News Flash:

Povestea calului Troian

19 Noiembrie 2013
11060 Vizualizari | 0 Comentarii
Calul troian, conform poemului epic Eneida a lui Virgiliu care il descrie, dar plasat temporal intre evenimentele care sunt descrise in epopeiile Iliada si Odiseea ale lui Homer, se refera la un obiect masiv, de forma unui cal imens construit din lemn, care putea fi transportat pe cele patru roti ale sale, si care s-ar fi dovedit decisiv in cucerirea cetatii Troia la finalul razboiului troian, care a avut loc intre ahei si troiani si a durat zece ani incheiati. Se crede (conform celor descrise de Homer) ca inventatorul calului troian ar fi fost regele Ulise al insulei Itaca, cunoscut si sub numele de Odyseus.
Ideea lui Ulisse era plasarea calului de lemn, avand un grup de razboinici de elita ascunsi in pantecele sale, in apropierea portilor cetatii Troia, simuland un dar gigantic, care ar fi putut fi atribuit lor insisi, zeilor sau amandorura. Simultan, flota ahee urma sa regizeze abandonarea asediului si sa paraseasca convingator sediul bataliei plecand (aparent) pentru intotdeauna. Ar fi urmat sa se intoarca mult dupa apusul soarelui, mai exact dupa miezul noptii, cand vigilenta troienilor va fi fost redusa la minimum si grupul de comando ascuns in cal ar fi putut actiona din interiorul cetatii.
In realitate, mizand pe uzura morala si nervoasa a asediatilor, absolut inerenta dupa unul dintre cele mai indelungate asedii consemnate din antichitate, la care ar fi urmat sa se adauge surpriza si veneratia fata de un obiect atat de masiv, confirmata de plecarea abrupta inaintea zorilor a intregii flote grecesti, Ulise si Agamemnon sperau in aducerea Calului in cetate. Dupa care, calculand totul, sarbatorirea faustuoasa, inclusiv ingurgitarea masiva a vinului si slabirea vigilentei locuitorilor Troiei pana aproape de zero, razboinicii de elita ascunsi in cal, ar fi iesit din acesta urmand a deschide portile cetatii aheilor reveniti tacuti cu intreaga flota.
Din pacate pentru troieni, planul abilului Ulise a functionat aidoma previziunilor sale. Troienii, in ciuda prezicerilor Cassandrei si a lui Laocoon, dar si a altor voci lucide din cetate, nu numai ca au exuberat la vederea Calului, care fiind combinata cu plecarea flotei atacatoare, i-au facut pe acestia sa deschida larg portile cetatii (dupa alte surse, chiar au distrus cu propriile lor maini o parte din zidul de aparare al Troiei pentru a face loc imensului artefact) si sa "primeasca" cu bucurie Calul in cetatea lor, cea care fusese inexpugnabila pentru un timp atat de indelungat. Iar restul a fost, intr-adevar istorie
Dupa spusele lui Homer, Troia era plasata deasupra Hellespont - un canal ce separa Asia Minor de Europa. In anii 1870, Heinrich Schliemann a plecat in cautarea acestuia.
Realitate sau fictiune
Urmand descrierile lui Homer, a inceput sa sape la Hisarlik, Turcia, unde a descoperit ruinele unor numeroase orase, construite unul deasupra celuilalt. Multe dintre acestea au fost distruse in mod violent, dar nu este clar care era Troia din legendele lui Homer. Expertii sunt acum siguri ca Troia a fost un loc real.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

calul troian iliada odiseea homer ulisse
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1683 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013370 (s)