News Flash:

Povestea celebrului actor roman Radu Boruzescu

16 Ianuarie 2015
4710 Vizualizari | 0 Comentarii
Radu Boruzescu (n. 16 ianuarie 1944, Secuieni, judetul Neamt) este un actor si scenograf roman. S-a stabilit in anul 1975 in Franta. Este casatorit cu Miruna Boruzescu, principala sa colaboratoare. A realizat decorurile pentru filme de referinta ale cinematografiei romanesti precum Felix si Otilia (1972), Cu miinile curate (1972) si Duhul aurului (1974).

A studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (sectia costume si decor) din Bucuresti. Dupa absolvire a colaborat cu regizori precum Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Andrei Serban sau Petrica Ionescu. S-a stabilit in Franta in anul 1975, impreuna cu sotia sa, Miruna Boruzescu.

Vezi si Auguste si Louis Lumière inventatorii primului aparat de filmat


A colaborat cu mai multe institutii culturale si la unele festivaluri. In Franta a lucrat cu Théatre National de Chaillot, Comédie-Française, Opéra National de Paris si la Festivalurile de vara de la Aix-en-Provence si Avignon, in America de Nord cu Metropolitan Opera (New York), Arena Stage Theater (Washington, DC), Lyric Opera (Chicago) si Vancouver Opera, in Europa Occidentala la Festivalul Maggio Musicale (Florenta), Festivalul Spoleto, De Nederlandse Opera (Amsterdam), Théatre Royal de la Monnaie (Bruxelles), Vlaamse Opera (Antwerpen), Grand Théatre de Genève, Opera din Bonn si Münchner Kammerspiele.

Vezi si Sica Alexandrescu, regizorul roman format la scoala realista a lui Paul Gusty

Incepand din 1995 colaboreaza des cu regizorul Robert Carsen la spectacole precum „Café Apocalypse” (Cabaret à Paris), „Cabaret 5 Ute Lemper” (Théatre du Chatelet Paris), „Fidelio” (Maggio Musicale Florenta), „Salome” (Teatro Reggio din Torino, Teatro Real din Madrid), „Mutter Courage und ihre Kinder” (Piccolo Teatro Mailand), „Il Trittico” (Vlaamse Opera Antwerpen), „Nomade – Richard III.” (Stadsschouwburg Amsterdam, Deutsche Oper am Rhein, Düsseldorf), „Mitridate, Re di Ponto” (Théatre Royal de la Monnaie Bruxelles si Theater an der Wien), „Faust” (Grand Théatre de Genève) si „Il trovatore” (Festivalul Bregenz).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

radu boruzescu actor scenograf roman felix otilia duhul aurului franta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2481 (s) | 34 queries | Mysql time :0.095366 (s)