News Flash:

Palatul Regal din Madrid

11 Octombrie 2013
1640 Vizualizari | 0 Comentarii
Palatul Regal din Madrid cunoscut si ca Palacio de Oriente (in limba spaniola: Palacio Real sau Palacio de Oriente) este resedinta oficialǎ a Regelui Spaniei din Madrid si este singura resedinta a Ceremoniilor de Stat. Cu o suprafata de 135000 km2 si 3418 de camere, este cel mai mare palat regal din Europa.
Totusi, Regele Juan Carlos si familia regala nu locuiesc in el, ci intr-un palat mai modest, Palacio de la Zarzuela, de la marginea Madridului. Locul este detinut de statul spaniol si administrat de Patrimonio Nacional, o agentie publicǎ a Ministerului Presedentiei.
Clǎdirea este localizatǎ pe Strada Bailén, in partea de vest a Madridului, in partea de est a raul Manzanares si este accesibil de la statia de metrou Ópera. Palatul este deschis partial pentru public cu exceptia cazului cand acesta este utilizat pentru evenimente oficiale.
Constructia dateazǎ din secolul X ca o fortǎreatǎ, numitǎ mayrit, construit ca un avanpost de Mohammed I, emirul de Córdoba si mostenit dupa 1036 de catre maurul Taifa de Toledo. Dupǎ ce Madridul i l-a cedat lui Alfonso al VI-lea al Castiliei, edificiul a fost doar rareori utilizat de catre regii din Castilia. In 1329, regele Alfonso al XI-lea al Castiliei a convocat Cortes de la Madrid pentru prima data. Filip al II-lea a mutat curtea la Madrid in 1561.
Alcázar Antiguo ("Castelul Vechi") a fost construit pe locul acesta in secolul al XVI-lea. A ars la 24 decembrie 1734; regele Filip al V-lea a comandat un nou palat construit pe aceeasi locatie. Constructia a durat din 1738 panǎ 1755 si a urmat un design Berniniesque de Filippo Juvarra si Giovanni Battista Tiepolo, in cooperare cu Ventura Rodríguez, Francesco Sabatini si Sarmiento Martin. Noul palat, care acopera in mod direct catedrala Plaza de Armas, a fost ocupat de Carol al III-lea in 1764.
Palatul cel mare este bogat decorat de artisti precum Velázquez, Tiepolo, Mengs, Gasparini, Juan de Flandes, Caravaggio si Goya. Mai multe colectii regale de o importanta istorica mare sunt tinute la palat, inclusiv armele regale si arme datand din secolul al 13-lea, si singurul cvintet de coarde Stradivarius complet din lume , precum si colectii de tapiserie, porttelan, mobilier si alte obiecte de mare importanta istorica.
Sub palat, la vest, sunt gradinile del Campo Moro cǎrora li s-au dat acest nume datorita faptului ca aici, in anul 1109, Ben Ali Yusuf, liderul musulmanilor a tabarit cu oamenii sai, in incercarea de a recuceri de la Madrid Cetatea Alcázar de la crestini. Fatada de est a palatului da in Plaza de Oriente, precum si in Teatro Real , casa de opera. La sud se aflǎ un patrat mare, numit Plaza de la Armas, inconjurat de aripi inguste de la palat , iar la sud se afla Catedral de la Almudena. La nord se aflǎ Jardines de Sabatini (Sabatini Gardens), numit dupa unul dintre arhitectii palatului.
In fata La Plaza de Armas se afla doua statui in marime naturala pe ambele pǎrti ale intrǎrii in palat onorand doi imparati nativi din America, Moctezuma, imparatul aztec si Atahualpa, imparat al incasilor.
Banchetul nuntii Printului Felipe si Letiziei Ortiz a avut loc la 22 mai 2004, in curtea centrala a Palatului.
Palatul este deschis publicului si este inchis atunci cand este folosit de rege pentru functiile de stat cum ar fi banchetele de stat pentru a vizita sefilor de stat, receptii oficiale guvernamentale si prezentarea de noi ambasadori la rege.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

palacio real
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1619 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020822 (s)