News Flash:

Postul este folositor sau daunator pentru copii? Raspunsul bisericii te va uimi

3 Martie 2015
597 Vizualizari | 0 Comentarii
Dupa cateva zile de ajunare, multe mame grijulii au venit la biserica cu odraslele de mana cerand preotului sa-i impartaseasca deoarece nu mai pot posti. Lucru frumos si promitator. Daca prunci de 8-9 ani au reusit sa posteasca o saptamana sau cateva zile, sunt convins ca odata cu varsta vor spori si dragostea, si intelegerea lor pentru post. Insa unii parinti amana postul copiilor pe motiv ca ar periclita cresterea si dezvoltarea lor psihosomatica.

De aceea se pune intrebarea: postul este folositor sau daunator copiilor, scrie ziarullumina.ro. Insesi randuielile bisericesti scutesc copiii de la post, dar nu interzic ca un copil sa incerce sa posteasca macar doua-trei zile dintr-un post intreg. Daca un copil nu va fi invatat sa posteasca de cand este mic, la maturitate nu va intelege rostul si rolul postului in viata lui. Copiii nu au pacate, nu li se poate vorbi de pocainta in post. Nu au de ce plange. Nevinovatia, inocenta, frumusetea copilariei ii fac privilegiatii lui Hristos Care are pentru ei o chemare emotionanta: "Lasati copiii sa vina la Mine!" (Matei 9, 14). Daca Domnul a spus lasati, inseamna ca tendinta fireasca a copilului este orientarea catre Dumnezeu.

Celor ajunsi la varsta maturitatii Mantuitorul le-a spus: "Cautati Imparatia lui Dumnezeu!". A cauta presupune cazna, efort, uneori durere, poticnire, lacrimi si abia la urma bucurie. Astfel, daca in cazul pruncilor nu se poate vorbi de pacat, de ispasire, de lacrimi de pocainta, este greu sa le vorbesti de post ca o modalitate de eliberare din starea de pacat prin postire. Copiii, in general, au inconsistente experiente personale de credinta, pentru ca ei isi imita parintii in deprinderile lor. De aceea, ar trebui sa vada ca parintii lor nu considera ajunarea o infometare, ci o modalitate de apropiere de Dumnezeu.

Avand in vedere toate acestea, cum trebuie sa le aratam copiilor postul, cum sa traducem pentru mintea lor curata notiunea de post? Un posibil raspuns ar fi acesta: copiii trebuie sa vada in casa ca postul a schimbat nu doar dieta familiei, ci si comportamentul, atitudinea, renuntarea la tot ce ne poate instraina si indeparta de Dumnezeu. Povetele Sfantului Ioan Gura de Aur sunt graitoare in acest sens: „Copiii si fiii nostri sufletesti trebuie sa ne vada totdeauna blanzi la cuvant; smeriti in comportare, milostivi la inima, nelipsiti de la biserica, legati mai mult de Dumnezeu decat de cele pamantesti si infranati de la toate cele rele.

Vezi si Ce NU STIAI despre POSTUL Sfintei Marii

Dar mai presus de toate sa ne vada ca traim cu totii in dragoste, care este cununa tuturor faptelor bune." Copiii sa inteleaga ca postul este o cale care ne duce la Hristos Dumnezeu, ne inlesneste intalnirea cu Mantuitorul Care a facut atat de multe pentru noi. Nevarstnicii trebuie sa fie ajutati sa descopere in Domnul Hristos un prieten care le este aproape, ii ajuta, ii inspira, ii ocroteste. Mai ales in aceasta perioada de intensa traire duhovniceasca, copiii sa fie dusi mai mult la biserica si pregatiti pentru o impartasire mai deasa cu dumnezeiasca euharistie. Mai ales in post copiii trebuie sa fie invatati ce beneficii aduce generozitatea. O jucarie daruita unui copil sarac poate aduce nebanuita bucurie. Postul pentru cei mici poate fi si incercarea parintilor de a-i determina sa stea mai putin la calculator si sa acorde lui Hristos mai mult timp, fie sa rosteasca o rugaciune scurta, dar expresiva, fie sa citeasca mai mult ori sa asculte povesti sau istorioare educative. Sigur, toate trebuie facute cu dreapta socoteala, cum spun Parintii duhovnicesti. Esential este ca parintii sa nu impuna copiilor postul, ci sa caute sa le prezinte postirea ca o bucurie, o sarbatoare a sufletului, o binecuvantare a casei.

Vezi si Religia ai carei adepti tin POST pana mor de FOAME!

Post pentru micii scolari ar putea sa insemne indemnul din partea parintilor sau invatatorilor de a fi mai atenti cu acei colegi din clasa care sunt mai tristi, mai singuratici, mai lipsiti sau cu batranii din viata si jurul lor. Postul pentru micii crestini ar putea fi si indrumarea de a fi mai ordonati, mai binevoitori cu mediul inconjurator, cu vietatile si plantele. Aceasta abordare poate facilita o intelegere mai profunda a lumii inconjuratoare, ca dar al lui Dumnezeu pentru om, insa si o motivare mai temeinica a responsabilitatii omului fata de darul sfant al vietii.

Cum ramane cu postul de alimente? Cateva zile de post ar prinde bine fiecarui copil. Nu intreg postul, dar macar inainte de impartasanie copilul trebuie sa inteleaga ca nu putem sa ne apropiem oarecum de Hristos, neuitand nici o clipa de primenirea interioara. La maturitate va avea aceasta mantuitoare deprindere si nu se va impotrivi atunci cand preotul, parintii sau bunicii il vor sfatui sa tina post. Avva Dorotei spunea: „Semintele de virtute nu pot fi distruse". Chiar daca adolescenta sau varsta maturitatii va veni cu clipe mai tumultuoase, uneori petrecute, poate, departe de valorile sfintei noastre Ortodoxii, postirea de mic il va face pe viitorul adolescent sau matur sa-si aminteasca de bucuria adusa de post, de grija pregatirii din anii cei nevinovati pentru primirea Sfintelor Taine. Sfantul Teofan Zavoratul, adresandu-se parintilor, le spune referitor la cresterea copiilor: "Copilul trebuie hranit astfel, incat odata cu dezvoltarea trupului, aducatoare de putere si sanatate, sa nu-i aprindem in suflet patima imbuibarii pantecelui. Sa nu ne uitam ca este mic, ci chiar din primii ani sa-i potolim trupul atras de pacat si sa-l invatam sa-l domine pentru ca in adolescenta, in tinerete si mai tarziu sa stapaneasca cu usurinta aceasta necesitate".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

grijulii biserica preotului posti promitator daunator copiilor hristos
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2354 (s) | 34 queries | Mysql time :0.081734 (s)