News Flash:

Oscar Obedeanu si opera sa

14 Aprilie 2015
1411 Vizualizari | 0 Comentarii
Oscar Obedeanu (n. 14 aprilie 1868, Bucuresti - d. 11 ianuarie 1915, Bucuresti) a fost un pictor roman. Face parte dintr-o veche familie de boieri olteni.

A urmat cursurile Institutului Arnold din Craiova in jurul anului 1875, tatal sau fiind stabilit in localitate in aceasta perioada ca militar. A primit cel mai mare premiu al scolii, coroana de lauri, aurita.

In anul 1878 a urmat, la Bucuresti, cursurile Institutului Schewitz, familia fiind mutata de la Craiova. Intre anii 1878 si 1882 urmeaza liceul la Barlad. Iar incepand cu 1886 urmeaza cursurile Scolii de Belle Arte din Bucuresti, condusa de pictorul Theodor Aman, primind medalia de argint pentru compozitie.

S-a format sub influenta pictorilor Theodor Aman si Nicolae Grigorescu, dar si a povestirilor tatalui sau, colonel in timpul Razboiului de Independenta din 1877-1878 si a albumelor existente in biblioteca familiei.

Vezi si Opera lui Dante Gabriel Rossetti

In octombrie 1886, in urma unui concurs, Oscar Obedeanu a intrat la Akademie der Bildenden Künste din München, unde studiau si Ludovic Dolinschi si Stefan Luchian. A absolvit-o in anul 1893 primind medalia de argint pentru un tablou referitor la Razboiul de Independenta. Dupa absolvire a calatorit in Europa studiind in cele mai importante galerii de arta.

Vezi si Din opera lui Modigliani

A evocat momentul istoric 1877-1878, intr-o serie de desene in tus sepia cu penita sau creion, pregatitoare pentru compozitiile pictate, cum sunt Atacul redutei Grivita si caderea eroica a capitanului Valter Maracineanu, Osman Pasa ranit si ofiteri ai Marelui Stat Major Roman.

Obedeanu a prezentat la expozitia din 1889, organizata de C.I. Stancescu in cinstea sarbatoririi a 25 de ani de la infiintarea Societatii Ateneul Roman, picturile intitulate Dorobant, Sentinela, Dorobant in viscol, Despartirea de ostasi, Vedete de calarasi, Curcanii in reduta.

Intre lucrarile executate la comanda se numara tabloul Stefan cel Mare la Rahova pentru Universitatea din Iasi care, mai apoi, a fost daruit Muzeului Militar Central.

Referindu-se la pictura care prezenta "Escadronul regimentului de Gorj, atacand pe turci in fuga, dupa luarea redutei Vidin", cronicarul Barbu Stefanescu Delavrancea o considera "o pagina vie si miscatoare care dovedeste un fenomen foarte rar: un copil minune" (Revista noua din 15 martie 1889).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

oscar obedeanu pictor roman boieri institutului arnold craiova rahova
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1654 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015901 (s)