News Flash:

Organizatia terorista a ucrainenilor din Polonia. Un episod mai putin cunoscut al perioadei interbelice

16 Septembrie 2013
1519 Vizualizari | 0 Comentarii
Unul dintre episoadele mai putin cunoscute din perioada interbelica, dar care s-a prelungit si in timpul celui de-al doilea razboi mondial, se refera la crearea unei adevarate organizatii teroriste a nationalistilor ucraineni, care a actionat in Polonia de atunci, dar care viza si Bucovina. Aceasta are pe constiinta zeci de victime. Ironic, printre victimele teroristilor ucraineni se numara mai multi lideri moderati ai comunitatii ucrainene din Polonia interbelica decat polonezi. Aceasta organizatie s-a compromis definitiv prin colaborarea cu trupele naziste, in perioada celui de-al doilea razboi mondial.
Razboi impotriva tuturor
Organizatia Nationalistilor Ucraineni a fost fondata in anul 1929, la mai mult de un deceniu de la terminarea primului razboi mondial. Ea promova folosirea violentei in incercarea de a obtine stabilirea unui stat ucrainean independent, care sa ocupe teritorii care atunci faceau parte din Polonia, URSS, Cehoslovacia, Ungaria si Romania. Pe undeva, aceasta organizatie seamana cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, o organizatie care foloseste atat violenta, cat si mijloacele politice pentru a obtine un Kurdistan independent, care sa inglobeze teritorii care apartin in prezent Turciei, Irakului, Iranului si Siriei, scrie romanialibera.ro.
Organizatia ucrainenilor a aparut dupa ce, la finalul primului razboi mondial, Polonia a lichidat Republica Populara Ucraineana, care aparuse pe fondul vidului de putere aparut ca urmare a retragerii armatei imperiale germane din teritoriile pe care le ocupase ca urmare a pacii de la Brest - Litovsk, care consfintea iesirea Rusiei din conflagratia mondiala si cedarea catre Germania imperiala a unor vaste teritorii agricole din Ucraina. De la bun inceput, Organizatia Nationalistilor Ucraineni si precursoarea sa, Organizatia Militara Ucraineana, au mizat pe atentatele teroriste. Ucrainenii au organizat inclusiv un atentat impotriva maresalului polonez Jozef Pilsudski, conducatorul Poloniei, cel care a invins apoi si armata ruseasca ce incerca sa mentina controlul asupra estului Poloniei de atunci. Acest atentat, nereusit, a avut loc in anul 1921.
In anul 1929, diferitele organizatii ale ucrainenilor au decis sa se uneasca cu Organizatia Militara Ucraineana si, astfel, a rezultat Organizatia Nationalistilor Ucraineni. Aceasta organizatie a pus la punct sute de sabotaje in Galitia si Volinia, inclusiv incendierea proprietatilor polonezilor. Apoi, au urmat circa 60 de asasinate. Printre victimele nationalistilor s-au numarat ministrul de Interne al Poloniei, Bronislaw Pieracki ori politicianul Tadeusz Holowko, promotor al compromisului dintre polonezi si ucraineni. De asemenea, a fost ucis si diplomatul sovietic Alexei Mailov, in semn de razbunare fata de genocidul comis de Stalin si de liderii URSS asupra populatiei Ucrainei. Este vorba de Holodomor, o actiune prin care sute de mii de oameni au fost ucisi prin infometare. In anii dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, organizatia avea circa 20.000 de membri.
Aliati cu Hitler
In anii celui de-al doilea razboi mondial, nationalistii ucraineni s-au aliat cu Germania nazista, cu speranta ca Adolf Hitler va aproba crearea unui stat ucrainean independent. Insa, din considerente rasiale, dictatorul nazist nu a fost de acord. Unul dintre tinerii radicali din aceasta organizatie, Stepan Bandera, s-a remarcat prin promovarea colaborarii cu nazistii. Nationalistii ucraineni au creat chiar doua batalioane de voluntari, Roland si Nachtigall, care au luptat in cadrul armatei germane.
Din Organizatia Nationalistilor Ucraineni a provenit si primarul Kievului din timpul ocu-patiei germane, Volodomir Bagazii. Nationalistii ucraineni, desi divizati intre radicalii con-dusi de Stepan Bandera si moderatii lui Andrii Melnik, au luat masuri pentru crearea unei administratii autonome. Desi, la inceput, initiativele lor au fost tolerate de conducatorii germani, inrautatirea situatiei militare de pe frontul rusesc i-a determinat pe germani sa interzica activitatea Organizatiei Nationalistilor Ucraineni. Unii dintre lideri, inclusiv Stepan Bandera, au fost internati in lagare. Situatia lor semana cu cea a liderilor legionari din Romania, condusi de Horia Sima, care s-au refugiat in Germania dupa ce au esuat in tentativa de rasturnare a lui Ion Antonescu. Din cauza atitudinii ostile a conducatorilor nazisti, organizatia nationalistilor ucraineni a ajuns sa lupte concomitent impotriva Germaniei si a URSS.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, importante grupuri armate au preluat controlul asupra unor teritorii rurale. Aceasta organizatie a fost reprimata cu cruzime de catre sovietici dupa cel de-al doilea razboi mondial. Insa unii dintre membrii sai si-au continuat activitatea in exil.   
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

perioada interbelica organizatii teroriste ucraineni polonia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1497 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013142 (s)