News Flash:

Participarea ostasilor romani la ''Operatiunea Budapesta''

13 Februarie 2015
845 Vizualizari | 0 Comentarii
Zilele acestea marcam 70 de ani de la incheierea ''Operatiunii Budapesta''.

Actiunile militare
duse de Armata Romana, alaturi de trupele sovietice, pentru eliberarea Ungariei au fost declansate la inceputul lunii octombrie 1944, cand primele unitati au depasit frontiera romano-ungara, la vest de Salonta.

Una dintre principalele operatiuni, la care Armata Romana a participat, in campania din Vest, a fost ''Operatiunea Budapesta'' demarata la 29 octombrie 1944 si incheiata la 13 februarie 1945. La aceasta operatiune militara au participat, alaturi de fortele aliate, Armatele 1 si 4 Romane, precum si alte mari unitati romane.

Declansata in ziua de 30 octombrie, ofensiva Corpului 7 armata roman s-a desfasurat in prima etapa pe directia Kapolna-Tortel. Marile unitati romane au reusit sa rupa apararea inamicului din fata capului de pod de la Alpar si, continuand ofensiva fara intrerupere ziua si noaptea, au ajuns in seara zilei de 3 noiembrie pe un aliniament la 3 km sud Cegled. In noaptea de 3 spre 4 noiembrie, subunitati ale Regimentului 3 rosiori au patruns in interiorul localitatii Tortel, eliberand-o strada cu strada si casa cu casa. A urmat eliberarea localitatilor Abony si Cegled, comportamentul ostasilor romani primind consideratia populatiei eliberate, potrivit Agerpres.ro.

Vezi si Cum au ocupat romanii Budapesta

Zilele de 13, 14 si 15 noiembrie 1944 au oferit numeroase dovezi ale cresterii intensitatii luptelor, pe masura ce frontul se apropia de Budapesta. Prin eforturi deosebite, divizia 19 infanterie a eliberat localitatea Tapiosag, Divizia 2 infanterie a cucerit padurea din zona sa de ofensiva, iar apoi a eliberat localitatile Tapiosuly si Koka, printr-un violent atac frontal. Rezistenta germano-ungara era tot mai puternica, indeosebi la flancul stang al corpului, unde Divizia 19 infanterie a luat contact cu fasia exterioara de aparare a Budapestei.

''Trupele romane care se apropie de Budapesta — scria saptamanalul ''Vilagossag'' — obtin pentru poporul lor dragostea si recunostinta poporului ungar care se elibereaza de sub jugul german''.

Zona Budapesta avea o importanta deosebita in sistemul defensiv din Ungaria. In interiorul marelui oras si pe caile de acces au fost masate importante forte inamice, dispuse in linii succesive de aparare, mai mult, ansamblurile de locuinte au fost si ele amenajate pentru lupte de strada de lunga durata.

Vezi si Povestea deportarii evreilor din Ungaria la Auschwitz


La 5 decembrie 1944, Corpul 7 armata roman, avand la dreapta Corpul 25 armata, iar la stanga Corpul 10 armata, ambele sovietice, dupa o pregatire de artilerie de 45 de minute, in timpul careia sute de tunuri si aruncatoare de mine si-au varsat focul asupra pozitiilor inamicului, pentru a rupe primele trei pozitii de aparare. A urmat asaltul asupra fortificatiilor Budapestei.

La 30 decembrie, trupele romane au atins periferiile capitalei ungare, iar la 1 ianuarie au reluat ofensiva spre centrul orasului.

Ca peste tot acolo unde au luptat, soldatii romani au manifestat o deosebita grija fata de populatia civila, de monumentele de arta, cladirile publice si institutii: ''Populatia civila care nu ia parte la rezistenta va fi luata sub protectie, asigurandu-i-se viata, linistea, avutul...''.

Luptele din interiorul orasului s-au caracterizat printr-o inversunare a inamicului cu totul deosebita: s-a agatat cu disperare de fiecare casa, a format din mai multe cladiri apropiate centre de rezistenta independente. S-au folosit artileria si aviatia.

Militarii romani, cu un eroism de neinfrant, au patruns aproximativ zece km in interiorul capitalei ungare, intre 1 si 15 ianuarie 1945, si au luptat in zonele Posta Centrala, cazarma Franz Joseph, fabrica de cauciuc, Gara de Est, hipodrom, etc., eliberandu-le pe fiecare in parte.

Eforturile trupelor din ziua de 15 ianuarie 1945 s-au concretizat in cucerirea a 200 de cladiri, inclusiv Facultatea de medicina veterinara, realizarea unei patrunderi pe o adancime de aproximativ 400 m, ajungandu-se in final in apropierea Dunarii, la o distanta de mai putin de 2 km. In actiunile ofensive din interiorul orasului Budapesta, Armata Romana a cucerit peste 1.000 de blocuri si case, intre care obiective de o deosebita importanta in sistemul de aparare al orasului.

La 15 ianuarie 1945, cand actiunile ofensive erau in curs de desfasurare, Corpul 7 armata roman a primit ordinul maresalului R. I. Malinovski, conform caruia unitatile sale trebuiau sa fie scoase din dispozitiv si regrupate in vederea angajarii in operatii in Cehoslovacia. Generalul Nicolae Sova a facut o intampinare, cerand ca fortele sale sa fie mentinute in dispozitiv. In cele din urma, s-a efectuat transferarea Corpului 7 armata in noul sector de front ce i s-a repartizat.

Ca urmare a succeselor obtinute in timpul luptelor desfasurate in interiorul orasului de catre cele trei corpuri de armata (doua sovietice si unul roman), a devenit posibil ca, la mai putin de doua zile (17 ianuarie 1945), dupa ce Corpul 7 Armata roman s-a regrupat, trupele sovietice sa termine curatirea Pestei de trupele germane si ungare, iar la 13 februarie si partea de vest a orasului — Buda.

Pentru eliberarea Budapestei, Corpul 7 armata a pierdut 10.708 militari morti, raniti si disparuti dintre care 365 de ofiteri, respectiv 30% din trupele participante (36.348 militari).

Reluand comentariile si aprecierile unor posturi de radio americane, ziarul ''Jurnalul de dimineata'' din 22 februarie 1945 insera in coloanele sale, printre altele: ''Nu vom insista (...) asupra ajutorului atat de insemnat si cu rezultate atat de excelente dat de (...) diviziile romanesti pe campul de lupta din vest. Vom spune numai ceea ce este evident, si anume ca actiunea Armatei Romane a contribuit serios la cucerirea Budapestei si la intrarea in regiunea cehoslovaca, tot astfel cum prin actul de la 23 august 1944 Romania a contribuit intr-o buna masura la schimbarea situatiei de pe intregul front rasaritean''.

''Prin priceperea si vitejia comandantilor de toate treptele si a trupelor si prin spiritul lor larg de sacrificiu, prin sangele varsat din abundenta s-a inscris cea mai frumoasa pagina de glorie in acest razboi contra germano-maghiarilor'', scria comandantul Armatei 1 romane, la sfarsitul ostilitatilor.

Armata Romana, in cele aproape patru luni cat a luptat pentru eliberarea Ungariei, a intrebuintat in lupte 17 divizii de infanterie, munte si cavalerie, un corp aerian, doua brigazi de artilerie antiaeriana, o brigada de cai ferate si numeroase alte unitati si formatiuni militare, insumand peste 210.000 de militari. Participand la 7 mari batalii, in care a desfasurat 81 de lupte mai importante, cele doua armate romane au patruns pe teritoriul Ungariei 250-300 km, au strabatut prin lupte trei masivi muntosi, au fortat patru cursuri mari de apa (Tisa, Bodrog, Hernad, Ipoly), au eliberat 1.237 de localitati, dintre care 14 orase si au produs inamicului pierderi ce s-au cifrat la 30.745 de militari (prizonieri si morti). Pierderile Armatei Romane s-au ridicat la 42.700 de militari (morti, raniti si disparuti).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

actiunile militare armata romana trupele sovietice tapiosag poporul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2308 (s) | 23 queries | Mysql time :0.077068 (s)