News Flash:

Povestea lui Inocens, primul cavaler daco-roman increstinat

26 Iunie 2014
1742 Vizualizari | 1 Comentarii
Mormantul lui Inocens, un tanar de aproximativ 30 ani, a fost descoperit, in 1976, in timpul sapaturilor arheologice din necropola romana de langa Castrul Roman de la Barbosi situat pe un promontoriu la marginea Galatiului.
In mormant au fost descoperite trei monede romane de bronz, de pe vremea imparatului Claudius al II-lea Goticul, care a domnit intre anii 268 si 270, dupa Hristos, o fibula romana, obiect ornamental folosit la prinderea tocii, pe care este inscriptionat cuvantul 'Inocens', dar si un catui, obiect din inventarul dacilor, care nu era folosit in ritualurile romanilor. Mormantul era orientat est-vest, iar mainile erau asezate pe piept, asa cum este practica crestina

Vezi si Olaritul la daci si dacoromani 
'De fapt, este un act de nastere al poporului roman pentru ca are toate elementele de identificare care il legitimeaza ca dac, roman si crestin', a declarat prof. univ. dr. Mihalache Brudiu, citat de Agerpres. Dupa ce mormantul a fost preluat din teren si arheologii s-au chinuit sa duca la Muzeul de Istorie din Galati mormantul cavalerului Inocens 'cu pamantul lui', conservandu-l ca atare, in urma cu cativa ani s-a gasit un director care a asezat osemintele lui Inocens pe zgura de furnal. Pentru design!
In aceeasi zona, au mai fost descoperite insa si alte dovezi ale increstinarii populatiei daco-romane

Vezi si Despre retragerea aureliana si continuitatea daco-romanilor 
Astfel, in cursul unor sapaturi efectuate in 1979-1980, Mihalache Brudiu  a descoperit, pe un promontoriu aflat la marginea Galatiului, doua ansambluri de fortificatii si un Castellum. Pe panta lina care duce spre promontoriu a fost descoperita o necropola romana si identificate 93 de morminte de incineratie si inhumatie, scrie jurnalul.ro.
Profesorul Brudiu spune ca in mormantul unui roman gasesti o zi intreaga din viata lui, dupa obiceiul romanilor de a pune in sicriile celor dusi de pe aceasta lume tot felul de obiecte care le-ar putea fi utile pe lumea cealalta: de la truse de obiecte pentru baie la monede, podoabe, unelte, arme sau instrumente de scris. 
'Intr-unul dintre morminte, care apartinea probabil unui roman instruit, am descoperit instrumentele pentru scris: un stilus, un tub subtire, ascutit la un capat, cu care se scria pe placutele acoperite cu ceara. La celalalt capat se afla radiera, adica o lopatica folosita la nivelarea stratului de ceara de pe placuta daca se gresea ceva la scris. In ornamentatia acelui stilus apar doi pesti, simboluri crestine', a declarat Brudiu.
Osemintele lui Inocens si celelalte obiecte crestine descoperite in Castrul Roman de la Barbosi vor fi expuse in viitorul Muzeu al Dunarii de Jos, care va fiinta in locul Muzeului de Arte Vizuale, cladirea si parcul acestuia fiind retrocedate arhiepiscopiei Dunarii de Jos. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mormantul inocens sapaturilor arheologice castrul roman barbosi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Id  | #1636
Regret,dar trebuie sa recunosc ca multi RETARDATI au fost,sunt si vor fi pe acest teritoriu!!!
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1717 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014101 (s)