News Flash:

Pavilionul femeilor, de Pearl S. Buck

25 Februarie 2015
911 Vizualizari | 0 Comentarii
Premiul Nobel pentru Literatura 1938
 
Roman ecranizat in 2001, in regia lui Ho Yim, avindu-i printre protagonisti pe Willem Dafoe si Luo Yan.
 
Cind doamna Wu, stapina unei case de nobili dintr-o provincie chineza, implineste patruzeci de ani, hotaraste sa se retraga din dormitorul sotului si sa-i aduca acestuia o tinara concubina. Ea ramine insa administratoarea averii familiei si dirijeaza cu tact si fermitate intreaga gospodarie, incercind sa tina sub control pornirile rebele ale nurorilor si sa-si indrume fiii sa respecte vechile traditii. Numai ca acum, in secolul XX, insasi doamna Wu, o femeie educata, incepe sa puna la indoiala orinduielile din trecut. Intilnirea cu un preot strain, fratele Andre, de care ajunge sa se ataseze pe nesimtite, ii transforma radical spiritul si felul in care vede lumea. Pavilionul femeilor a fost considerat unul dintre cele mai bune romane ale lui Pearl S. Buck, iar doamna Wu este, poate, cel mai puternic personaj feminin creat de prozatoarea americana. In acelasi timp, cartea ilustreaza si framintarile unei societati traditionale aflate in pragul unei schimbari radicale, ca urmare a contactelor cu strainii si a modernizarii, ce patrunde lent, dar sigur in aceasta lume inchisa.
 
Vezi si Muscand din moarte ca din ciocolata, de Cela Varlam

„Pavilionul femeilor este una dintre cele mai bune carti ale povestitoarei neobosite care e Pearl S. Buck. In spatele inselatoarei simplitati a povestii curge suvoiul limpede si grabit al timpului – micile intimplari din viata de zi cu zi, infruntarile dintre indivizi –, in episoade relatate concis si incintator.” (The Saturday Review of Literature)
 
Vezi si Ochi haituiti de tradare, de Gheorghe Vidican

„Un studiu matur si patrunzator al lumii femeilor, scris cu profunda intelegere.” (The New York Times)
 
„Atit prin dialoguri, cit si prin meditatiile din carte, Buck aduce in discutie cu multa pricepere idei relevante si intrebari esentiale despre natura iubirii si despre diferentele ce-i separa pe barbati de femei.” (Book Reporter)

Traducere din limba engleza de Ioana Opait
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

roman ecranizat ho yim gospodarie femeie educata andre
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1748 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019719 (s)