News Flash:

Originea Stonehenge-ului a fost identificata

30 Ianuarie 2017
531 Vizualizari | 0 Comentarii
Stonehenge
Originea monumentului Stonehenge constituie si in momentul de fata un subiect intens dezbatut de arheologii specializati in epoca preistorica.

Pana in momentul de fata, se considera ca piatra folosita la construirea structurii megalitice a fost extrasa dintr-o cariera amplasata in zona dealurilor Preseli, din comitatul englez Pembrokeshire. Noi dovezi par sa contrazica acest fapt.

O echipa de arheologi, condusa de Mike Praker Pearson, profesor in cadrul University College London, a descoperit o serie de cavitati in interiorul dealurilor Garn Goedog si Craig Rhos-y-felin din Tara Galilor. Conturul scobiturilor se potriveste perfect cu forma pietrelor folosite la ridicarea monumentului din campia Salisbury. De asemenea, au mai fost identificate roci similare celor din structura Stonehenge-ului, dar care au fost abandonate in cariera.

Pentru a identifica perioada aproximativa in care pietrele au fost extrase, arheologii au analizat prin metoda datarii cu radiocarbon coji carbonizate de alune si carbune rezultat din arderea lemnului. Rezultatele au fost impresionante: probele analizate datau din anii 3400-3200 i.Hr., deci cu aproximativ 500 de ani inainte ca Stonehenge-ul sa fie construit.

Prima concluzie la care au ajuns cercetatorii a fost ca pietrele folosite pentru ridicarea monumentului au fost extrase din carierele galeze cu 500 de ani inainte ca acestea sa fie asamblate pe campia Salisbury. O alta teorie formulata de arheologi se refera la faptul ca pietrele folosite la Stonehenge au fost montate mai intai intr-un monument construit in apropierea carierelor. Exista, de asemenea, posibilitatea ca rocile sa fi fost aduse in campia Salisbury in jurul anilor 3200 i.Hr., iar monumentul sa fi fost finalizat de-abia dupa 500 de ani.

Oricare ar fi metoda prin care Stonehenge-ul a fost construit, este remarcabil faptul ca in epoca neolitica o astfel de structura a putut fi realizata. Acesta este doar un motiv pentru care monumentul ar trebui mai bine protejat de trecerea timpului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

stonehenge arheologii epoca preistorica pembrokeshire garn goedog
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2064 (s) | 23 queries | Mysql time :0.049283 (s)