News Flash:

Povestea contelui despre care se spunea ca a trait peste 300 de ani

29 Ianuarie 2016
738 Vizualizari | 0 Comentarii
contele de Saint Germain
Unul dintre cele mai controversate personaje ale secolului al XVIII-lea a fost un conte francez despre care se spunea ca este nemuritor. Numeroase marturii de pe parcursul a cel putin 100 de ani arata ca nobilul francez nu mai imbatranea si ca ar fi avut cel putin 300 de ani.

In secolul al XVIII-lea, numit si ”Secolul luminilor” datorita numerosilor invatati si inventatori care deschideau zorii lumii moderne, a trait un personaj care a uimit intreaga Europa. Numele lui nu este cunoscut cu exactitate, doar rangurile si locurile prin care a trecut.    Asociat cu francmasoneria si societatile secrete, contele de Saint-Germain, cum a ramas cunoscut in istorie, era considerat, in special de nobilime, nemuritor. Intr-o epoca a inventiilor, misterele achimiei inca fascinau. Iar una dintre cele mai mari dorinte ale umanitatii a fost obtinerea secretului nemuririi, scrie Adevarul.ro.

Dupa cum arata marturiile de secol XVIII, contele de Saint Germain ar fi reusit sa o si obtina. Prezenta sa este atestata timp de aproape doua secole, iar varsta lui era mereu aceeasi, in jur de 45 de ani. De altfel, niciun alt interlocutor nu l-a cunoscut la o alta varsta. Acest personaj misterios care ar avea radacini in Transilvania a starnit imaginatia contemporanilor sai, dar si a diferitilor autori care au incercat sa-i dezlege misterele.

Omul care a fost peste tot

Contele de Saint-Germain
, asa cum este cunoscut in istorie, era un un om fara trecut. Numele complet de altfel nu-i era cunoscut cu exactitate, aparand ba ca Robert, fie ca Pasque. In orice caz, asa numitul conte de Saint-Germain, cum este descris in documentele vremii, era un personaj misterios, care aparea si disparea in diferite locuri din Europa. Totodata, este omniprezent pe tot parcursul secolului al XVIII-lea, fiind mereu in prezenta marilor monarhi, a filosofilor, dar si a personajelor cunoscute ale epocii.    Cel mai probabil, contele de Saint Germain a participat la toate evenimentele majore ale epocii. Contele de Saint Germain apare pentru prima data mentionat, asa cum arata ”Enciclopedia Britannica”, intr-o scrisoare din 1743 a englezului Horace Walpole care arata ca acest personaj a fost arestat ca spion al iacobitilor (n.r. – partida catolica si regalista opusa protestantilor republicani englezi). Fapt care arata clar ca acest conte de Saint Germain era catolic si pe deasupra un sustinator al nobilimii si monarhiei. In anul 1748 contele de Saint Germain este atestat la curtea franceza. Ajunge in mod misterios in anturajul regelui Louis al XV lea dar mai ales in gratiile doamnei de Pompadour, amanta monarhului francez.

Vezi si Juliane de Hesse-Philippsthal, contesa si regenta de Schaumburg-Lippe

Indeplineste numeroase functii, primind pamant si castele. Este unul dintre cei mai eficienti spioni ai regelui si omul trimis in tot felul de misiuni secrete. Este indepartat de la curte de ducele de Choiseul care-l invidia. Contele de Saint Germain bantuie intrega Europa. Pleaca in Anglia din nou, ajunge apoi in Rusia, unde in 1762 ajuta la rasturnarea tarului Petru al II lea si este unul dintre cei care o pun pe tron pe Ecaterina a II Cea Mare.  Ba chiar ii este incredintata si supervizarea armatei in Rusia in timpul razboiului cu turcii. Dispare si de la curtea Rusiei si ajunge cu misiuni de spionaj in Olanda la Haga. In special incerca sa negocieze pacea dintre Anglia si Franta.    Nu dupa mult timp in 1774 apare din nou la curtea Frantei,unde este un fel de sfatuitot militar regal in timpul domniei lui Ludovic al XVI-lea. Umbla apoi prin Italia, India si in cele din urma in Germania unde este atestat de corespondenta vremii la curtea printului Carol de Hesse-Cassel. Pe scurt, acest uimitor personaj s-a plimbat pe la toate curtile Europei, iar dupa cum arata scrisorile, dar si lucrarea lui Isabel Cooper-Oakley, dedicata acestui conte de Saint Germain, era un apropiat al tuturor marilor personalitati ale vremii.    ”Trebuie notat cu atentie ca toti prietenii personali ai domnului de Saint Germain erau in pozitii inalte, in special austrieci si unguri, toti oameni cu rang inalt si familii nobile. Printre ei ii gasim pe printul Kaunitz, printul Ferdinand Lobkowitz, Graf Zobor, Graf Maximilian Joseph von Lamberg”, preciza autoarea. La acestia se adauga si Ecaterina a II cea Mare, regele Ludovic al XV lea, doamna de Pompadour si alte notabilitati ale vremii. Contele de Saint Germain a participat la razboaie, revolutii si a mers pe trei continente.

Vezi si Cati copii a avut Filip al II-lea, Conte de Schaumburg-Lippe


Era pictor, compozitor si cunostea toate limbile Europei

Uimitorul conte de Saint Germain era un adevarat erudit si a reusit sa-si uimeasca contemporanii, inclusiv pe cei mai mari filosofi ai epocii. Una dintre cele mai interesante descrieri a contelui de Saint Germain, vine din partea renumitului Casanova. ” Saint Germain era o minune si totdeauna tinta sa uimeasca lumea din jurul sau, ceea ce reusea de minune. Era un invatat, lingvist, muzician, chimist, un aratos si un barbat perfect pentru iubirea femeilor”, preciza Casanova dupa o intalnire la Paris in 1757.

In acea perioada contele de Saint Germain era in gratiile doamnei de Pompadour. Totodata, se spunea ca acest conte de Saint Germain cunostea toate limbile Europei. Vorbea fluent franceza, germana, engleza, olandeza, rusa, spaniola, portugheza, dar si chineza, latina, araba si cunostea sanscrita si vechea greaca. ” Vorbeste germana si franceza la fel de fluent ca italiana si se exprima foarte bine in engleza. Este priceput la toate artele si stiintele, este un bun chimist, un virtuoz al muzicii si un companion agreeabil”, era prezentat in ”Brussels’ Gazette” din 1760. Era un cunoscut violonist si culmea au si ramas multe din lucrarile sale, considerate foarte bune.    Aceste compozitii muzicale sunt prezentate in lucrarea lui Jean Overton-Fuller, ”Contele de Saint Germain”. Totodata era si pictor destul de apreciat. ” A aparut la curtea Frantei cu mult inaintea mea. Era in 1743 si zvonul ca un strain a aparut la curtea Frantei. Era extrem de bogat daca este sa ne luam dupa multimea bijuteriilor sale magnifice. De unde a venit? Nimeni nu va putea niciodata sa spuna. Figura lui impunatoare, intelectul sau, prestanta te izbeau la prima vedere.”, scria doamna d’Adhémar in jurnalul sau.

Vezi si

Alchimistul nemuritor

Contele era frumos, elegant, foarte bogat cum spune doamna d’Adhémar, era un erudit, cunostea limbi sraine, stiinte si medicina. Uimea si pe cei mai mari savanti ai epocii. Cu toate acestea, era un personaj misterios. Nimeni nu stia de unde vine, cand s-a nascut si unde. Lumea a ajuns la concluzia ca este nemuritor, fiindca in decursul unui secol este descris ca avand 45 de ani si nimeni nu l-a vazut copil sau batran. Pana si reputatul filosof iluminist Voltaire marturisea stupefiat ca acest personaj este nemuritor.

”Este un om care nu moare niciodata si care stie totul”, spunea despre el Voltaire. Totodata circula in secolul al XVII lea intamplarea descrisa de batrana contesa de Georgy. Contesa vizitase pe doamna de Pompadour in 1760 si il gasise acolo si pe asa zisul conte de Saint Germain. Discutia este povestita apoi in scris de o ruda a contesei. Marturia consemneaza faptul ca batrana contesa observase ca acest conte de Saint Germain semana cu un alt personaj, care purta acelasi nume, dar pe care-l cunoscuse in urma cu 50 de ani in Venetia. „Aveti va rog amabilitatea sa-mi spuneti daca tatal dumneavoastra a fost in Venetia in anul 1710.” I-a spus contesa contelui de Saint Germain. Nu doamna. Mi-am pierdut de mult tatal, dar eu am stat in Venetia la sfarsitul secolului trecut si la inceputul acestuia. Am avut onoarea de a te curta atunci si dumneavoastra ati fost atat de amabila ca sa-mi ascultati cateva bacarole pe care le-am compus si pe care apoi le-am cantat impreuna”, a raspuns acesta. ”Dar este imposibil. Contele de Saint Germain pe care-l cunosteam atunci avea cel putin 45 de ani. Si asta este varsta dumneavoastra in prezent”, a replicat contesa. ”Sunt foarte batran doamna”, a adaugat contele.

”«Dar inseamna ca ai cel putin 100 de ani», a precizat aceasta. «Nu este exclus», a concluzionat contele“, se arata in dialogul dintre cei doi publicat si de Isabel Cooper-Oakley in lucrarea dedicata contelui. Mai mult decat atat, zvonurile umblau si precizau ca acest conte ar fi fost nascut in vremea lui Hristos si ca avea peste 1.000 de ani. Apoi alte marturii pe tot parcursul secolului in prezinta la varsta constanta, in jur de 45 de ani. De exemplu, contesa d’Adhémar precizeaza ca contele de Saint Germain avea 45 de ani cand a vorbit cu el, in 1821, adica la mai bine de 60 de ani de la intalnirea cu contesa de Georgy la doamna de Pompadour. ”L-am vazut pe Saint Germain din nou, de fiecare data spre uimirea mea. L-am vazut cand regina a fost omorata pe 18 Brumar, apoi dupa uciderea ducelui de dEnghien in ianuarie 1815 si chiar in ajunul uciderii ducelui de Berry”, marturisea aceasta. ”Nemuritorul” conte de Saint Germain apare si in memoriile scriitorului si jurnalistului englez Albert Vandam catre sfarsitul secolului al XIX lea.    ”Isi spunea Maiorul Fraser, locuia singur si nu avea familie. Arunca mereu cu banii, cu toate ca sursa averii sale este un mister pentru toata lumea. Poseda cunostinte deosebite despre toate tarile si culmea din toate perioadele”, scria englezul. Se presupune ca acest misterios personaj cunoscut drept contele de Saint Germain era un alchimist care descoperise secretul aurului si al nemuririi. Practic se spune ca era capabil sa faca prin retete chimice doar de el cunoscute aur si bijuterii la discretie dar si sa obtina formula nemuririi. De altfel si Casanova mentioneaza ca acest conte de Saint Germain avea un laborator de alchimie pe care-l cara peste tot.    ” Era cunoscator al fizicii si un foarte bun chimist. Tatal meu care este calificat sa judece in acest domeniu este un mare admirator al abilitatilor sale. A descoperit un secret privind amestecarea culorilor, ceea ce crea un efect deosebit picturilor sale. Niciodata nu-si dezvaluia secretele”, scria doamna de Genlis despre el. Totodata exista si marturii privind capacitatea lui de a ”creste” perle, de a crea si curata diamante. Despre acest lucru si fascinatia regelui Ludovic al XV lea in legatura cu aceasta arta este descrisa de doamna de Hausset in ”Viata privata a lui Ludovic al XV lea”

Adevarul despre ”contele de Saint Germain

Acest misterios personaj despre care exista atatea marturii si caruia ii sunt atribuite atatea calitati supranaturale a starnit si interesul autorilor. A existat cu siguranta, dar nimeni nu stie cu adevarat cum il chema, de unde venea si ce origine avea. Dar mai ales de unde detinea atatea cunostinte si cum reusea sa apara peste tot in Europa secolului al XVIII lea, dar mai ales in momente cheie ale istoriei. Isabel Cooper-Oakley arata in lucrea sa ”Contele de Saint Germain” ca au fost luate in calcul mai multe variante privind originea sa. Mai precis se vehiculeaza ca a fost fiul vaduvei lui Carol al II lea cu bacher madrilen, apoi ca a fost un evreu fie de origine alsaciana,fie portugheza, ca a fost fiul unui colector de taxe in Rotondo ori fiul natural al regelui Portugaliei.    Totusi cea mai agreata varianta este aceea ca a fost fiul lui Franz Leopold Rakoczy, adica cunoscut drept Francis al II lea Rakoczy, principele Transilvaniei. ” Ultima varianta este din punctul meu de vedere cea mai corecta, si prin prisma celor mai de incredere surse care au putut fi gasite dar si a altor informatii credibile. Teoria este sustinuta si de Georg Hezekiel in  ”Abenteuerliche Gesellen”„, precizeaza autoarea. Totodata Karl von Weber in cunoaste la Leipzig tot sub aceasta titulatura in 1777, ca printul Rakoczy.

Biografii contelui de Saint Germain arata clar ca acesta era un mistic si un aventurier si ca nu provenea in niciun caz din celebra familie Saint Germain si ca nici nu avea origini frantuzesti. Casanova il numea un mare sarlatan, iar altii il banuiau ca face avere masluind la perfectiune pietrele pretioase, incercand sa-i convinga pe toti ca detine secretul fabricarii aurului. Casanova dar si adversarul sau ducele de Choiseul spuneau ca acesta pacalea lumea spunand ca detine secretul aurului si al nemuririi. Totodata alti specialisti, precum Hezekiel, citati de Isabel Cooper-Oakley, au trasat o istorie clara si veridica spun acestia din punct de vedere istoric a acestui asa zis conte de Saint Germain, care ar fi fost fiul si fratele principelui Transilvaniei.

 „Suntem inclinati sa credem ca acest conte de Saint Germain era fiul mai mic al printului Franz Leopold Ragoczy si al printesei Charlotte Amalia of Hesse-Wahnfried. Franz Leopold s-a casatorit in 1694 si a avut doi fii, care au fost luati prizonieri de austrieci. Cel mai varstnic fiu a primit mai tarziu titlul de print al Transilvaniei. Fiul mai mic nu a luat parte la aceste actiuni” , este citat Hezekiel in ”Contele de Saint Germain”. In acest context fiul cel mic al principilor transilvaneni a ratacit prin Europa ca mistic, alchimist, spion, ambasador si a reusit sa-si creeze numele unui nemuritor care a descoperit secretul fabricarii aurului. Se spune ca ar fi murit in Schleswig, in 1784. Cu toate acestea marturii demne de incredere il plaseaza la Paris in 1789, 1821 si chiar 1870.

Mason si adept al artelor secrete

Totodata este recunoscut faptul ca acest ”conte de Saint Germain” era un mason dar si un adept al artelor interzise. In ”Mémoires authentiques” ale aventurierului conte  di Cagliostro initiatorul ”libermasoneriei”, se arata ca cel care a initiat acest curent era de fapt contele de Saint Germain. Tot el initia pe doritori in artele secrete. Contele de Saint Germain era asociat si rosicrucienii, ”cavalerii luminii”, illuminati si templierii.  Ca acest conte de Saint Germain era deasemenea rosicrucian nu este indoiala. In mod constanta in literatura mistica si masonica a ultimului secol sunt gasite dovezi privind legaturile intime dintre conte si diferite personaje foarte importante ale ordinului din Ungaria si Austria”, arata Isabel Cooper-Oakley.

O serie de autori mistici banuie ca exista o legatura intre masonerie si prezenta contelui in momente cheie politice, in special rasturnari de regi, revolutii sau moartea unor personaje. In orice caz contele de Saint Germain a ramas un pictor, politician si compozitor de geniu, practic necunoscut. Nici la ora actuala nu-i este cunoscut numele dar si modul in care a murit, sursa averii sale sau cu exactitate locul nasterii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

controversate personaje conte francez lumii moderne europa istorie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2228 (s) | 34 queries | Mysql time :0.059869 (s)