News Flash:

"Pravila de la Govora", exponatul lunii aprilie la Muzeul National de Istorie

14 Aprilie 2015
784 Vizualizari | 0 Comentarii
"Pravila de la Govora. Intaiul cod de legi din tara Romaneasca (1640)" va fi prezentata, in aprilie, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), in cadrul micro-expozitiei "Exponatul lunii".

Potrivit unui comunicat al MNIR transmis marti AGERPRES, vernisajul va avea loc vineri, la sediul muzeului.

Epoca lui Matei Basarab a reprezentat o veritabila efervescenta culturala, cand s-a cristalizat Scoala artistica romaneasca, fara de care inflorirea culturala Cantacuzino-Brancoveneasca nu ar fi avut succesul scontat.

In acest context cultural se inscriu si lucrarile de reconsolidare, extindere si renovare ale complexului monahal de la Govora, judetul Ramnicu Valcea. Aici, la manastirea Govora, se instaleaza din 1637 a doua tipografie domneasca atestata din Tara Romaneasca. De asemenea, domnitorul va infiinta prima Scoala de cultura din Voievodat, pe care o va inzestra cu un venit anual de 1.000 de galbeni.

Vezi si Un manuscris al savantului Alan Turing, vandut la licitatie cu 1 milion de dolari

In anul 1640 este tiparita in limba romana, cu alfabet chirilic, Pravila Bisericeasca sau Pravila Mica, denumita astfel dupa formatul ei. Lucrarea reprezinta prima culegere de legi juridice, canonice si civile in limba romana. Traducerea s-a facut dupa o editie slavona care are la baza un nomocanon bizantin.

Vezi si Expozitia "Capodopere ale artei grafice. Henri Matisse" in premiera in Romania...

De aceasta grea activitate s-a ocupat Mihail Moxa, calugarul erudit de la manastirea Bistrita, judetul Ramnicu Valcea. Stihurile la stema Tarii, parte din predoslovie, precum si ultima insemnare (colofonul), dinaintea primului capitol, au fost semnate, in ordine, de Udriste Nasturel, Meletie Macedoneanul si ieromonahul Stefan de la Ohrida, fiind alcatuite in slavona, printre ultimele manifestari ale slavonei ca limba de cult, inainte de disparitia sa treptata, mentioneaza sursa citata.

In schimb, predoslovia mitropolitului Teofil al Tarii Romanesti a fost redactata in limba romana, cu alfabet chirilic. Inaltul arhiereu ne lamureste cu privire la rostul tiparirii cartii in limba pamanteasca. "Socotit-am ca mai toate limbile au carte pre limba lor. Cu aceea cugetai si eu, robul Domnului mieu Is. Hs., sa scot aceasta carte, anume Pravila, pre limba rumaneasca'.

Din pagina de titlu putem rezuma alcatuirea Codexului, cel dintai in limba romana, dupa legile sfintilor apostoli, grupate si dezvoltate in plenul celor sapte concilii ecumenice si dupa invataturile sfintilor parinti. Dincolo de importanta acestei aparitii juridice, preponderent bisericesti, editia Pravilei de la Govora a fost o sinteza de drept bizantin aplicata spatiului romanesc traditional.

Micro-expozitia va fi deschisa pana pe 17 mai, mai informeaza MNIR.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tara romaneasca mnir atei basarab cantacuzino-brancoveneasca govora
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1766 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019398 (s)