News Flash:

Popoare antice: Popoarele mediteraneene

7 Ianuarie 2014
7015 Vizualizari | 0 Comentarii
Popoarele mediteraneene vorbeau limbi neinrudite intre ele si erau deja formate la momentul constituirii civilizatiei. Se presupune ca ele sint descendente ale populatiilor neolitice care si-au perfectionat tehnicile si si-au diferentiat graiurile evoluind separat. Ele sint adesea numite „populatii mediteraneene vechi”, deoarece se intilnesc in regiunea Mediteranei – cretanii, egiptenii, sumerienii.
Egiptenii sint inclusi de savanti in grupa de popoare hamite, din care fac parte populatiile berbere din Africa de Nord. Investigatiile au demonstrat ca cea mai veche populatie sedentara apare in valea Nilului la sfirsitul mileniului al VI-lea i.Hr. acestea erau triburile din Sahara, desertul Libiei si regiunile Etiopiei de astazi, care fiind atrase de cimpurile roditoare din vaile Nilului s-au stabilit pe teritoriul viitorului Egipt. De notat ca exista si teorii privind originea nordica, euro-asiatica, a egiptenilor, scriu moldovenii.md.
Izolarea vailor Nilului de la est si vest de pustiu a favorizat contopirea grupurilor etnice si formarea treptata a poporului egiptean. Nu exista o parere unanima in mediul stiintific privind originea limbii egiptene. De exemplu, unii cercetatorii nu exclud existenta unor asemanari dintre limba egiptenilor si limbile indo-europene.  
Originea, precum si bastina sumerienilor, fondatorii civilizatiei mesopotamiene, nu este cunoascuta. Multi savanti considera ca ar fi venit din sud, din insulele Golfului Persic. Exista si teorii privind originea nordica, euro-asiatica, a sumerienilor. Limba lor include trei componente de baza: protosumeriana, autohtona si a treia – necunoscuta. Asadar, sumerienii s-au format in urma contopirii mai multor etnii, proces produs intr-o perioada indepartata.  
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

popoarele mediteraneene civilizatiei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1573 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011479 (s)