News Flash:

Povestea deportarii evreilor din Ungaria la Auschwitz

16 Februarie 2014
2163 Vizualizari | 0 Comentarii
In martie 1944 Ungaria a incercat sa iasa de sub tutela Germaniei si sa se apropie de Aliati. Miscarea a fost rapid inabusita de interventia prompta a germanilor, care au ocupat militar tara. La putere a fost adus un guvern de extrema-dreapta, care a legalizat Partidul Crucilor cu Sageti, iar Horthy nu a mai putut rezista presiunilor si a fost de acord cu deportarea tuturor evreilor din Ungaria.
Pentru ca aceasta operatiune sa fie executata ca la carte, la Budapesta a sosit colonelul SS Adolf Eichmann. Acesta s-a ocupat personal de organizare incepand cu luna aprilie si la inceputul lunii mai a anului 1944 primele transporturi cu evrei s-au indreptat catre Auschwitz si alte lagare de exterminare. Primii care au fost trimisi la moarte au fost evreii din noile teritorii: nord-estul Transilvaniei, Ucraina subcarpatica, Slovacia si Serbia. Conform unui raport german, pana pe 9 iulie 1944 au ajuns la Auschwitz 437.402 evrei, dintre care 90% au exterminati imediat ce au sosit, scrie a1.ro.

Vezi si 
Rezistenta evreiasca in timpul Holocaustului

Wallenberg, salvatorul a mii de evrei
Apropierea linie frontului a mai domolit ritmul deportarilor, chiar daca in octombrie 1944 la putere a venit un guvern al Partidului Crucilor cu Sageti, total devotat Germaniei. Principala problema a ramas soarta evreilor din Budapesta, foarte numerosi, care inca nu fusesera trimisi in “lagarele mortii”.
Tarile neutre, Elvetia, Suedia, Portugalia, Spania, Vaticanul, au pus umarul la salvarea cat mai multor vieti. In aceasta cursa pentru viata a ramas in istorie figura tragica a diplomatului suedez Raoul Wallenberg, care a oferit mii de pasapoarte evreilor budapestani. A fost arestat de sovietici pe 17 ianuarie 1945 si soarta lui este in continuare necunoscuta. Povestea lui Wallenberg a fost transpusa in imagini in filmul “Wallenberg: povestea unui erou” (1985), cu Richard Chamberlain in rolul principal.
Dupa eliberarea Budapestei in ianuarie-februarie 1945 in oras se mai aflau 119.000 de evrei, iar 20.000 se aflau in tara, la munca fortata. Pana la sfarsitul anului 1945 in Ungaria au revenit din lagare aproximativ 116.000 de oameni. In total, 250.000 de supravietuitori ai Holocaustului.

Vezi si Werzler si Vrba - evadarea de la Auschwitz 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ungaria tutela germaniei aliati extrema-dreapta deportarea evreilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1571 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018456 (s)