News Flash:

Planeta domnului Sammler, de Saul Bellow

2 Iunie 2015
960 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru romanul Planeta domnului Sammler (1970), Bellow a cistigat prestigiosul National Book Award (pentru a treia oara, dupa Aventurile lui Augie March si Herzog).

Planeta domnului Sammler este un roman de un intelectualism feroce, lipsit de orice sentimentalisme, o chintesenta a prozei lui Bellow: lumea vazuta de o constiinta lucida si rafinata, lipsita de menajamente, dar nu si de compasiune.

Vezi si Ravelstein, de Saul Bellow

Personajul central al cartii, Artur Sammler – trecut de saptezeci de ani, supravietuitor al Holocaustului, obosit de existenta, dar studiind curios si intens lumea cu „ochiu-i stufos” –, mediteaza incisiv asupra civilizatiei, conditiei umane si culturii de masa a timpului sau. Intelectual polonezo-oxfordian, subtilul Sammler isi resimte ironic inutilitatea si fragilitatea, prins cum e intre oameni innebuniti de promisiunile viitorului. Ochiul sau de ciclop observa in profunzime degradarea conditiei umane, dar si suferinta ce se perpetueaza dincolo de luxul si confortul prosperitatii.

Vezi si Frumusetea va mintui lumea si alte eseuri, de Ion Vianu

„Planeta domnului Sammler este, in egala masura, un testament literar si o profetie.” (Chicago Sun-Times)

„Saul Bellow este cel mai important scriitor de limba engleza din cea de-a doua jumatate a secolului XX. Opera lui este perena si, in acelasi timp, nemilos de contemporana.” (Sunday Times)

Traducere din limba engleza si note de Ruxandra Dragan si Calin Cotoiu


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bellow roman intelectualism feroce ciclop profetie ruxandra dragan
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2049 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020301 (s)