News Flash:

Pestera Piatra Altarului - una din cele mai frumoase cavitati subterane din Romania si din Europa - FOTO

13 Septembrie 2013
4156 Vizualizari | 0 Comentarii
Din cele peste 1900 de pesteri situate pe teritoriul tarii, clasand Romania pe locul II in Europa drept tara cu cele mai multe pesteri, Pestera Piatra Altarului joaca un rol deosebit de important in descoperirea unei lumi conservate intr-un masiv de calcar, departe de schimbarile rapide ale secolului vitezei.
 
Pestera a fost descoperita in anul 1984 de catre speologii Clubului Politehnica din Cluj. Este dezvoltata pe 4 nivele, unul activ unul semiactiv si doua fosile. Caracteristica acestei pesteri o reprezinta extraordinara bogatie si varietate de speleoteme calcitice, potrivit financiarul.ro.
Intrarea in pestera este una ingusta, insa interiorul acesteia se desfasoara pe o suprafata de aproximativ 3150 de metri, de-a lungul a 4 galerii: Palatul, Paradisul, Geoda si Altarul Ursilor.
 
Galeria “Palatul” este o sala inalta de 30 m, cu formatiuni rare, curgeri mari de calcit si domuri inalte. Numele a fost dat datorita infatisarii formatiunilor cristaliforme de pe tavanul galeriei, ce seamana cu un candelabru imens.
“Palatul” are forma unei catedrale gotice, inalta si ingusta, flancata de coloane de 15-20 metri inaltime. Este un monument de arhitectura subterana unic in Romania.
 
Galeria “Paradisul” este o sinteza a intregii pesteri, cu spatii generoase sprijinite pe coloane si discuri, geometrii cristaline ascunse sub ochiuri de apa, depuneri diafane de ace, unice in pesterile noastre.
Galeria este impodobita cu baldachine, ce sunt  intr-un continuu proces de  modificare. Formatiunile denumite astfel sunt niste grupari pe tavan sau perete, realizate prin curgerea apei in amestec cu carbonat de calciu.
 
Galeria “Paradisului” se sfarseste neasteptat, cu un parau de pasta fluida, numit “laptele de luna”, de un alb nepamantean, ce izvoraste dintr-o crapatura a calcarului.
“Geoda” din Piatra Altarului este una dintre superlativele domeniului subteran. Ea este impresionanta datorita puzderiei de cristale de calcit, imprastiate pe intreaga suprafata a podelei cavernicole, sub oglinda transparenta a apei mineralizate. Acest fenomen este rar intalnit la nivel mondial.
 
Altarul Ursilor” este o galerie orizontala cu bolti arcuite, denumita “Citimirul Ursilor”. Ursul de caverna era un locuitor obisnuit al pesterilor in timpul ultimelor perioade glaciare. Aici se poate observa un mare numar de cranii de ursi tineri si de pui, unele dintre ele abia se mai ghicesc sub stratul gros de calcit.
Pestera Piatra Altarului se diferentiaza prin spectaculozitatea formatiunilor, ce iti taie rasuflarea prin grandoare, gingasie, finisaje naturale perfecte si pline de gratie.
 
Pestera nu este amenajata pentru public, fiind deschisa doar pentru cercetari stiintifice. A fost incadrata in categoria A, in care se regasesc pesterile de valoare exceptionala care, prin interesul stiintific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic national si international.

Pentru a fi vizitata, incepand cu anul 2013 sunt necesare doua aprobari majore: una din partea Comisiei Patrimoniului Speologic, alta din partea Parcului Natural Apuseni.
Acest regulament se aplica pentru vizitarea oricarui alt vestigiu cavernicol de asemenea categorie de pe teritoriul Romaniei. Vizitarea pesterii nu se poate realiza decat in grupuri insotite de profesori specializati, sau speologi, cu echipament adecvat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pesteri romania 4 nivele palatul paradisul piatra altarului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1743 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025197 (s)