denumirea lor (cuvantul coma avand aceiasi etimologie cu "coama" si "cometa").
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

geto-dacii triburi uniuni militari resedinta istoricii sociologii daci
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1547 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013106 (s)