News Flash:

Pogromul de la Chisinau (1905)

3 Februarie 2015
1144 Vizualizari | 0 Comentarii
Pogromul de la Chisinau din 1905 a fost un incident violent care a avut loc in data de 19 octombrie 1905 la Chisinau, dupa doi ani si jumatate de la pogromul din 1903.

Un element important in manipularea populatiei crestine pentru a se ridica impotriva evreilor l-a constituit si publicarea, in 1903, de catre politia secreta tarista, a brosurii Protocoalele inteleptilor Sionului, ce au indus o receptare ostila a edictelor de reforma din 1905 care, pe langa infiintarea Dumei, au acordat si drept de vot evreilor.

Vezi si Rolul lui Dumitru Captaru in Pogromul de la Iasi

De asemenea, victoria indiscutabila a Japoniei in Razboiul Ruso-Japonez (incheiat prin semnarea tratatului de la Portsmouth pe 5 septembrie 1905), care a pricinuit distrugerea totala a flotei maritime si a mai multor armate de infanterie rusesti precum si cedarea jumatatii sudice a insulei Sahalin Japoniei, a starnit in Rusia invinsa un val de nationalism si xenofobie.

Vezi si Pogromul de la Chisinau din 1903

De data aceasta pogromul a inceput sub forma unui protest impotriva tarului Nicolae al II-lea al Rusiei (in contextul Revolutiei ruse din 1905), proteste care au degenerat intr-un atac impotriva evreilor. In cursul violentelor au fost ucisi 19 evrei si 56 de evrei au fost grav raniti.

Comunitatea evreiasca din Chisinau nu a mai fost luata pe nepregatite. A fost organizat un grup de 200 de evrei, jumatate din ei inarmati, care au aparat populatia evreiasca si au produs pierderi in randurile pogromistilor.

Pogromurile din 1903 si 1905 au influentat puternic comunitatea evreiasca din Moldova, determinand mii de evrei sa emigreze in Statele Unite ale Americii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

incident violent chisinau evreilor infiintarea dumei nationalism
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2412 (s) | 34 queries | Mysql time :0.083567 (s)