News Flash:

Organizatia pentru Eliberarea Palestinei

28 Mai 2015
2755 Vizualizari | 0 Comentarii
Organizatia pentru Eliberarea Palestinei abreviata OEP sau PLO (din engleza: Palestine Liberation Organization) este denumirea pe care o poarta organizatia - cadru politica si paramilitara a arabilor palestinieni, formata din miscarea Fatah (cea mai influenta), Frontul Popular de Eliberare a Palestinei, Frontul Democrat pentru Eliberarea Palestinei si alte fractiuni palestiniene. Intemeiata la 2 iunie 1964 la Ierusalim, in partea de est a orasului, pe atunci parte a Regatului Iordaniei, ea si-a fixat drept obiective, la vremea respectiva, reprezentarea politica a arabilor palestinieni si lupta armata impotriva Israelului pana la lichidarea acestuia.

Conducatorii organizatiei au fost Ahmed Al Shukeiri, apoi Yasser Arafat, iar in prezent Mahmud Abbas.

In anul 1993 prin Acordurile de la Oslo, Organizatia de Eliberare a Palestinei a recunoscut Israelul printr-o scrisoare oficiala adresata premierului israelian Itzhak Rabin.

Israelul a recunoscut si el, in consecinta, OEP ca reprezentant legitim al poporului arab palestinian.

Vezi si Mandatul britanic pentru Palestina - scurt istoric

In fruntea organizatiei se afla un Comitet Executiv al OEP, precum si un parlament numit Consiliul National Palestinian.

Vezi si Tulburarile din Palestina din 1929

Organizatia a fost condusa pana in noiembrie 2004 de catre Yasser Arafat, care a contribuit la transformarea ei intr-o miscare nationala si la infiriparea ideii unui stat arab palestinian independent si de sine statator.

In timpul lui Arafat, Organizatia pentru Eliberarea Palestinei a avut multa vreme un caracter radical, fiind implicata in numeroase atacuri, multe din ele cu caracter terorist, asupra unor obiective si cetateni si militari ai Israelului. Ca nou presedinte al OEP, dupa moartea lui Arafat a fost ales Mahmud Abbas, care a trebuit sa se confrunte cu consecintele deteriorarii relatiilor cu Israelul in urma atentatelor, multe din ele sinucigase, din vremea asa numitei intifade din anii 2000-2004 si cu cresterea in randurile publicului palestinian a ponderii miscarii islamiste rivale Hamas, apropiata de miscarea fundamentalista, veterana in regiune, a Fratilor Musulmani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

oep plo ierusalim armata yasser arafat mahmud abbas arab palestinian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2206 (s) | 23 queries | Mysql time :0.070768 (s)