News Flash:

Povestea lui Prometeu

5 Decembrie 2013
7113 Vizualizari | 0 Comentarii
Prometeu era legat de mitul creatiei. Zeii au plasmuit oamenii sub pamant, din tarana si foc; nu i-au inzestrat insa cu nicio calitate specifica, incredintandu-le aceasta sarcina lui Prometeu si lui Epimeteu. Acesta din urma, un fel de „dublu” negativ al lui Prometeu, a vrut sa distribuie de unul singur calitatile si capacitatile creaturilor; dar le-a impartit prost, animalele fiind dotate cu toate prerogativele necesare supravietuirii, iar oamenii fiind lipsiti de ele.
Pentru a remedia situatia, Prometeu a fost nevoit sa fure focul de la zei ca sa-l dea oamenilor.
Legata de crearea omului este si traditia potrivit careia primul om a fost creat de Prometeu. Era o fiinta de o frumusete desavarsita, pe care Prometeu a tinut-o ascunsa pana cand Zeus i-a cerut-o, a facut-o nemuritoare si a asezat-o intre stele; Prometeu a creat in acelasi fel si alti oameni, modelandu-i din pamant si apa, iar pe langa ei a creat si animalele.
Intamplarile ce l-au condus pe Prometeu la gestul care l-a facut celebru in mitologie sunt legate de vrajmasia dintre titan si Zeus.
In Sicion se ivise o disputa in privinta unui taur sacrificat, din care doar o parte trebuia sa le fie oferita zeilor drept jertfa, iar restul sa le ramana oamenilor. Prometeu a fost chemat sa decida ce parti ale victimei li se cuveneau zeilor si ce puteau sa pastreze oamenii pentru ei.
El l-a indus in eroare pe Zeus, acoperind cu pielea animalului doua gramezi egale, una continand insa doar oasele taurului invelite intr-un strat de grasime ispititor, iar cealalta bucatile bune de carne, ascunse in asa fel incat sa nu se vada. Inselat, Zeus i-a lipsit in schimb pe oameni de foc.
Prometeu a incercat sa remedieze situatia, fiind sprijinit in tentativa sa de Atena, zeita ce ii oferise cunoasterea tuturor acelor arte pe care la randul lui le-a transmis oamenilor: de la astronomie la medicina, de la matematica la arhitectura, de la tehnica navigatiei la cea a prelucrarii metalelor. Cu ajutorul Atenei, Prometeu a intrat in Olimp, a desprins din carul Soarelui, vesnic arzator, o scinteie incandescenta, a ascuns-o in tulpina scobita a unei trestii si a fugit, nevazut, cu darul sau pentru oameni.
Zeus si-a dat insa seama de furt, vazand in departare lumina focului stralucind printre oameni. Infuriat ca a fost tras pe sfoara, i-a pedepsit si pe oameni, si pe autorul furtului. Oamenilor le-a trimis sursa tuturor relelor, Pandora, o tanara superba de care acestia s-au indragostit, iubindu-si astfel propria nenorocire; lui Prometeu i-a rezervat o pedeapsa cruda, punandu-l pe Hefaistos sa-l inlantuiasca in varful muntelui Caucaz (trebuie sa fi fost vorba nu doar de lanturi, ci de un stalp care ii strabatea intregul corp, pentru ca abilul Prometeu sa nu aiba nici o posibilitate de a se elibera); in fiecare zi un vultur cobora din cer si ii manca ficatul, care se regenera peste noapte, tortura fiind astfel nesfarsita.
Pedeapsa trebuia sa fie eterna; sau, cum preciza Eschil in tragedia pierduta Prometeu purtator de foc, sa dureze treizeci de mii de ani; sau, cum apare tot la Eschil, in Prometeu inlantuit, sa inceteze dupa treisprezece generatii. Prometeu a fost eliberat de Heracle, care a ucis vulturul si a smuls lanturile titanului.
sursa: Anna Ferrari,  Dictionar de mitologie greaca si romana, Ed. Polirom, Iasi, 2003/istoriiregasite
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

prometeu mitul creatiei zeii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1618 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019843 (s)