News Flash:

Povestea chimistului german Robert Bunsen

30 Martie 2015
616 Vizualizari | 0 Comentarii
Robert Bunsen
Robert Wilhelm Bunsen (n. 30 martie 1811 in Göttingen - d. 16 august 1899 in Heidelberg) a fost un chimist german. El impreuna cu Gustav Robert Kirchhoff au pus bazele analizei spectrale (spectrosopia) cu ajutorul careia se pot demonstra proprietati chimice specifice unor elemente. Bunsen a fost primul care a explicat in mod stiintific in anul 1846 formarea geysirelor, sau a descoperit lampa Bunsen, ca si un fotometer numit Bunsen. Pe langa alte merite ale lui se poate aminti ca ajunge profesor universitar in anul 1852 in Heidelberg unde va obtine in laborator cu ajutorul acidului azotic si electroliza elemente pure pure ca si crom, magneziu, aluminiu, mangan, bariu, calciu si litiu. In acelasi an reuseste impreuna cu Sir Henry Roscoe obtinerea gazului HCl.

Vezi si Marele chimist francez Michel Eugene Chevreul


In 1859 impreuna cu Kirchhoff va pune bazele analizei spectrale, ale elementelor chimice care sunt supuse la o supraincalzire, pentru acest scop va pune la punct o lampa cu gaz care-i poarta numele. Cu ajutorul analizei spectrale descopera intre anii 1860-1861 impreuna cu Kirchhoff metalele alcaline cesiu si rubidiu in apa minerala de la Bad Dürkheim. Considerat unul din marii chimisti germani, Bunsen, impreuna cu Gustav Robert Kirchhoff au pus bazele analizei spectrale (spectrosopia) cu ajutorul careia se pot demonstra proprietati chimice specifice unor elemente.

Vezi si Franciscus Sylvius, unul din pionierii chimiei clinice moderne

Robert Wilhelm Bunsen a fost primul care a explicat in mod stiintific in anul 1846 formarea geizerelor. Tot el a descoperit lampa Bunsen, precum si un fotometru numit Bunsen. Pe langa alte merite ale lui se poate aminti faptul ca dupa ce a ajuns profesor universitar in anul 1852 in Heidelberg a obtinut in laborator cu ajutorul acidului azotic si electrolizei elemente pure (crom, magneziu, aluminiu, mangan, bariu, calciu si litiu). In acelasi an reuseste impreuna cu Sir Henry Roscoe obtinerea gazului HCl (hidrogen clorurat care dizolvat in apa da nastere acidului clorhidric). In anul 1859 impreuna cu Kirchhoff va pune bazele analizei spectrale, ale elementelor chimice care sunt supuse la o supraincalzire. Pentru acest lucru a pus la punct o lampa cu gaz care-i poarta numele. Cu ajutorul analizei spectrale, Bunsen descopera intre anii 1860-1861, impreuna cu Kirchhoff, metalele alcaline cesiu si rubidiu in apa minerala de la Bad Dürkheim.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

chimist german bunsen gazului hcl
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2287 (s) | 23 queries | Mysql time :0.075474 (s)