News Flash:

Povestea lui Ion Ionescu de la Brad, revolutionarul roman pasoptist

20 Mai 2015
1584 Vizualizari | 0 Comentarii
Ion Ionescu de la Brad (n. 24 iunie 1818, Roman - d. 17/31 decembrie 1891, Brad (Filipeni)) a fost un revolutionar pasoptist roman, membru de onoare al Academiei Romane. S-a nascut cu numele de Ion Isacescu, fiind fiu de preot. In cursul vietii a activat ca agronom, economist, savant si scriitor; printre personalitatile secolului al XIX-lea care au militat cu energie si devotament patriotic pentru propasirea poporului roman, numele lui Ion Ionescu de la Brad se afla la loc de cinste. A studiat in tara la Academia Mihaileana din Iasi, apoi a urmat in Franta agronomia, stiintele naturii si stiintele economice.

La Paris, Ion Ionescu de la Brad a inchegat o stransa prietenie cu alti tineri romani aflati la studii in Franta, animati toti de nazuinta imbunatatirii conditiilor materiale si spirituale ale poporului din Romania. El a stabilit, de asemenea, relatii cu multe personalitati progresiste ale societatii franceze, traind in mijlocul framantarilor care au premers si au pregatit revolutia de la 1848.

Reintors in patrie, el a fost primul profesor de stiinte agricole din tara la Academia Mihaileana din Iasi (1842-1848).

In mai 1845, luand contact la Manjina cu Nicolae Balcescu, Mihail Kogalniceanu, C. Negri, V. Alecsandri si cu alti patrioti romani, a aderat cu insufletire la programul de eliberare nationala si sociala dezbatut cu acest prilej.

Vezi si Activitatea lui August Treboniu Laurian

In timpul revolutiei de la 1848, din initiativa lui Balcescu, guvernul revolutionar l-a chemat pe Ion Ionescu de la Brad la Bucuresti, unde, in calitate de vicepresedinte, a condus Comisia proprietatii, alcatuita din deputati, tarani si boieri.

Comisia proprietatii, creata in scopul de a gasi solutii problemei agrare – principala problema a revolutiei de la 1848 - , trebuia sa intocmeasca un proiect de lege pentru infaptuirea articolului 13 din Proclamatia de la Islaz. Ion Ionescu de la Brad a desfasurat o neobosita activitate in tot timpul cat s-au desfasurat lucrarile comisiei, combatand cu tarie atitudinea reactionara a proprietarilor si sprijinind, prin interventiile sale, cererile indreptatite pe care la formulau taranii.

Vezi si 4 decembrie 1902: a incetat din viata patriotul roman Ion Ratiu

Armata otomana, chemata de reactiune spre a inabusi revolutia, l-a arestat si pe Ion Ionescu de la Brad. Dupa cateva saptamani a reusit sa evadeze impreuna cu alti conducatori ai revolutiei, trecand apoi in Transilvania, unde a stat pana la mijlocul lunii februarie 1849. Acolo a vizitat taberele revolutionarilor romani si pe prefectii lor: „ Solomon, Dobra, Buteanu si pe vestitul Iancu”, cum insusi marturiseste cu admiratie intr-o scrisoare catre Nicolae Balcescu.

Exilul in Turcia, impus de inabusirea revolutiei, s-a prelungit opt ani si patru luni, timp pe care Ion Ionescu de la Brad l-a consacrat preocuparilor stiintifice, indeplinind si unele functii ca: expert si consilier imperial, director al Scolii de agricultura de la San-Stefano, administator al domeniilor din Tesalia ale marelui vizir, unde a infiintat o scoala profesionala de agricultura si trei ferme model mici pentru taranii greci etc.

Intreprinzand calatorii de studiu prin tinuturile aflate sub stapanirea Imperiului otoman, a cercetat si interpretat realitatile si fenomenele naturale si sociale, tiparind in limba franceza cinci monografii si un raport. Printre lucrarile publicate se afla si Excursie agricola in Dobrogea, studiu de atenta analiza a conditiilor agricole si sociale, precum si de vibranta atitudine romaneasca. Din cele 12 scrisori trimise in acesta perioada lui Ion Ghica se desprinde pasiunea lui fata de adevarul stiintific si abordarea cu care milita pentru viitorul mai bun al poporului sau.

Dupa intoarcerea din exil (1857), Ion Ionescu de la Brad a fost primul director al statisticii din Moldova, apoi profesor de contabilitate, economie politica si financiara la Iasi. Pentru sustinerea drepturilor taranimii, el a infiitat patru gazete, cea mai cunoscuta fiind Teranul roman (1861-1863).

Bun cunoscator al problemelor rurale, Ion Ionescu de la Brad a fost consultat de Alexandru Ioan Cuza la alcatuirea legii pentru reforma agrara. El a fost numit inspector general al agriculturii pentru toata tara (1864-1869), functie in care a indrumat aplicarea reformei agrare.

O buna parte a vietii sale, timp de 22 de ani, el a condus ferma-scoala de la Brad, unde a practicat o agricultura model, aplicand metode dintre cele mai avansate pentru acele timpuri. Ca deputat al taranilor, Ion Ionescu de la Brad a militat cu energie pentru cauza celor multi si nevoiasi. Cu competenta si autoritatea sa recunoscuta, el a reprezentat tara la congrese internationale, expozitii in strainatate etc.

Ca recompensa pentru creatia lui stiintifica, a fost ales membru corespondent si apoi membru de onoare al Academiei Romane, membru al Societatii de statistica din Londra etc.

A fost o personaliate care s-a bucurat de admiratia opiniei publice internationale si care a contribuit la „imbogatirea” tezaurului gandirii si stiintei mondiale.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

academiei romane poporului roman profesor stiinte agricole iasi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2313 (s) | 34 queries | Mysql time :0.073625 (s)