News Flash:

Planul Securitatii de compromitere a lui Corneliu Coposu

3 Decembrie 2013
1298 Vizualizari | 0 Comentarii
Conform documentului studiat de istoricul Marin Pop la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), planul avea drept scop „acreditarea ideii potrivit careia Corneliu Coposu este «informatorul Securitatii statului»“. Fapt confirmat si de vicepresedintele CNSAS, Virgiliu Tarau: „A fost, la un moment dat, o actiune de discreditare – pe diferite canale s-a strecurat informatia potrivit careia Corneliu Coposu ar fi informator. Va spun cu toata increderea: nu este nicio urma de realitate in aceasta informatie“.
Planul lui Plesita
Motivul pentru care regimul comunist, folosindu-se de instrumentele specifice Securitatii, a pus la cale aceasta discreditare este explicat chiar in primul paragraf al notei semnate de Nicolae Plesita: „In ultima perioada, unele dintre cadrele de conducere ale fostului PNT acrediteaza ideea potrivit careia viitorul conducator al Partidului Taranesc – intr-o conjunctura favorabila – va fi Corneliu Coposu, caruia ii acorda in mod tacit increderea si consideratia necesara. Pentru a justifica o asemenea alegere, Corneliu Coposu este prezentat in randul unor fosti PNT-isti drept «continuatorul» lui Iuliu Maniu – prin faptul ca a indeplinit functia de secretar general adjunct al acestui partid si drept «elementul cel mai reprezentativ, capabil si integru» – pentru a-si asuma o asemenea responsabilitate intr-o eventuala «reaparitie» a PNT“.
Obiectivele securistilor
Securitatea a intocmit un plan diabolic cu trei obiective principale, fiecare dintre ele realizat pe baza unor masuri cu termene precise. Primul obiectiv era „compromiterea si izolarea lui Corneliu Coposu in randul fostelor cadre de conducere ale PNT, scrie adevarul.ro.
Presiuni si minciuni
Cel de-al doilea obiectiv al planului Securitatii era „dezinformarea si descurajarea unor foste cadre de conducere ale PNT de a initia eventuale activitati pe linia reorganizarii partidului“. O prima masura in acest sens era „indrumarea si dirijarea informatorilor «Ovidiu», «Botezan Petru» si «Pit» de a difuza in cercul lor de relatii cele aflate despre Corneliu Coposu, vizand in special «nucleul» de la Cluj“.
Compromiterea lui Coposu
Ultimul obiectiv al planului era „derutarea unor elemente din conducerea emigratiei reactionare asupra activitatii cadrelor si potentialului pe care il reprezinta fostul PNT“. Acest lucru trebuia facut, mai intai, printr-o scrisoare din continutul careia rezulta „imposibilitatea si periculozitatea unei eventuale actiuni in tara (…). Se va mentiona ca neincrederea, tradarea si descompunerea morala a unor cadre a dus la pierderea oricarei influente a PNT. Exemple vor fi date in persoana lui Corneliu Coposu si Ion Hudita, care sunt «compromisi» datorita legaturilor pe care si le-au facut cu organele de stat“. Expeditorul scrisorii trebuia sa fie Alexandru Bratu, fost fruntas PNT, iar obiectivul trebuia atins pana pe 1 mai 1973.
O viata distrusa
Corneliu Coposu a facut 17 ani de inchisoare politica, intre 1947 si 1964, fiind acuzat de „inalta tradare a clasei muncitoare“ si „crima contra reformelor sociale“. Arestat in iunie 1947, Corneliu Coposu a fost tinut in inchisoare pana in 1955 fara a fi trimis in judecata. Abia in 1955 a fost condamnat la 15 ani de inchisoare. Dupa Revolutia din ’89, Coposu a anuntat revenirea pe scena politica a Partidului National Taranesc Crestin si Democrat, al carui presedinte a fost intre 1990 si 1995. Fost senator si liderul opozitiei din Romania postdecembrista, Corneliu Coposu moare la 11 noiembrie 1995, la Spitalul Universitar Bucuresti.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

documentului marin pop corneliu coposu cnsas
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1772 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017770 (s)