News Flash:

Pozitia lui Andronic al II-lea Paleologul fata de Biserica

25 Martie 2015
588 Vizualizari | 0 Comentarii
Andronic al II lea Paleologul
Fiul lui Mihail al VIII-lea, Andronic al II-lea Paleologul nu numai ca n-a reusit sa opreasca prabusirea Imperiului, ci mai curand, dimpotriva - contempotanilor li se parea ca in timpul domniei acestui suveran, bun la inima si plin de compasiune, dar slab, se intorsesera vremurile Angelilor.

In primii ani ai domniei lui Andronic II, presiunea dusmanilor asupra Bizantului a slabit. In aceasta perioada, relativ linistita, basileul s-a apucat de treburile bisericii. El a proclamat , in mod solemn, dezicerea de unie, catedra patriarhala, dupa depunearea lui Ioan XI Bekkos, a fost din nou ocupata de Iosif I. Insa lupta dintre partidele bisericesti-iosifenii, adeptii patriarhului, si arsenitii, cei care nu puteau da uitarii depunerea lui Arsenios (mort de multa vreme) si il acuzau pe Iosif de uzurparea puterii-continua sa framante societatea.

Pentru concilierea clericilor neastamparati a trebuit sa fie convocat un sinod special la Adramyttion. La drept vorbind, lui Andronic II nu-i mergea la patriarhi, care, in timpul domniei lui, s-au schimbat de 10 ori (luandu-i in consideratie si pe cei intronati de 2 ori)-un numar record. Dupa moartea lui Iosif, survenita in curand, scaunul a fost ocupat de Grigore II din Cipru (1283-1289). Bekkos,destituit, a pornit o campanie de propaganda impotriva noului cap al bisericii. Intrucat Ioan era mult mai cultivat decat Grigore, el a izbutit sa-l invinuiasca pe hulpavul chit, ridicat de la tarmurile Ciprului de ignoranta si acesta, de rusine, a parasit cathedra.

Vezi si Prietenia cardinalul Richelieu cu "Père Iosif"

Noul Patriarh, Athanasios I (1289-1293 si 1303-1309), s-a dovedit a fi excesiv de sever. El i-a trimis in eparhiile lor pe toti episcopii de provincie, care se delectau cu placerile vietii din capitala, a cerut ca locurile de distractie preferate ale multimii-circiumile si baile-sa fie inchise duminica si in zilele de sarbatoare. Afara de aceasta, Athanasios nu stia sa inchida ochii la realitatile comportamentului lipsit de evlavie al aristocratiei din capitala si impartea, in dreapta si in stanga, canoane severe. Intr-un acces de furie, el a scris chiar un act privind excomunicarea tuturor locuitorilor Bizantului pentru desfrau-acest inscris a fost gasit, intamplator, mai tarziu, intr-o ascunzatoare din catedrala Sfanta Sofia. In cele din urma, intre curte si patriarh a izbucnit un conflict si cap al bisericii din Constantinopol a devenit, in 1294, preotul semianalfabet Ioan XII Kosmas. In anul 1303, acest patriarh putin insemnat a murit, iar in scaunul patriarhiei s-a intors, pana in 1309, Athanasios, care nu-si schimbase convingerile. Total opus acestuia s-a dovedit a fi Niphon (1310-1314), un om nu numai absolut incult (nu era in stare sa scrie cu mana sa nici macar literele alfabetului), ci, pe deasupra, si lacom, afemeiat si un mare betivan. Basileul si-a pierdut rabdarea, cand i s-a adus la cunostinta ca patriarhul fura avutul bisericii-impins de lacomia-i nepotolita, ierarhul suprem al ortodoxiei scotea de la icoane ferecaturile pretioase si le vindea.

Vezi si Perioada de preotie a lui Ion Creanga

Pentru astfel de nazdravanii, Niphon a fost alungat in mod rusinos, insa succesorul lui, Ioan XIII Glykys, un om cult, instruit si linistit (care fusese, mai inainte, logothet al dromului), a murit doar peste patru ani; Gerasimos I (1318-1321), pe jumatate surd de batranete si Isaia (1323-1332) s-au distins numai prin intrigile lor in favoarea dusmanilor imparatului. Andronic II gasea mai multa placere in indeletnicirile cu literatura si cu muzica, decat in tunetul bataliilor, iar cele mai inalte functii in stat erau ocupate, in timpul domniei lui, de persoane civile prin excelenta-de pilda, astronomul si fizicianul Nikephor Chumnos si filozoful Theodor Metochites.

De treburile armatei se ocupa razboinicul fiu si asociat la domnie al autocratorului, Mihail al IX-lea Paleologul. Contemporanii mentionau frumusetea fizica, aerul maiestuos si capacitatile neindoielnice ale lui Andronic II. El ocrotea stiintele, a deschis la Constantinopol Scoala imparateasca-un fel de universitate; la curtea lui, oamenii culti se bucurau de stima.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

suveran bizantului bisericii catedra patriarhala andronic ii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2272 (s) | 23 queries | Mysql time :0.077553 (s)