News Flash:

Organizarea si obiectivele expeditiei Discovery

1 Ianuarie 2017
478 Vizualizari | 0 Comentarii
Discovery expedition1
Costul total al expeditiei a fost estimat la circa 90.000 de lire sterline (la cursul de atunci; echivalentul a aproximativ 7,25 milioane de lire la cursul din 2009) din care 45.000 lire au fost oferite de guvernul britanic, cu conditia ca cele doua societati organizatoare sa stranga aceeasi suma. Ele au realizat aceast lucru, multumita unei donatii de 25.000 de lire de la unul dim membrii mai bogati ai RGS, Sir Llewellyn W. Longstaff.
Insasi RGS a contribuit cu o suma de 8.000 de lire, cea mai mare contributie a sa, intr-o singura transa, la o expeditie de pana atunci, 5.000 de lire provenind de la Alfred Harmsworth (mai tarziu Lordl Northcliffe) care finantase anterior si expeditia lui Jackson Harmsworth catre Arctica (1894-1897). Restul a fost adunat din unele donatii mai mici. Expeditia a beneficiat si de mai multi sponsori comerciali: Colman's a furnizat mustar si faina, Cadbury's a oferit 1.600 kg de ciocolata, Jaeger a facut un discount de 40% la haine, Bird's praf de copt, Bovril produse din carne de vita si multe alte companii, toate aceste contributii avand un impact semnificativ la realizarea expeditiei.

Vezi si Expeditia antarctica belgiana a lui Roald Amundsen 
Nava expeditiei a fost construita de catre Dundee Shipbuilders Company (in engleza „Compania Constructorilor de Nave Dundee”) ca o nava de cercetare specializata pentru munca in apele Antarcticii, fiind una dintre ultimele nave de lemn cu trei catarge construite in Marea Britanie. Costul constructiei a fost de 34.050 de lire (2009 = 2,7 milioane lire), plus alte 10.322 lire (2009 = 830.000 lire) pentru motoare, costul final dupa mai multe modificari ajungand la 51.000 lire (2009 = 4,1 mil. lire). Numele navei Discovery avea deja semnificatii istorice, fiind folosit si pentru denumirea altor nave, cum ar fi una din navele din expeditia lui George Nares, nava actuala avand un design asemanator cu respectiva. Ea a fost lansata la apa de catre Doamna Markham pe 21 martie 1901 sub titulatura de S. Y. Discovery (denumirea de Vas Regal de Cercetare a fost primita in anii 1920).

Vezi si Expeditia Imperiala Transantarctica, planul lui Shackleton
Pentru ca nu era un vas regal, Admiralitatea nu permitea ca Discovery sa poarte insemnele Marinei Regale, cum ar fi pavilionul national englez. Eventual ea a navigat sub Actul Navelor Comerciale, purtand drapelul Societatii Regale de Geografie, pavilionul albastrul, tipic navelor engleze, si burgeul Clubului de Iahturi Roiale Harwich.
Expeditia Discovery, ca si cea a lui Ross sau a lui Borchgrevnik de dinainte, avea ca scop cercetarea sectorului Marii Ross din Antarctica. Si alte parti ale vastului continent fusesera puse in discutie, dar principiul urmat a fost cel conform caruia „pentru a pleca in necunoscut trebuie inceput de la ceva cunoscut”. Principalele doua obiective ale expeditie au fost dezbatute in comitetul comun, „Instructiuni pentru Capitan”, pentru „a se determina, pe cat de mult posibil, natura, conditia si marimea portiunii de teritorii polare care sunt incluse in vizorul expeditiei voastre”, si pentru „a se face un studiu magnetic in regiunile la sud de paralela 40 si pentru a se executa cerecetari si investigatii cu echipament meteorologic, oceanografic, geologic, biologic si fizic adecvat”. Instructiunile mai consemnau faptul ca „nici unul dintre aceste obiective nu trebuie sacrificat in favoarea celuilalt”.

Vezi si Impresionanta poveste a exploratorului norvegian Torstein Raaby
Instructiunile referitoare la obiectivele geografice au devenit mai specifice: „Punctele principale in cadrul interesului geografic sunt [...] explorarea Barierei de Gheata Ross in extremitatea estica; descoperirea teritoriului ce s-ar fi intins inspre estul barierei, despre care Ross credea ca flancheaza bariera spre est, sau sa se confirme, dupa caz, faptul ca acesta nu exista... iar explorarea geografica sa fie directionata spre [...] avansarea spre muntii de vest, spre sud si explorarea regiunii vulcanice”.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

expeditiei guvernul britanic rgs alfred harmsworth nava expeditiei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2010 (s) | 23 queries | Mysql time :0.035289 (s)