News Flash:

Pianistul Nicolae Dumitru aduce "Povestile vieneze" in Romania

8 Aprilie 2016
423 Vizualizari | 0 Comentarii
Pianistul Nicolae Dumitru
"Povesti vieneze" – o denumire care te trimite catre mirajul palatelor de altadata, Johann Strauss, arta, luxul si acel "l’air du temps" inefabil al celui mai apropiat si, am putea spune, familiar imperiu pentru intelectualul roman din secolului XIX. Mai ales pentru cel din Ardeal si Bucovina.

"Povesti vieneze" este proiectul concertistic al pianistului Nicolae Dumitru oferit publicului bucurestean in decursul lunii aprilie: 14 aprilie la Teatrul Act si 19 aprilie la Sala Mare a Ateneului Roman. Si ce loc mai potrivit pentru culminarea "Povestilor vieneze" decat Viena? Pe 27 aprilie, la Sala Baroca a Primariei Vechi (Barocksaal des Altes Rathaus), pentru cei care vor fi pe plaiurile vieneze inainte de Pastele Ortodox

Nicolae Dumitru a dobandit de-a lungul anilor reputatia unui pianist care depaseste tiparele performerului clasic. Cel mai bine se simte in ipostaza de recital, fata in fata cu publicul, cu care stabileste o comunicare instantanee, atat prin programele extrem de interesante pe care le propune, cat si prin povestile ce insotesc aceste programe.

Vezi si "Voci de primavara": primul concert al Corului Academic Radio dirijat de Ciprian Tutu


Povesti improvizate ad-hoc, care se ingemaneaza cu piesele interpretate intr-o maniera unica, transformand recitalul de pian intr-un spectacol la frontiera dintre performanta instrumentala si monospectacolul teatral. De aici colaborarea permanenta a pianistului cu Teatrul Act, in spectacolul “Poveste pentru pianist si masti”, care se desfasoara cu diferite tematici si programe (“Chopin Underground”, “Patimile dupa Bach”, etc) pe parcursul a cinci ani.

In "Povestile vieneze", alaturi de Mozart, Chopin si Brahms, Nicolae Dumitru ofera o componenta romaneasca pe cat de inedita, pe atat de spectaculoasa. Practic necunoscuta publicului larg, "Rapsodia romana" pentru pian de Ciprian Porumbescu va rasuna intr-o versiune prelucrata chiar de catre  solist, care a simtit nevoia dezvoltarii scriiturii pianistice destul de sumare a piesei. Ciprian Porumbescu, nume iconic aflat la originile muzicii romanesti, a fost timp de trei ani discipolul marelui Anton Bruckner la Viena. Alaturi de aceasta, nimeni alta decat spectaculoasa "Rapsodie Romana" de Franz Liszt, piesa care poate fi o zugravire de maestru a lumii muzicale romanesti de la jumatatea secolului XIX. Deci, pe 14.04 la Teatrul Act si pe 19.04 la Ateneul Roman, publicul bucurestean se va intalni cu o evocare muzicala a Vienei de alta data, dar si a izvoarelor muzicii romanesti intr-un one man show magistral oferit de pianistul Nicolae Dumitru.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sala baroca primariei vechi plaiurile pastele ortodox
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1907 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036448 (s)