News Flash:

Povestea unei comunitati disparute, macinata de anii celui de-al doilea razboi mondial

11 Octombrie 2013
1499 Vizualizari | 0 Comentarii
In anii 1940, la inceputul celui mai intunecat deceniu din istoria zonei, unul al razboaielor si ororilor acestora, comunitatea evreiasca numara in judetul Hunedoara circa 5.000 de oameni. Cele mai multe familii de evrei au locuit in zona Hategului, in Deva si in Valea Jiului.
Anii celui de-al doilea razboi mondial au schimbat radical destinul comunitatii evreiesti, care in prezent pare disparuta cu totul. Niciuna dintre cele patru sinagogi existente in judet (in Deva, Hunedoara, Hateg si Orastie) nu mai functioneaza. Ultimul rabin al evreilor hunedoreni, Alexandru Max, a trait in Deva pana in anul 2009 (a decedat atunci la varsta de 80 de ani) si a avut in grija sinagoga construita la sfarsitul secolului al nouasprezecelea. Acum cladirea sinagogii poarta inca insemnele poporului evreu, insa este goala, iar o parte din ea a fost transformata int-un spatiu comercial. In urma cu un deceniu, mai erau doar cateva familii de evrei in Deva, pastorite de rabinul Max
Evreii se mai intalneau de sarbatori, in sinagoga, dar traditia a pierit o data cu moartea rabinului si cu plecarea evreilor. Sinagoga mai pastreaza manuscrisele Torei, din care ultimul rabin tinea predicile. In anii trecuti urmasii acestuia au pus in discutie transformarea imobilului intr-un muzeu, insa initiativa nu s-a concretizat pana in prezent, scrie adevarul.ro.
Timpul sterge incet dar sigur amintirea unei comunitati importante pentru zona Hunedoarei si a Devei. Au lucrat la cai ferate si la drumuri Au ramas, totusi, vechile cladiri ale evreilor si o multime de documente care dezvaluie, fragmentat, modul in care evreii din Hunedoara au traversat anii tulburi ai deceniului 1940 - 1950. Unul dintre istoricii hunedoreni care au cercetat comunitatea evreiasca din judet, din vremea celui de-al doilea razboi mondial, este Dan Grecu. Potrivit unui studiu realizat de acesta, pe baza documentelor din Arhivele Judetului Hunedoara, in timpul regimului maresalului Ion Antonescu, sute de evrei din Timis si Hunedoara au fost adusi cu forta pentru a lucra la construirea caii ferate care urma sa lege Deva de Brad, dar si la constructia unor drumuri, precum si la intretinerea spatiilor verzi din Deva.
„Am venit mahniti, cu suflet intristati / Tinerii din Hunedoara si Banat / Si cu munca noastra plina de sudoare si oftat / Face-vom azi sau mani linia Brad / Zori de zi ne sculam si plecam / Sa muncim din greu cu targa si cu lopata / Incarcati, descarcati, nu mai stati / Randamentul e cerut la vagoneta / Si cand soarele se indreapta spre culcusul lui obosit / Drumul nostru este lung si avem un gand de mult dorit / De a pleca toti acas' fericiti / Si in crezul de evreu mai intariti / Drumul nostru este lung si fara de sfarsit / Nimeni nu ne spune 'bine ati venit' / Si in coloanele cuprinse de soldati inarmati / Ne-am facut rand cu totii vesnic frati”. Aceasta era atmosfera descrisa de poetul Husz Emanuil, conform unei note din 1943 a Politiei Deva, prezentata de Dan Grecu. Cei care refuzau sa mearga la munca erau pedepsiti cu bataia, in public.
Vechile conace, adapost pentru evrei Totodata, potrivit unor documente pastrate la Arhivele Nationale din Hunedoara, trei centre de evacuare pentru evreii din localitatile hunedorene au functionat in judet, intre anii 1941 si 1944. La Deva, Hateg si Ilia au fost adusi in aceasta perioada circa 5.000 de evrei, care au fost cazati in diverse cladiri, in anexele unor conace sau la familiile de evrei din cele trei localitati. Unul dintre locurile unde au fost stransi evreii evacuati din casele lor a fost castelul din Nalat (foto: D.G.), de la marginea orasului Hateg, transformat in prezent intr-o ruina. Un alt loc a fost chiar sinagoga din Deva. Circa 400 de oameni au fost stransi aici si in cladirile invecinate, in anii celui de-al doilea razboi mondial. Supravietuitorii razboiului au fost lasati sa se intoarca in satele lor, dupa instaurarea regimului comunist. Cu timpul, numarul familiilor de evrei din judet s-a imputinat, iar dupa 1989, cei mai multi dintre cei ramasi au plecat in Israel.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

razboaielor comunitatea evreiasc judetul hunedoara deva valea jiului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1772 (s) | 34 queries | Mysql time :0.033925 (s)