News Flash:

Piata Unirii de altadata

14 Mai 2013
1947 Vizualizari | 0 Comentarii
Spatioase, cu saloane adanci cat niste hangare, locantele erau astfel construite incat sa inghita toata suflarea intrunirilor din piata. 
Fostul hotel d'Europe, chiar pe colt dinspre Ulita Goliei, condus de mai multi antreprenori, devenise celebru sub mana faimosului Bush, hotelierul care-i daduse viata. Renumele sau bun, primirea calda si prietenoasa atrageau pe mai toti vizitatorii Iasilor. Au poposit aici ilustri calatori, hotelul fiind adesea pomenit in memoriile inaintasilor. 
Aici a fost gazduit si Ion Luca Caragiale, adesea vizitator al orasului, devenit chiar iesean adoptiv, cum singur se considera intr-o scriere. 
Hotelul, avand si un restaurant cu acelasi bun renume, se poate spune ca mesele locantei nu duceau lipsa de musterii. Si totusi, existenta restaurantului nu era simpla; in jur il concurau cateva bacanii inzestrate cu sala de aperitive in dosul pravaliei, unde musterii credinciosi (gazetari, scriitori, profesori, doctori, boieri, politicieni), coborati din jilturile Parlamentului - ca sa-i vada lumea - erau intampinati cu apetisante mezeluri ori bucati de jambon, salamuri fine si icre, asezate pe o felie de paine, de langa care nu lipsea un paharel cu licori dumnezeiesti de la Cotnari, Valea Adanca, Galata, Uricani si cine mai stie de prin ce podgorii cu vita de vie adusa din Rai

Desfatari cu zaharicale
Printre vestitele restaurante ale vremii (Europa, Luther, Azuga, Zimbru, Bragadiru, Traian si Romania), transformate vara in berarii, se aciuasera si cateva cofetarii. 
Aplecarea strabunilor iesieni catre zaharicale, putin tematori in acele vremuri de perfidia diabetului, a facut ca multi cofetari straini sa-si gaseasca pe malul targului strabatut de apa Bahluilui loc prielnic pentru ca destui poftitori sa le guste zahariturile. 
Aveau insa de purtat grea batalie in a-si pastra musterii, intrecandu-se permanent sa inventeze alte retete de opere dulci. 
Unii, deosebit de conservatori, preferau sa manance acasa niste minciunele sau gogosele umplute cu magiun, in locul patiseriilor scumpe de la Madame Alexandre, Georges, Iani, sau Tuffli, faimoasele cofetarii al strazii Lapusneanu sau din Piata Unirii. 
 

Pregatite pentru primirea oaspetilor in zilele de sarbatoare, duminica, cofetarii umpleau galantarele numai cu bunatati: rahat proaspat, halvale, praline delicioase, fondante parfumate, ciocolata aromata, baclavale si tot soiul de iscodeli din faina, zahar, nuci, unt, smantana, scortisoara, fragi si zmeura. 
In vreme ce taticii sorbeau o bere rece si spumoasa la Azuga sau Luther, mamicile si pustimea se indulceau incercand multimea de prajituri insirata pe tablale si rafturi. 
In acele timpuri, neexistand frigidere moderne, prajiturile nu se puteau pastra vreme indelungata in lazi cu gheata, si, ca sa nu se strice, cofetarii faceau tot posibilul sa le vanda in ziua prepararii. De aceea odata cu sosirea serii, preturile scadeau. Noaptea, tarziu, era o desfatare totala, la care participau cu sarg toate duducile si duducutele targului. In piata era racoare, iar locul rasuna de muzica. 
Vara, in Piata Unirii, mai ales sambata si duminica, se intreceau cele mai vestite orchestre si trupe de "mascarici" care atrageau si mai multi musterii la berarii sau cofetarii. 
Zumzetul chitarelor si instrumentele tarafurilor rasunau in Piata Unirii pana dupa miezul noptii, potrivit ziare.com.
Dimineata, in locul scaunelor pliante si ale meselor potcovite cu cauciuc, apareau satrele florareselor, inundand caldaramul cu zambile, zarnacadele, bujori, trandafiri, gladiole, dumitrite si crizanteme pletoase, cantate si laudate pe felurite voci. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

piata_unirii
spatioase saloane adanci hangare ulita goliei bush rai
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1676 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013133 (s)