News Flash:

Povestea lui HERMANN RORSCHACH, creatorul fascinantului test RORSCHACH

8 Noiembrie 2013
2632 Vizualizari | 0 Comentarii
HERMANN RORSCHACH (8 noiembrie 1884 - 1 aprilie 1922) a fost un psihiatru freudian si psihanalist elvetian, cunoscut cel mai bine pentru testul psihologic proiectiv bazat pe pete de cerneala care ii poarta numele. 
Psihiatrul HERMANN RORSCHACH a creat testul cu scopul de a identifica personalitatea reala a pacientilor, prin sondarea zonelor greu accesibile ale psihicului.
Celebrul psihiatru s-a nascut in Elvetia, iar in copilarie a capatat porecla de "pata de cerneala" din cauza pasiunii lui pentru realizarea unor pete de cerneala cu modele complexe, practica des intalnita in randul elevilor in acea perioada.
Spre deosebire de colegii sai, HERMANN RORSCHACH a transformat petele de cerneala in cea mai importanta realizare profesionala din cariera sa, cea care avea sa il faca celebru. 
La fel ca tatal sau, profesor de arta, HERMANN RORSCHACH a fost pasionat de pictura, iar la sfarsitul liceului s-a hotarat cu greu intre a alege o cariera artistica sau una stiintifica. Drept urmare, HERMANN RORSCHACH i-a trimis o scrisoare faimosului biolog german Ernst Haeckel, in care i-a cerut ajutorul. Haeckel i-a recomandat stiinta, iar HERMANN RORSCHACH s-a inscris la Facultatea de Medicina din Zurich. 
HERMANN RORSCHACH a inceput sa invete limba rusa iar in 1906 a mersi intr-o vacanta in Rusia. HERMANN RORSCHACH a terminat facultatea in 1909, iar in acelasi an s-a logodit cu rusoaica Olga Stempelin. 
Hermann s-a maritat cu Olga in 1913, iar cei doi s-au mutat in Rusia. Un baiat li s-a nascut in 1917, iar doi ani mai tarziu au avut si o fata. 
HERMANN RORSCHACH, cititorul in pete de cerneala
Intrebandu-se de ce persoanele vedeau de multe ori lucruri diferite in aceleasi pete de cerneala, HERMANN RORSCHACH a inceput inca de cand era student sa le arate unor copii pete de cerneala si sa analizeze si sa documenteze raspunsurile lor. 
In 1914, HERMANN RORSCHACH s-a intors in Elvetia, unde s-a angajat ca director adjunct la spitalul psihiatric din Herisau. In 1921 a scris volumul "Manual de psihodiagnostic", ce avea sa formeze temelia pentru testul RORSCHACH.
La numai un an dupa ce a scris cartea, HERMANN RORSCHACH a murit din cauza peritonitei, la varsta de 37 de ani.
Planul lui HERMANN RORSCHACH a fost de a folosi testul care a ajuns sa-i poarte numele nu pentru a testa personalitatea pacientilor, ci pentru diagnosticarea schizofreniei. Cu toate astea, continuatorii lui HERMANN RORSCHACH au "denaturat" idelile lor si au inceput sa-l foloseasca ca test proiectiv de personalitate. 
TESTUL RORSCHACH, interpretarile celor 10 pete de cerneala
S-a sugerat ca folosirea petelor de cerneala de catre HERMANN RORSCHACH a fost inspirata de catre doctorul Justinus Kerner care, in 1857, a publicat o colectie de poeme, fiecare din ele fiind inspirata de o pata de cerneala, scrie realitatea.net.
Psihologul francez Alfred Binet a folosit petele de cerneala la crearea unui test de creativitate. Mai tarziu, experimentele psihologice in care petele de cerneala erau folosite, s-au inmultit, avand ca scop studierea imagiantiei si a constiintei.
Dupa studierea a 300 de pacienti cu probleme mentale si a 100 de subiecti de control, in 1921, HERMANN RORSCHACH a scris cartea „Psihodiagnostic”, care va forma baza testului cu pete de cerneala (dupa testarea a sute de pete de cerneala, el a ales un set de 10 pete pentru diagnosticare), dar a murit in anul urmator. Desi a activat ca vice-presedinte a Societatii de Psihanaliza Elvetiene, HERMANN RORSCHACH a intampinat greutati in publicarea cartii, iar aparitia sa a atras foarte putina atentie.
In 1927, editura Hans Huber a cumparat cartea lui HERMANN RORSCHACH din inventarul lui Ernst Bircher. Huber a devenit publicatorul testului si al cartii, Rorschach fiind inregistrat ca marca inregistrata a editorului elvetian Verlag Hans Huber, Horegrefe AG.
Dupa moartea lui HERMANN RORSCHACH, testul a fost imbunatatit de Samuel Beck, Bruno Klopfer si altii. John E. Exner a sumarizat unele dintre imbunatatiri si in acelasi timp a incercat sa faca rezultatele mai riguroase din punct de vedere statistic. Sistemul Exner este popular in S.U.A., in timp ce in Europa se folosesc de obicei alte metode, cum ar fi cele descrise in cartea lui Evald Bohm, care sunt mai apropiate de testul original si se bazeaza pe principiile psihanalizei.
Testul RORSCHACH este alcatuit din 10 pete de cerneala, pe care participantii trebuie sa le interpreteze, iar raspunsurile nu sunt exacte. Testul RORSCHACH a fost comparat cu interpretarea viselor, in cel mai bun caz, si chiar cu ghicitul in palma, in cel mai rau caz.
Testul RORSCHACH este alcatuit din 10 pete de cerneala, pe care participantii trebuie sa le interpreteze, iar raspunsurile nu sunt exacte. Testul RORSCHACH a fost comparat cu interpretarea viselor, in cel mai bun caz, si chiar cu ghicitul in palma, in cel mai rau caz. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hermann rorschach psihiatru freudian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1690 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019276 (s)