News Flash:

Pactul Kellogg-Briand

9 Februarie 2015
1493 Vizualizari | 0 Comentarii
Pactul Kellogg-Briand, cunoscut si ca Pactul de la Paris, dupa orasul in care a fost semnata aceasta intelegere pe 27 august 1928, a fost un tratat international "care milita pentru renuntarea la razboi ca instrument al politicii nationale". Scopurile sale nu au fost atinse, dar a fost un pas inainte pentru dezvoltarea doctrinelor dreptului international. Pactul a fost botezat cu numele secretarului de stat american Frank B. Kellogg si al ministrului de externe francez Aristide Briand, initiatorii tratatului.

Pactul a fost propus de Aristide Briand, ministrul de externe al Frantei si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, ca un tratat bilateral intre Franta si Statele Unite ale Americii, prin care se scotea in afara legii folosirea razboiului pentru rezolvarea problemelor dintre cele doua tari. Briand a considerat ca o asemenea initiativa avea sa incalzeasca relatiile racite dintre fostii aliati si, mult mai important, avea sa asigure o viitoare alianta a SUA cu Franta intr-un eventual nou razboi european.

Vezi si Dispute in urma tratatului Svalbardului

Frank B. Kellogg, Secretarul de Stat al Statelor Unite, dorea, pe de alta parte, sa evite orice alta implicare a SUA intr-un razboi european, fiind din acest motiv neinteresat de propunerea franceza. Totusi, daca s-ar fi opus tratatului, el ar fi trebuit sa faca fata atat atacurilor din Congresul Statelor Unite, cat si presiunilor exercitate de grupurile pacifiste. De aceea, Kellogg a raspuns cu o propunere pentru un pact multilateral impotriva razboiului, deschis tuturor natiunilor doritoare de pace.

Vezi si Tratatul de la Paris (1783)

Dupa negocieri, pactul a fost semnat la Paris, in 27 august 1928, de reprezentantii urmatoarelor state: Australia, Belgia, Canada, Cehoslovacia, Franta, Germania, India, Statul Liber Irlandez, Italia, Japonia, Noua Zeelanda, Polonia, Africa de Sud, Regatul Unit si Statele Unite. Tratatul a inceput sa aiba efect juridic incepand cu ziua de 24 iulie 1929. Pana in cele din urma, pactul a fost semnat de 62 de natiuni.

In Statele Unite, Senatul a aprobat tratatul cu o majoritate zdrobitoare de 85 la 1. Senatul a adaugat la legea de aprobare prevederi prin care pactul nu trebuia sa aduca atingere dreptului SUA la autoaparare si, in plus, SUA nu erau limitate de prevedrile tratatului impotriva celor care ii violau prevederile.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pactul kellogg-briand aristide briand aliati razboi european
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2447 (s) | 23 queries | Mysql time :0.079501 (s)