News Flash:

Palatul Culturii (fost administrativ,de justitie,acum de cultura)

10 Noiembrie 2013
2752 Vizualizari | 0 Comentarii
Palatul Culturii a fost construit in stil neogotic si a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului in arhitectura oficiala.Palatul se inalta, in parte, peste ruinele curtilor domnesti medievale, mentionate documentar in 1434 . Palat de Justitie si Administrativ, construit pe locul unei cladiri de dimensiuni similare, destinate aceluiasi scop, adica actului dreptatii, semetul Palat al Culturii avea sa-si faca loc in peisajul molcom al Iasilor in anul 1925, dupa 19 ani in care s-a construit si reconstruit neintrerupt.
 
Discutiile in vederea inceperii uriasei constructii au inceput in 1904. Totul a fost legat de pierderea statutului de capitala a Iasului, prin renuntarea din vremea „Unirii mici“, de la 1859, cand „trebile tarii“ se muta la Bucuresti. In prima sa vizita in orasul de pe Bahlui, dupa ce acesta n-a mai fost capitala, regele Carol I a fost placut surprins de tot ceea ce cultura lasase in orasul moldav. De aceea, la plecare, a promis ca va sprijini Iasul sa se mentina macar ca o capitala culturala si spirituala a tarii.
„Pentru ca nu mai exista vechiul palat administrativ, ars in 1878, Carol le-a promis iesenilor sprijin pentru realizarea unui Palat Administrativ si de Justitie. Asa a inceput realizarea planurilor“, ne-a explicat d-na Adriana Ionuc, director tehnic al complexului muzeal „Moldova“, din cadrul Palatului Culturii.Constructia a inceput in 1906, dar a fost intrerupta in timpul Primului Razboi Mondial, cand acolo au fost incartiruite trupele, iar imobilul neterminat a devenit spital de campanie. Dupa razboi, distrugerile au fost masive, de aceea constructorii au trebuit s-o ia de la capat. Fondurile destinate constructiei au fost alocate de Fundatiunea „Carol I“.
 
Salile palatului, gandite si construite cu gust, amenajate dupa moda vremii, constituiau adevarate capodopere. Din pacate, dupa anul 1977, cand Palatul a devenit muzeu, o firma-monopol de stat, cu pretentii de expert in amenajari de muzee, a transformat armonia si originalul in kitsch-uri tipice epocii comuniste.
„Firma Decorativa organiza pe atunci toate muzeele din Romania. In 1977 au venit si aici si au acoperit integral peretii si plafoanele, care erau pictate si, deci, foarte frumoase. Destinatia primara a imensei cladiri, de altfel scopul pentru care a si fost construita, era acela de a adaposti tribunalul orasului.Palatul iesean este inspirat din stilul arhitectural al Palatului de Justitie din Paris, un lucru mai putin cunoscut, consemnat in documentele vremii tine de noaptea in care s-a inaugurat Turnul cu ceas al Palatului iesean.Mozaicul din holul central al palatului a fost inspirat dupa cel al Catedralei Saint-Pierre din Franta, de langa Cannes, pentru realizarea caruia au fost adusi mesteri francezi. De asemenea, intreg mobilierul cu care a fost garnisit interiorul a fost fabricat in Atelierul de arta decorativa al lui Albert Goumain, la Paris.

sursa:palatulculturii.ro
sursa foto:Iasi(Oras istoric)/facebook.com. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

palatul culturii stil neogotic romantismului iasilor carol i
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1774 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025653 (s)