News Flash:

Organizarea si finantarea expeditiei lui John Cabot

26 Ianuarie 2015
801 Vizualizari | 0 Comentarii
Giovanni Caboto (n. circa 1450 — d. circa 1498), cunoscut ca John Cabot, a fost un navigator si explorator venetian, fiind considerat al doilea european care a atins tarmul Americii de Nord (in 1497), dupa Leif Ericson (circa 1003). Guvernele Canadei si Marii Britanii sustin ca ar fi acostat in insula Terranova, insa nu se poate sti precis. De altfel, despre Cabot si expeditiile sale nu se cunosc foarte multe informatii.

Ca si inaintasul sau Cristofor Columb, a ridicat ancora sub pavilionul unui alt regat. Dupa cautarile lui Henric Navigatorul a unei cai ocolitoare a Africii, Italia a inceput sa-si piarda suprematia comerciala maritima. Regatele Portugaliei si Spaniei au devenit atractive pentru navigatorii italieni, in special dupa succesul noii rute deschise de Columb spre „Indii” (cum se credea si cum era numita intreaga Asie in epoca). Numerosi navigatori priveau cu incredere catre oceanul de la vest, ca o alternativa mai putin complicata la drumurile clasice. Planul lui Cabot era simplu, avand ca principiu navigarea pe o ruta nordica, unde longitudinile sunt mai apropiate, ceea ce avea drept consecinta o calatorie mult mai scurta.

Vezi si John McDouall Stuart, primul si cel mai implinit explorator al Australiei


Cabot se gandea la o cale nord vestica spre Indiile de Est. Propunerea sa a fost refuzata de catre Spania si Portugalia, trezind insa interesul regatului Britanic. Regele Henric al VII-lea al Angliei i-a dat acte de calatorie care prevedeau:

Vezi si Povestea exploratorului britanic Mungo Park

 ... in autoritate deplina si stapanire, mergi sa navighezi in toate Partile, Tarile si Marile, de la Est, de la Vest, si de la Nord, sub flamurile si insemnele noastre, cu cinci corabii,...si cu toti marinarii si barbatii de pe corabiile numite, fiecare cu plata si incarcatura sa, sa caute, descopere, sa gaseasca orisicare Insule, Tari, sau Provincii, ale Paganilor si Necredinciosilor, oricare ar fi acestea, si in orice parte a lumii ar fi ele, care pana in vremea aceasta le-au fost necunoscute tuturor Crestinilor.    

Ca si regele Frantei Francisc I, ce il trimisese pe Giovanni da Verrazzano sa exploreze mai indeaproape tarmul Atlanticului, Henric al VII-lea era incitat de insolenta diviziune a lumii facuta de catre Papa Alexandru al VI-lea in favoarea statelor iberice (jumatate revenea Spaniei si jumatate Portugaliei).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

giovanni caboto navigator explorator venetian canadei marii britanii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1753 (s) | 35 queries | Mysql time :0.016743 (s)