News Flash:

Povestea tancului Kliment Vorosilov

3 Octombrie 2013
4937 Vizualizari | 0 Comentarii
Carul de lupta Kliment Vorosilov (KV) a fost un tanc greu sovietic, denumit dupa Comisarul Poporului pentru Aparare si politicianul Kliment Vorosilov. Seria de tancuri KV era recunoscuta pentru blindajul extrem de gros pe care il avea la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, mai ales in timpul Operatiunii Barbarossa. Tancul KV era aproape invulnerabil la focul tunurilor de calibru 7,5 cm KwK 37 si 3,7 cm KwK 36 montate pe tancurile medii germane Panzer III si Panzer IV. Singura metoda prin care aceste tancuri germane puteau sa avarieze un tanc KV era sa traga de la distanta foarte mica un proiectil perforant in spatele tancului sovietic. Inainte de invazia germana, aproximativ 500 de tancuri din cele 22.000 ale Armatei Rosii erau tancuri din seria KV.
 
In perioada interbelica, Armata Rosie a cautat un inlocuitor pentru tancul greu T-35, a carui constructie era mult prea complexa in raport cu performantele tancului. In plus, evenimentele din timpul Razboiului Civil Spaniol au demonstrat faptul ca T-35 era un model depasit, fiind greoi si vulnerabil la atacurile tunurilor anticar de 37 mm. Doua prototipuri au fost propuse in luna mai a anului 1938 pentru a inlocui tancul T-35: modelul T-100, propus de birourile de proiectare OKMO, si tancul SMK, propus de echipa locotenent colonelului Zh. Kotin. Initial, inlocuitorul tancului T-35 trebuia sa aiba trei turele, insa ambele echipe au protestat, fiind un concept invechit. Stalin s-a dus la o macheta si a smuls o turela, intreband de ce trebuie un tanc sa fie un magazin universal. Prototipurile au fost dotate cu doar doua turele ulterior. T-100 era un tanc greu, de 58 de tone, propus de catre echipa inginerului N. Barykov de la birourile OKMO. Prototipul a fost construit la Fabrica Nr. 185 S.M. Kirov din Leningrad. Tancul SMK (denumit dupa revolutionarul bolsevic Serghei Kirov) avea o greutate de 55 tone, fiind construit la Fabrica Nr.100 Kirov din Leningrad. Cele doua care de lupta aveau un aspect asemanator, ambele fiind dotate cu suspensie tip bara de torsiune, senile late, unitati radio si tunuri identice.
Kotin a cerut si a obtinut permisiunea de la Stalin de a proiecta si o varianta a tancului SMK care avea doar o turela, tancul fiind denumit Kliment Vorosilov, care era prietenul lui Stalin si Comisarul Poporului pentru Aparare. Cele trei prototipuri, T-100, SMK si KV, au fost testate in poligonul de la Kubinka de langa Moscova in septembrie 1939. Tancul KV s-a dovedit a fi superior: avea o mobilitate mai buna decat celalalte prototipuri si era mai rezistent la tunurile anticar. Cele trei tancuri au fost trimise pe front in timpul Razboiului de Iarna, pentru a fi testate in lupta. Prototipul KV a fost ales de catre Consiliul de Aparare ca succesor al tancului T-35.
 
Incepand cu anul 1942, odata cu introducerea tunurilor antitanc germane cu teava lunga de calibru 5 cm si 7,5 cm, blindajul tancurilor din seria KV nu mai era inexpugnabil. Tunul de calibru 76,2 mm, desi era eficient impotriva tancurilor de model mai vechi, nu putea penetra blindajul frontal al noilor tancuri germane. De asemenea, era acelasi tun montat pe tancul T-34, care era mai mic, mai rapid si mai ieftin. Tancul KV avea o design complex, fiind mai greu de construit si mai scump decat T-34. Avantajele acestui tip de tanc nu mai justificau performantele si costul fabricatiei. Cu toate acestea, in interesul standardizarii, tancul a continuat sa fie produs fiindca era un model avansat si avea unele piese care erau folosite si la tancul mediu T-34.
Cand productia a fost relocata, dincolo de Muntii Ural, la fabrica din Tancograd, s-a renuntat la modelul KV-2. Acest model nu era potrivit pentru razboiul modern, mobil, de pe Frontul de Rasarit. Tancul KV-2 avea o mobilitate redusa. Din cauza inaltimii si greutatii turelei, reusea cu greu sa se deplaseze pe teren accidentat.
Echipajele tancurilor se plangeau din cauza mobilitatii reduse a vehiculului si fiindca seria KV avea un tun cu performante similare tancului mediu T-34. Productia tancurilor KV a fost foarte aproape de a fi oprita, insa in 1943 au aparut pe front noile tancuri germane: Panther si Tiger. Seria KV a primit un avant odata cu aparitia modelului KV-85. Acest model a fost insa doar o solutie temporara la avansul tehnologic al tancurilor germane. Cand tancul greu sovietic IS-2 a intrat in productie, productia carelor de lupta Kliment Vorosilov a fost abandonata.
Succesorul tancului KV-85 a primit o alta denumire deoarece Kliment Vorosilov intrase in dizgratie. Seria a fost redenumita Iosif Stalin (sau Josef Stalin, in functie de grafie) in cinstea conducatorului sovietic.
La inceputul Operatiunii Barbarossa, Armata Rosie avea 508 tancuri din seria KV.Blindajul tancului era atat de gros, incat singurele arme eficiente erau tunul antiaerian de calibru 8,8 cm sau loviturile directe ale obuzierelor de 105 mm. Tancurile germane nu puteau sa avarieze un blindat KV decat printr-o lovitura de la cativa metri in spatele vehiculului. In practica, aceasta pozitionare era extrem de greu de obtinut pe campul de lupta. Infanteria germana avea la dispozitie tunul anticar de 3,7 cm PaK 36 care era complet ineficient, fiind poreclit de trupele germane "ciocanitorul de usi". Majoritatea tancurilor KV erau distruse de soldatii germani prin avarierea senilelor folosind tunul antitanc de 3,7 cm, apoi detonarea unei mine magnetice in spatele turelei sau aruncarea unei grenade ofensive pe teava tunului.
 
La inceputul razboiului, tancurile din seria Kliment Vorosilov erau dispersate printre alte unitati de lupta, iar aceasta eroare tactica a contribuit la succesul blindatelor germane din anul 1941. Au existat si exceptii: in Batalia de la Raseiniai (Lituania), pe 23-24 iunie 1941, un singur tanc KV-2 a imobilizat formatiile de lupta ale Divizei 6 Panzer pentru o intreaga zi. Aceasta actiune a intarziat avansul unitatii de blindate Panzergruppe 4 spre Leningrad. Tancul a rezistat pana cand a ramas fara munitie, iar echipajul a trebuit sa abandoneze vehiculul blindat si sa se retraga. Tot in apropierea Leningradului, avangarda Diviziei 8 Panzer a fost imobilizata pe 14 august 1941 cand 5 tancuri KV-1 au reusit sa distruga 43 de tancuri germane si doua piese de artilerie. Tancurile sovietice erau camuflate intr-o dumbrava aflata la marginea unei mlastini. Atacul blindatelor germane, desi venea din 3 directii, trecea printr-un punct ingust. Comandantul sovietic, Zinoviy Kolobanov, a distrus primul si ultimul tanc din coloana, imobilizand astfel intregul grup. Majoritatea tancurilor germane erau modelul Panzer II, inarmate cu ineficientul tun de 20 mm, si cateva Panzer III, inarmate cu tunul de 37 mm. Blindatele germane s-au impotmolit in mlastina, nefiind capabile sa lanseze un atac coordonat. La sfarsitul luptei, asupra tancului comandantului sovietic s-au tras 135 de proiectile perforante, fara a perfora blindajul. Zinoviy Kolobanov a fost decorat cu Ordinul Lenin, iar lupta a fost mediatizata de catre propaganda sovietica.
Tancurile grele KV si tancurile medii T-34 au fost unele dintre cele mai bune modele aflate la dispozitia armatelor sovietice. Desi a fost un model de succes, tancul KV avea si cateva puncte slabe. Primele modele aveau probleme la transmisie si la ambreiaj. Cu toate ca blindajul a fost mereu imbunatatit, motorul a ramas acelasi, iar tancul nu avea suficienta putere.
Tancurile KV au fost folosite pana la sfarsitul razboiului. In 1944, cateva unitati din Leningrad si din Crimeea inca aveau aceste model de tanc in dotare. In august 1945, un regiment de tancuri KV a fost folosit in Manciuria, in timpul Operatiunii "Furtuna de august". Armata finlandeza a folost doua tancuri KV capturate: unul era Model 1940, iar celalalt era Model 1941. Aceste doua tancuri erau poreclite Klimi de catre soldatii finlandezi si au fost imbunatatite semnificativ in timpul utilizarii lor. Ambele au supravietuit razboiului, fiind expuse la Muzeul Tancului din Parola.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

KV-1s.JPG
kliment vorosilov tanc greu blindajul panzer iii panzer iv
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1793 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017792 (s)