News Flash:

Povestea tumultuoasa a „Horei Unirii“

24 Ianuarie 2014
1520 Vizualizari | 0 Comentarii
Putini sunt cei care sa nu recunoasca de la primele acorduri si primele versuri Hora Unirii“, o melodie care, in pofida popularitatii sale, nu a fost niciodata Imnul Romaniei. A marcat, in schimb, unul dintre cele mai importante momente din istoria noastra – Unirea Principatelor Romane, infaptuita de Alexandru Ioan Cuza, la Iasi, pe 24 ianuarie 1859.  
„Hora Unirii“ este o poezie de Vasile Alecsandri (unul dintre cei mai importanti pasoptisti), publicata pentru prima data in 1856, in revista „Steaua Dunarii“, condusa de Mihail Kogalniceanu. Avea insa sa devina cunoscuta abia dupa ce compozitorul moldovean Alexandru Flechtenmacher (fost director la Conservatorul de Muzica si Declamatiune dn Bucuresti) a compus muzica, A devenit un simbol national odata cu Unirea Mica, iar dansul in cerc simbolizeaza unitatea spirituala si egalitatea intre romani. 
De-a lungul celor 155 de ani care au trecut de la Unirea Principatelor, „Hora Unirii“ a vibrat in sufletele romanilor, chiar daca istoria recenta a tarii noastre a cunoscut si perioade  grele. Iar spiritul acelor vremuri, desi s-a repercutat asupra oamenilor, nu a putut distruge spiritul national. 

Vezi si Odata cu domnia lui Cuza, Principatele au intrat intr-o cursa rapida pentru modernizare
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand comunistii au preluat puterea in Romania, Unirea Principatelor nu a mai fost sarbatorita, iar Hora Unirii a fost interzisa. Pe 24 ianuarie 1859, insa, spre surprinderea gazetarilor vremii - si nu numai – autoritatile comuniste au decis sa sarbatoreasca centenarul Unirii. 
Copiii din scolile elementare o auzeau pentru prima oara, caci sub actualul regim ziua de 24 ianuarie n-a fost sarbatorita, iar melodia «Horei Unirii» a fost interzisa. 
„Toata lumea se intreaba ce a determinat regimul sa dea o amploare atat de extraordinara sarbatoririi centenarului Unirii? (…) In scolile de toate gradele au fost organizate manifestari aniversare; in intreaga tara au fost organizate manifestari populare si participantii au cantat si au jucat «Hora Unirii» dupa versurile lui Vasile Alecsandri si melodia lui Flechtenmacher; aceeasi melodie s-a cantat in scoli si a fost difuzata de posturile de radio. Copiii din scolile elementare o auzeau pentru prima oara, caci sub actualul regim ziua de 24 ianuarie n-a fost sarbatorita, iar melodia «Horei Unirii» a fost interzisa (in versul «Intre noi sa nu mai fie decat flori si armonie», cuvintul «armonie» a fost inlocuit cu «omenie»). In multe orase, numeroase scoli au primit numele unor personalitati care au luptat pentru Unire: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, iar altele au primit denumirea «Unirea», regimul devenind inconsecvent cu el insusi, fiindca el este acela care acum mai bine de zece ani a dispus ca nicio scoala sa nu mai poarte numele unei personalitati, ci numai un numar de ordine“, nota, la vremea respectiva, filozoful si scriitorul Nicolae Bagdasar, potrivit „Dilemateca“., scrie adevarul.ro.

Vezi si Un reputat istoric dezvaluie amanunte legate de Ziua Unirii Principatelor 
„Hora Unirii“ nu a fost niciodata imnul Romaniei, dar a avut mai multe variante, interpretate de diverse coruri, dar si de artisti foarte cunoscuti. O interpretare celebra ii apartine Mariei Tanase, intr-una dintre inregistrarile sale timpurii la Radio Romania. 
Cei care au trait in timpul regimului communist isi amintesc, cu certitudine, ca cele doua ore de program TV zilnic se incheiau cu varianta instrumentala a „Horei Unirii“, in timp ce pe ecran era afisata stema Romaniei. 
Dupa Revolutie, atunci cand Unirea Principatelor a inceput sa fie din nou sarbatorita cu fast, in toata tara, manati de sentimente mai mult sau mai putin patriotice (sau electorale), presedinti, prim-ministri si politicieni romani au intrat si in aceasta hora. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

primele acorduri versuri hora unirii melodie imnul romanie iasi poezie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1545 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012608 (s)