News Flash:

Povestea uriasilor de pe teritoriul Romaniei

1 Noiembrie 2013
6982 Vizualizari | 0 Comentarii
Pomeniti de toate mitologiile lumii, uriasii au fost una dintre cele patru rase de umanoizi de pe Pamant. Exista multe zvonuri ca ar fi fost gasite morminte ale unor asemenea fiinte, dar nu a existat nici un om care sa fi spus ca le-a vazut cu ochii lui. Cei de la ziarul libertatea au mers pe urmele uriasilor si au gasit un om care a participat la sapaturile arheologice de la Argedava, judetul Giurgiu. Ionita Florea (80 de ani) a vazut scheletele gigantilor. Iar arheologii ne-au explicat, de fapt, despre ce e vorba.
"Aici era Nucetul. Parintii mei spuneau ca in aceste locuri stateau uriasii. Ei le spuneau jidovi, ca asa ii numeau aici pe uriasi. Credeam ca sunt povesti, dar am avut ocazia sa vad un schelet", spune Ionita Florea, in varsta de 80 de ani, din comuna Popesti, judetul Giurgiu. Despre ce e vorba?
In nordul acestei localitati a fost descoperita, in anul 1926, o cetate dacica, iesita din comun prin marime. Cel care a facut sapaturi aici a fost arheologul Vasile Parvan, care era convins ca a gasit prima capitala a lui Burebista. S-au efectuat sapaturi in mai multe randuri, pana aproape de anul 2000. S-a dove-dit in timp ca a fost, intr-adevar, prima cetate de scaun a lui Burebista, care a unificat apoi toate triburile dacilor si a devenit un rege ce stapanea aproape jumatate din Europa. 
«Cand gaseam oasele, ne trimiteau acasa»
Ceea ce a frapat la Argedava sunt informatiile conform carora in timpul sapaturilor arheologice s-ar fi descoperit scheletele a 80 de uriasi, adica umanoizi inalti de aproximativ 4 metri. Acest lucru s-ar fi intamplat prin 1946-1954. Informatii despre schelete de uriasi descope-rite pe teritoriul Romaniei au mai existat. Dar pana acum nu s-a gasit nici o persoana care sa declare ca le-a vazut. "Eu am inceput sa sap aici in 1947 cu echipa de arheologi. Ei au angajat vreo 30 de oameni din sat. Aveam atunci vreo 18 ani, eram cel mai tanar, si m-am dus pentru ca ne dadeau 400.000 de lei pe zi. Puteam sa cumpar cu ei doar un kilogram de malai. Era saracie la acea vreme. Odata, dupa ce am sapat la o adancime de patru metri, am gasit o glava (craniu - n.r.) foarte mare, cam de vreo doua sau trei ori cat al unui om. Le-am spus arheologilor. Æeful era atunci Rosetti (Dinu V. Rosetti - n.r.). Ne-a trimis imediat acasa pe noi, satenii, si au sapat doar ei. Oasele le-au pus intr-un camion cu prelata. Unde le-au dus, nu stiu. Am sapat asa timp de trei ani si am mai gasit uriasi. Sa zic asa, aveau vreo patru metri lungime. Cand gaseam oasele, arheologii ne trimiteau acasa, sa nu vedem noi ce e acolo. Dar noi vedeam, ca nu eram orbi. Æi uite asa am dezgropat uriasi cu mana mea in 1950", a spus Ionita Florea. 
La Argedava s-au mai gasit si calendare solare asemanatoare cu cele de la Sarmizegetusa, dar care au disparut, cu tot cu oasele de uriasi, nu se stie unde.
Novac e cel mai renumit
Au ramas legendele uriasilor porecliti "Jidovi", nu se stie de ce, peste tot in zona de sud a Munteniei. La sud de Popesti exista o vale care se intinde de la Olt pana la Giurgiu. Legenda spune ca un urias, pe nume Novac, cel mai renumit dintre toti, s-a luptat cu un balaur care le facea rau oamenilor. Simtindu-se invins, balaurul a fugit si a lasat o dara pe pamant. Aceasta este "Brazda lui Novac".
n Tangaru, la aproximativ 15 kilometri de Popesti, se afla o alta ridicatura de pamant, tot o fosta cetate dacica, atestata arheologic. 
"Magura asta a fost facuta de jidovi, de uriasi. Asa spun povestile din batrani. De aici pana dincolo de Teleorman o sa vedeti asemenea maguri (movile - n.r.) facute de uriasi", ne-a spus Ion Ene, de 71 de ani, din comuna Tangaru, judetul Giurgiu
«Au venit la noi, din Est, cu 7000 de ani in urma»
"Cu aproximativ 7000 de ani in urma, in zona Romaniei se dezvoltase o civilizatie inaintata, sedentara, cu o cultura stralucitoare. Peste ei au venit populatii din Est, numite de arheologul american Maria Gimbutas civilizatia kurganelor. Diferenta dintre populatiile autohtone si cele invadatoare era in primul rand de inaltime, cei veniti fiind mai inalti - lucru atestat arheologic - razboinici, buni metalurgi si constructori de cetati asezate pe inaltimi. Asa se explica faptul ca in legende toate cetatile vechi sunt construite de uriasi, iar agricultura performanta este legata de plugul metalic adus de ei. Altfel spus, uriasii au venit din Est, cu 7000 de ani in urma. Raspandirea acestor populatii de uriasi in toata Europa, apoi in Orientul Mijlociu si nordul Africii, a dus, se pare, la nasterea legendelor despre uriasi. E foarte posibil ca ei sa se fi asimiliat in marea masa a populatiilor autohtone, mai mici de inaltime, asa cum spun, de altfel, si legendele, si astfel sa fi disparut. Reminiscente ale acestor uriasi le vedem cu ochii nostri: se mai nasc din cand in cand oameni foarte inalti. Medicii le spun persoane bolnave de gigantism. Æi aici este de amintit faptul ca mitologiile vorbesc despre uriasi ca despre o rasa umanoida degenerata, nereusita", ne-a explicat arheologul Traian Popa.
Giganti sau titani exista, sub o forma sau alta, in mitologiile si legendele multor popoare. Dam exemplu Biblia, unde apar in mai multe randuri. 
-  Prima referire o gasim in capitolul Geneza din Biblie: "Uriasii erau pe pamant in vremea aceea, si chiar si dupa ce s-au impreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor". Sau: "... niste neamuri mai mari si mai puternice decat tine, ... un popor mare si inalt la statura, copiii lui Anac, ... despre care ai auzit zicandu-se: Cine va putea sa stea impotriva copiilor lui Anac?" (capitolul Deuteronomul). 
- Celtii considerau ca primele fiinte care au locuit Pamantul au fost gigantii, abia dupa ei venind oamenii. Pietrele de la Stonehenge au si ele povesti ce se refera la un gigant care a cumparat pietre uriase, magice, de la o vrajitoare. Apoi le-a transportat prin aer pana in Campia Salisbury. 
- Mitologia greaca pomeneste de titani, frati ai zeilor, care s-au rasculat impotriva acestora, dar au pierdut lupta si au fost inchisi in intunericul vesnic.
- Mitologia romana spune ca existenta umanoida a cunoscut mai multe "rase" si a inceput cu capcaunii, forme nereusite de umanizare, care au disparut. Dupa ei au venit uriasii, care s-au ridicat impotriva lui Dumnezeu. Divinitatea a trimis Potopul si i-a omorat pe toti. Dupa uriasi au venit oamenii, care vor fi inlocuiti cu blajinii, o rasa de fiinte mici de statura, cu suflet bun, care sunt pe placul lui Dumnezeu.
In general, toate legendele considera ca rasa uriasilor a disparut, iar locul ei a fost luat de oameni.
Micutul David l-a ucis pe uriasul Goliat
In Vechiul Testament e descrisa o lupta intre filisteni si israeliti. Au fost pusi fata in fata doi luptatori. 
Armata celui care pierdea lupta trebuia sa se considere invinsa. Din partea filistenilor a fost trimis uriasul Goliat, iar din partea israelitilor, micutul David. Cel din urma a invins: i-a aruncat o piatra in frunte uriasului, l-a ametit, apoi i-a taiat capul.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mitologiile pamant sapaturile arheologice argedava
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1679 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019478 (s)