News Flash:

Pelaghia Rosu – Ioana d’Arc din oastea lui Avram Iancu – cea care a condus calare o oaste de femei!!!

19 Februarie 2016
1584 Vizualizari | 0 Comentarii
Pelaghia Rosu
Pe numele de fata Pelaghina Dufle, eroina din Ardeal s-a nascut in 1800 in satul Marisel, judetul Cluj. Parintii au hotarat sa o scoleasca tinand-o acasa si dandu-i o educatie aleasa. Ajunge sa studieze si la Budapesta dupa care se intoarce in tara unde se casatoreste cu Ioan Rosu, cu care are un fiu, Andrei, cunoscut centurion in timpul revolutiei de la 1848-1849, revolutie condusa de Avram Iancu in Transilvania. Andrei Rosu este cel care va conduce lancierii romani in a doua lupta de la Marisel, alaturi de mama sa.

Cronicile timpului spun ca la 12 martie 1849, in cea de-a doua lupta de la Marisel, Pelaghia Rosu a preluat comanda unui batalion format din femeile satului. Hotarate sa-si ajute sotii si fii, putini la numar in fata dusmanului, de unde si pornirea lor de a intra in lupta, aceste femei raman in istorie prin atacul calare dezlantuit impotriva inamicului pe care au reusit sa-l sperie, facandu-l sa se retraga.

Pelaghia Rosu a fost recompensata pentru vitejia sa in timpul revolutiei pasoptiste. A primit de la guvernatorul Transilvaniei, generalul austriac Wolgemuth, suma de 100 florini la data de 9 octombrie 1850:

Vezi si Ultimii ani din viata lui Avram Iancu

„Pe temeiul preainaltei imputerniciri dela 21 August 1850, ordonez, sa se dee Pelagiei Rosu, mama lui Andreiu Rosu din Marisel, decorat cu crucea de aur pentru merite, suma de o suta florini, drept premiu pentru demonstratia savarsita cu istetime in contra insurgentilor, pentru eliberarea satului ei, punandu-se in fruntea unei cete de femei.”

Vezi si Viata privata a lui Avram Iancu

S-a stins din viata la 10 iulie 1870 si a fost inmormantata in cimitirul din satul Marisel.

In amintirea sa, scoala din satul Marisel ii poarta numele. “Scoala a fost construita in anul 1925 si a functionat initial ca scoala de IV clase, apoi din anul 1960 a functionat ca scoala de VIII clase. In anul 1994 scoala a primit denumirea eroinei satului PELAGHIA ROSU.” (scoalapelaghiarosu.ro) In anul 1999 in curtea scolii s-a dezvelit bustul omagial.

Despre Pelaghia Rosu, publicistul Corneliu Diaconovici (prim secretar al Asociatiunii transilvane pentru literatura romana si cultura poporului roman -Astra si redactor principal al Enciclopediei romane, prima enciclopedie romaneasca) scrie:

„Eroina romana, nascuta in anul 1800 in Marisel, in muntii Apuseni ai Ardealului, a fost o taranca foarte inteligenta si foarte insufletita pentru cauza nationala, pentru care si-a inchinat viata cu devotament si curaj. A luat parte la luptele sangeroase impotriva armatelor maghiare, anume la: 12 martie si in 6 iulie 1849. Prima data in fruntea a 80 de femei, toate calari, a luptat impreuna cu glotasii comandati de fiul ei, Andrei, la muntele ‘Grohot’. Comanda suprema o avuse dansa. Lupta s-a terminat prin infrangerea honvezilor. A doua oara s-a alaturat la ‘Fantanele’ la oastea Iancului, impotriva armatei maghiare si s-a incheiat cu infrangerea ei si omorarea capeteniei lor Vasvari.”

Sursa:enciclopediaromaniei.ro, scoalapelaghiarosu.ro, cluj.com
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pelaghina dufle eroina ardeal marisel cluj budapesta ioan rosu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2226 (s) | 34 queries | Mysql time :0.059802 (s)