News Flash:

ORORILE din puscariile comuniste. Regimul de EXTERMINARE de la Gherla

25 Martie 2015
1314 Vizualizari | 0 Comentarii
Penitenciarul Gherla a fost una dintre inchisorile comuniste din care cei odata intrati nu stiau daca vor mai scapa cu viata. Potrivit investigatiilor IICCMER, in acest penitenciar era pus in aplicare, in mod direct si cu intentie, un regim de EXTERMINARE.

Locotenentul major Gheorghe Iuliu Sebestyen s-a facut vinovat de moartea a 15 detinuti, in perioada in care a fost loctiitor al comandantului pentru paza si regim la Penitenciarul Gherla.

Potrivit investigatiilor efectuate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), exista date si indicii temeinice care arata faptul ca, in perioada in care locotenentul major Sebestyen Gheorghe Iuliu a indeplinit functia de loctiitor pentru paza si regim, respectiv ianuarie 1954 - decembrie 1955, in cadrul Penitenciarului Gherla (Formatiunea 0606), detinutii politici aflati in executarea pedepselor privative de libertate au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, in care este facut public rezultatul investigatiei in cazul lui Sebestyen - decedat in octombrie 2013, la varsta de 86 de ani.

Vezi si Istoria ce nu se invata in scoala: Iosif Trifa, neclintit in credinta - VIDEO


Sebestyen Gheorghe Iuliu este una dintre cele 35 de persoane care au detinut functii de conducere in sistemul penitenciar comunist si care sunt suspectate de IICCMER de comiterea unor crime si abuzuri politice.

Potrivit sursei citate, tipul regimului de detentie poate fi calificat drept "unul de exterminare", prin raportare la conditiile inumane ce au dus, in final, la decesul a 15 detinuti.

In raportul de investigatie al IICCMER se arata ca "exista indicii in sensul ca, in perioada ianuarie 1954 - decembrie 1955, cand locotenentul major Gheorghe Iuliu a fost loctiitor al comandantului pentru paza si regim, la penitenciarul Gherla, a fost vinovat in mod direct de decesul a cel putin 15 detinuti identificati pana in prezent, urmare a regimului dur de detentie care a presupus: infometarea, violentele fizice, presiunile psihice, privarea de asistenta medicala, conditiile mizere din camere si supraaglomerarea, conditiile dure de munca, sanctiunile disciplinare aplicate discretionar si excesiv in raport cu gravitatea abaterilor etc".

Vezi si Stadiile "reeducarii" de la Pitesti - VIDEO

In urma analizei varstelor celor care au murit la penitenciarul Gherla in mandatul lui Sebestyen, s-a constatat ca in categoria de varsta 30-40 de ani a existat un singur deces, intre 40-50 de ani - trei decese, intre 50-60 de ani - patru decese, intre 60-70 de ani - sapte decese, limitele inferioare si superioare de varsta fiind de 32, respectiv 69 de ani la momentul decesului.

Conditii de detentie de nedescris


Sursa mentionata precizeaza ca, potrivit documentelor, cauzele mortilor au fost ulcer operat, TBC pulmonar, pneumonie, TBC pulmonar si insuficienta cardiaca, nefrita albuminurica hipertensiva, miocardita, ictus apoplectus, edem carcinom si sufocare prin autostrangulare.

Vezi si

"Dintre cele 15 decese, sapte au fost cauzate de TBC sau altor afectiuni pulmonare (pneumonie), doua decese au fost cauzate de afectiuni cardiace, iar alte sase decese au avut cauzele indicate mai sus. In cazul detinutului decedat prin asfixiere mecanica, precizam ca este foarte posibil ca acesta sa fi recurs la acest gest din cauza conditiilor de detentie de la inchisoarea Gherla. Totodata, se remarca faptul ca diagnosticele celor decedati erau sau puteau fi consecinte directe ale regimului de detentie din cadrul penitenciarului Gherla", se mai arata in comunicat.

Astfel, cei decedati sufereau de asa numitele boli ale mizeriei (tuberculoza), afectiuni care, in conditii normale, ar fi putut fi tratate.

In acest caz, au fost identificati si intervievati 12 supravietuitori, care si-au amintit aspecte ce au relevanta in ceea ce priveste proba regimului de exterminare din perioada in care locotenent-major Sebestyén Gheorghe Iuliu a fost loctiitor al comandantului pentru paza si regim la acest penitenciar.

In decembrie 1954, cand Iuliu Sebestyen ocupa functia de loctiitor pentru paza si regim, la penitenciarul Gherla se aflau aproximativ 1.400 de detinuti politici (cei mai multi fiind adusi de la lagarele de munca aflate pe traseul Canalului Dunare-Marea Neagra), aflati in celule comune, supraaglomerate.

In calitatea sa de loctiitor al comandantului pentru paza si regim la Penitenciarul Gherla, Sebestyen a pus in aplicare, in mod direct si cu intentie, un regim de exterminare, cu acordul tacit al autoritatilor interesate de anihilarea fizica a opozantilor politici.

La solicitarea IICCMER, organele abilitate au comunicat, in noiembrie 2013, ca Sebestyen Gheorghe Iuliu a decedat in octombrie 2013. Avand in vedere aceasta informatie, IICCMER a dispus, conform procedurii interne, clasarea investigatiei si a demersurilor de sesizare a organelor de cercetare penala.

IICMER mai precizeaza ca in cazul Sebestyen urmau sa fie facute si alte acte de investigatii, care sa identifice mai multe probe, daca nu ar fi intervenit decesul. "Aceasta sinteza reflecta asadar stadiul investigatiei din luna noiembrie 2013", mai arata institutia.

"Numarul detinutilor decedati la penitenciarul Gherla demonstreaza, si in acest caz, duritatea regimului impus si intretinut de Iuliu Sebestyen. Asa cum arata probele din acest dosar, e un caz tipic de lichidare a detinutilor inchisi din motive politice. Am aflat in noiembrie anul trecut ca Sebestyen a decedat si, in consecinta, nu a mai apucat sa raspunda pentru faptele sale. Totusi, o situatie similara poate aparea oricand, mai ales daca nu vom avea resursele necesare pentru a accelera ritmul desfasurarii investigatiilor in cazul responsabililor din sistemul penitenciar suspectati pentru comiterea unor crime si abuzuri in timpul regimului comunist", sustine Andrei Muraru, presedintele executiv al IICCMER, citat in comunicat.

Penitenciarul Gherla, LAGAR DE EXTERMINARE pentru detinuti politici

Penitenciar de maxima siguranta si una dintre cele mai mari inchisori din Romania comunista, alaturi de Aiud si Jilava, Gherla a fost un loc de exterminare pentru diferite categorii de detinuti politici, unde au fost incarcerati doar barbati. Tratamentul inuman aplicat detinutilor politici rezulta din numeroase surse (orale, memorialistice sau de arhiva) si s-a desfasurat cel mai tarziu pana in 1964 (dar mai cu seama in anii 1950), dupa care specializarea stabilimentului carceral a devenit de drept comun.

In timpul mandatului lui Sebestyen la penitenciarul Gherla, comandant al inchisorii a fost capitanul Goiciu Petrache (1952-1959), care a impus un regim sever, bazat pe violenta si lichidare fizica. Fost director la penitenciarul Galati, cunoscut pentru excesele sale violente la adresa detinutilor politici, exponent al politicii de exterminare a "dusmanilor de clasa", Goiciu a instituit, alaturi de colaboratorii sai, un regim de teroare, care a condus la decesul a numerosi detinuti politici. In cadrul acestui regim, tortura, conditiile dure de detentie, lipsa asistentei medicale, lipsa hranei adecvate si pedepsele au reprezentat o constanta a traiului carceral in perioada de activitate a lui Iuliu Sebestyen in acest penitenciar.

Alte doua cazuri desconspirate de IICMER sunt instrumentate de Parchetul instantei supreme.

Intr-unul dintre dosare, Alexandrescu Visinescu este acuzat de moartea mai multor detinuti, in perioada 1956-1963, cand a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat, iar celalalt il vizeaza pe tortionarul Ion Ficior, care a condus Colonia de munca Periprava in perioada 1958-1963.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

penitenciarul gherla inchisorile comuniste investigatiilor iiccmer
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2177 (s) | 23 queries | Mysql time :0.074471 (s)