News Flash:

Povestea viceamiralului japonez Chuici Nagumo

3 Februarie 2014
1107 Vizualizari | 0 Comentarii
Chuici Nagumo (1887 - 1944), viceamiral japonez. S-a nascut la Yonezawa / Yamagata. A absolvit Academia Navala Imperiala in 1908 cu statutul de aspirant si a servit pe crucisatoarele Nishin si Niitaka. La Scoala de Artilerie Navala s-a specializat in razboiul cu torpile. Dupa absolvire este repartizat pe crucisatorul Asama. In 1914 este avansat la gradul de sublocotenent si detasat pe cuirasatul Kirishima. Prima comanda o primeste pe 15 decembrie 1917; distrugatorul Kisaragi.

Vezi si Cuirasatul japonez Yamato 
In 1920 absolva cursurile Colegiului Naval de Razboi si promovat locotenent-comandor. Dupa o scurta activitate pe distrugatorul Momi, perioada 1920 - 1921, intreprinde misiuni in Europa si SUA pentru a studia strategia de lupta navala, tactici si echipamente marine. In 1926 revine in Japonia si serveste ca instructor la Academia Navala. Misiunile citate mai sus i-au favorizat o cariera fulminanta: capitan si comandant al crucisatorului Naka (1929 - 1930); comandant al Diviziei 11 de Distrugatoare (1930 - 1931); comandant al cuirasatelor Takao (1933 - 1934) si Yamashiro (1934 - 1935).
La 15 noiembrie 1939 este promovat la rangul de viceamiral si insarcinat la comanda Colegiului Naval de Razboi. Cu sprijinul militaristilor din guvern ascede rapid catre insarcinari mai speciale. Astfel, la 10 aprilie 1941 este numit comandant-sef al Grupului de Lupta Combinat. Multi s-au indoit de calitatile sale pentru aceasta comanda avand in vedere lipsa lui de experienta in operatiuni aeronavale. Mai mult chiar devenise suferind, fizic si mental. Amiralul Nishizo Tsukahara a comentat: "Nagumo a fost un ofiter din vechea scoala, un specialist in torpile de suprafata si manevre. Nu avea nici o idee despre capacitatea si potentialul de lupta al aviatiei navale".

Vezi si Misterul cuirasatului Scharnhorst, mandria flotei germane a anilor '30
Totusi, in pofida lipsei de experienta, el a sustinut fervent tacticile combinate aeronavale. Spre deosebire de superiorul sau, amiralul Yamamoto, Nagumo a sustinut pana la fanatism planurile de razboi impotriva Statelor Unite.
Razboiul cu gigantul american este declansat la 7 decembrie 1941. Nagumo a supervizat si condus eficient atacul asupra bazei americane de la Pearl Harbor, dar a comis greseala de a nu mai lansa un al treilea val de atac, care ar fi distrus depozitele de carburanti si instalatiile de reparatii. Grupul sau de lupta a terorizat Pacificul si Oceanul Indian in prima jumatate a anului 1942, scotand din lupta vasele de razboi britanice si australiene.
Midway / 4-7 iunie 1942. Marea batalie aeronavala care pune capat planurilor expansioniste ale Japoniei. O infrangere usturatoare: patru portavioane grele - Akagi, Soryu, Hiryu, Kaga - sunt scufundate, iar flota aeriana pierduta, in total 456 de avioane. Pentru experti batalia a constituit punctul de cotitura al razboiului din Pacific.
Vinovat in mare parte de aceasta infrangere, Nagumo pierde comanda Grupului de Lupta Combinat. In timpul campaniei de la Gualdacanal comanda Flota a 3-a, dar actiunile intreprinse s-au dovedit ineficiente. In confruntarile cu forta aeronavala americana, flota lui Nagumo pierde intreaga capacitate de lupta in mare masura datorita incapacitatii comandantului ei. Drept urmare, la 11 noiembrie 1942 este rechemat in Japonia si numit la conducerea Districtului Naval Sasebo, o functie pur administrativa.

Vezi si Nave capitale in timpul celor doua razboaie mondiale 
Situatia de razboi a continuat sa se deterioreze pentru japonezi pe parcursul anilor 1943 - 1944. Nagumo revine din nou la comanda si expediat in insulele Mariane pentru a coordona activitatea flotei din zona centrala a Pacificului. La 15 iunie 1944 incepe invazia americana la Saipan. Flota amiralului Ozawa pierde confruntarea din Marea Filipinelor. Nagumo si generalul Saito coordoneaza apararea insulei, dar nu dispun de fortele necesare pentru a respinge invazia. La 6 iulie, in timpul ultimelor confruntari de pe insula, Nagumo se sinucide tragandu-si un glont in cap. Ramasitele sale sunt descoperite de puscasii marini americani in grota de unde viceamiralul a coordonat actiunile.
Pentru japonezi viceamiralul este erou national. In cinstea memoriei sale, la 8 iulie 1944 este promovat, postmortem, la rangul de amiral. Si asta in pofida faptului ca nu si-a pus capat zilelor dupa metoda traditionala "seppuku".C
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

chuici nagumo viceamiral japonez nishin niitaka crucisatorul asama
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1338 (s) | 23 queries | Mysql time :0.010649 (s)