News Flash:

Pierre Beaumarchais - Luptele interne de la curtea regala si revolutia americana

18 Mai 2015
772 Vizualizari | 0 Comentarii
Moartea lui Paris-Duverney pe 17 iulie 1770 a declansat un deceniu de tulburare pentru Beaumarchais. La cateva luni inainte de moartea lui, cei doi au semnat o declaratie care anula toate datoriile lui Beaumarchais fata de Paris-Duverney (aproximativ 75.000 lire), si acordarea modestei sume de 15.000 de lire lui Beaumarchais. Contele de la Blache, singurul mostenitor al lui Paris-Duverney, l-a dat in judecata pe Beaumarchais, sustinand ca declaratia semnata era un fals. Desi verdictul din 1772 era in favoarea lui Beaumarchais, a fost anulat de magistratul Goëzman in cadrul recursului.

In acelasi timp, Beaumarchais era implicat intr-o disputa cu Ducele de Chaulnes in legatura cu amanta ducelui, ducand la incarcerarea lui Beaumarchais intre februarie si mai 1773. La Blache a profitat de absenta lui Beaumarchais din instanta si l-a convins pe magistratul Goëzman sa emita un ordin juridic impotriva lui Beaumarchais prin care acesta sa fie obligat sa-i restituie toate datoriile fata de Paris-Duverney, plus dobanda si toate taxele legale.

Vezi si
Analiza operei lui Francisco de Quevedo

Pentru a castiga sprijinul publicului, Beaumarchais a publicat un pamflet compus din patru parti intitulat Mémoires contre Goëzman. Aceasta l-a transformat pe Beaumarchais intr-o celebritate, el ajungand sa fie vazut de public ca un campion al justitiei si libertatii sociale. Goëzman contraataca, promulgand o lege potrivita pentru propriile interese. Verdictul a fost ambiguu. La 26 februarie 1774 atat Beaumarchais cat si d-na Goëzman (care il simpatiza pe Beaumarchais) au fost privati de drepturile civile, timp in care magistratul Goezman a fost indepartat din postul lui. In acelasi timp, verdictul lui Goëzman in cazul La Blache a fost din nou anulat. Cazul Goëzman era atat de extraordinar incat judecatorii au parasit sala de judecata pe o usa de serviciu pentru a evita multimea furioasa care astepta in fata tribunalului.

Vezi si Batalia de la Tolbiac


Pentru a-si restaura drepturile civile, Beaumarchais se angajeaza in slujba lui Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVI-lea. A calatorit la Londra, Amsterdam si Viena in diferite misiuni secrete. Prima lui misiune a fost sa mearga la Londra pentru a distruge un pamflet intitulat Les mémoires secrets d'une femme publique, pe care Ludovic al XV-lea il considera defaimator pentru una din amantele lui, Madame du Barry. Beaumarchais era de asemenea amintit si pentru sprijinul lui pentru Revolutia americana. Ludovic al XVI-lea, care nu dorea o confruntare directa cu Anglia i-a dat mana libera lui Beaumarchais pentru a fonda o intreprindere comerciala, Roderigue Hortalez and Co. sprijinita de autoritatile regale franceze si spaniole, care aproviziona rebelii americani cu arme, munitie, haine, si provizii. Pentru aceste servicii, Parlamentul Francez i-a restaurat drepturile civile in 1776.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

moartea paris-duverney beaumarchais vezi si londra
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2304 (s) | 23 queries | Mysql time :0.072847 (s)